Salát z mladého špenátu s kuřecím plátkem a zapečeným sýrem [příspěvek v archivu]

Takto dnes autor vařil oběd.

  1. Opral dvě hrsti mladého (baby) špenátu, na to roztrhal kus salátu (použil půl hlávky římského, co zbyl v lednici), nakrájel kousek okurky hadovky a zasypal hrstí až dvěma čerstvých klíčků a výhonků (použil naklíčené mungo). Promíchal vše v salátové míse.
  2. V misce smíchal lžíci balsamico, lžíci javorového sirupu (lze i med), jednu až dvě lžíce olivového oleje, špetku soli, zaprášil čerstvě mletým pepřem. Vyšlehal do hladké emulze.
  3. Plátek drůbežího masa trochu rozklepal (použita krůtí prsa), okořenil česnekem, solí, pepřem a potřel olejem. Nechal chvíli marinovat, zatímco se do běla rozpálila pánev. Nasucho, ideální by byla vroubkovaná grilovací, již nemá. Bez tuku ogriloval maso, 3–5 minut z každé strany. Při obracení nepropíchnout!
  4. Rozpůlil cherry rajčátka, tak hrst na jednu porci. Naskládal do pekáčku řezem nahoru, lehce zasypal bazalkou. Na to položil plát sýra (podélně rozpůlená šiška většího bílého polooštiepku), posypal kořením (použil směs gyros a trochu červené papriky) a přelil olivovým olejem. Dal asi na 15 minut gratinovat do trouby (gril na nejvyšší stupeň), až se na roztopeném sýru začala zvolna dělat tmavší krustička, zatímco rajčátka vespod pod sebou udělala samým blahem loužičku.

Těsně před podáváním polil salát dresingem, lehce promíchal a rozdělil na velké (dobré by byly vychlazené) talíře. Nahoru položil plátek masa, na něj ještě horká rajčátka s pěnícím sýrem a vše přelil šťávou z rajčat zbylou z pekáčku. Jíst je vhodné dříve, než sýr vystydne a ztuhne.

Pozn.: Tímto začínám novou rubriku, určenou spíše mně samotnému, jako veřejný kuchařský deníček. Až příliš často marně vzpomínáme, co že jsme to tehdy měli, co jsme si říkali, že musíme někdy zopakovat. Pokud vás něco zaujme, recepty i zkušenosti jsou k volnému použití – pokud vás to naopak nezajímá, rubriky „Od plotny“ si prostě nevšímejte.

Štítky: , , , , ,

Petr Staníček, 16. 4. 2007 000 19.49 • Rubrika: Od plotny10 komentářů u textu s názvem Salát z mladého špenátu s kuřecím plátkem a zapečeným sýrem

10 komentářů k článku »Salát z mladého špenátu s kuřecím plátkem a zapečeným sýrem«

[1] Vložil(a): zirafka 16. 4. 2007 v 21.30

to zni uzasne! musim pri nejblizsi prilezitosti vyzkouset.

cerstvy spenat do salatu jsem vyzkousela teprve nedavno a prijemne me ta nova chut prekvapila i kdyz na prvni ochutnani mi moc nerikala.

jinak novou rubriku vitam a tesim se na dalsi prispevky. uz driv jsem narazila na nejake recepty na pixylophonu, ktere stali za vyzkouseni. navic cist si takhle pekne napsany recept je samo o sobe kulinarsky zazitek… (-:

[2] Vložil(a): Martin Stiborský 16. 4. 2007 v 21.57

Noo, až mi utíká slina

[3] Vložil(a): octopuss 16. 4. 2007 v 22.47

Noo dostal som chuť si to vyskúšať i v kolejných podmienkach :)

[4] Vložil(a): Arthur Dent 16. 4. 2007 v 22.50

Ano, zápisník… Zrovna dneska jsem vařil kuřecí steak s hermelínem, bylinkovým máslem a se švarcvaldskou šunkou a volal jsem z kuchyně: „Hele, jak jsem to dělal? Dával jsem tam minule zeleninu nebo houby?“ („Já nevím, ale bylo to dobrý, tak to udělej stejně…“)

Problém je, aby si to člověk zapamatoval a ve stavu blaha a rozkoše z pozřeného došel k tomu počítači a za čerstva to zapsal…

Ale tímhles mi připomněl lehký zeleninový salát (jako pikantní předkrm), který jsem se naučil dělat v Thajsku. Asi to zítra napíšu, tak jestli neznáš, tak si připrav čerstvou zelenou papáju… ;)

Jo a v pátek jsem měl v restauraci úžasné jídlo – kapsu z báječně naložené a kořeněné roštěnky, grilovanou na dřevěném uhlí, s náplní ze slaniny, ananasu, camembertu a ořechů. MANA! Musím to zkusit!

[5] Vložil(a): Pixy 16. 4. 2007 v 23.05

Arthure, do toho! Poslední dobou mě poměrně intenzivně inspirací zásobuje Šárka, ale každý další nápad dobrý.

[6] Vložil(a): honza 16. 4. 2007 v 23.17

Mno, při čtení jsem si připadal jako rajčátko – pode mnou loužička ;) Samozřejmě „samým blahem“ :)

[7] Vložil(a): Šárka / DolceVita 17. 4. 2007 v 7.14

Velmi užitečná rubrika :-) Dobré věci si má člověk zapamatovat a dobré jídlo dvojnásob. Tak sem já budu chodit pro inspiraci. Čerstvý špenát je fantazie, mám z něj ráda salát. Vyškvařit trochu dobré anglické slaniny (pancetta je nejlepší) a horkou slaninou čerstvé špenátové listy posypat. Potom vzít několik vařených vajec a nasekat na jemno. Promíchat se špenátem a slaninou. Opepřit čerstvě mletým pepřem a úžasná pochoutka je na světě. Vejce mají tu schopnost, že do sebe natáhnou přebytečný tuk z voňavé slaniny a jako celek to chutná nepřekonatelně.

[8] Vložil(a): Šárka / DolceVita 17. 4. 2007 v 7.16

Na tento salát se též s oblibou používá salát „polníček“. Dnes celkem běžně k mání i na českých pultech prodejců zeleniny.

[9] Vložil(a): dond 17. 4. 2007 v 8.05

Díky za tu rubriku. :-)

I když to asi ještě o chvilku oddálí rozhodnutí, zda si taky založit blog (minulý týden už jsem to fakt málem udělal – kvůli receptům).

Co mě na vaření baví, je právě to experimentování. Na začátku nikdy nemám úplnou jistotu, co vznikne na konci. :-)

[10] Vložil(a): Kráťa 17. 4. 2007 v 9.33

Pixy, ráčejí prominout, ale neměl ten sýr být roztavený, místo roztopeného? Nebo byl roztopený proto, že to byl polooštiepok?

Váš komentář

Upozornění: Pokud vás téma tohoto příspěvku nezajímá, nebaví, dotýká se vás či vás dokonce uráží, tak prosím odejděte a pokud možno se nadále ve vlastním zájmu dalším podobným vyhýbejte. Hlavně se to prosím nesnažte autorovi sdělovat v komentářích, takové příspěvky nikoho nezajímají a budou nejspíš vymazány. Totéž platí pro vaše názory na osobu autora, na jiné přispěvatele, mluvení z cesty, ze spaní či pod vlivem omamných látek a další podobné výlevy nesouvisející s tématem článku. Jinými slovy, toto je prostor soukromého blogu určený pro komentování příspěvku publikovaného výše, nikoli k chatování a volné diskusi. Děkuji za pochopení.

Abyste mohli komentovat, musíte se přihlásit.