Špagety s masovými kuličkami, cherry rajčátky a modrým sýrem [příspěvek v archivu]

Aneb první fotografický foodporn na tomto blogu – a dost možná i poslední, protože vařit s foťákem a následně načítat, upravovat a uploadovat fotky z vaření je neskutečná otrava, zabírající víc času než samotné vaření. Ale zkusit jsem si to musel.

A takto autor dnes vařil oběd:

Jemně mleté hovězí osolil, v hmoždíři rozmělnil špetku oregána a dvě špetky rozmarýny na prášek a společně s nastrouhaným větším stroužkem česneku tím maso ochutil (pepř kvůli dětem vynechán). Ze směsi užmoulal množství malých kuliček, které zprudka osmažil na troše olivového oleje na rozpálené pánvi. Přesunul do zapékací misky, na kuličky rozložil rozpůlená cherry rajčátka (napříště si rozhodně doporučuje přidat rajčátek, nejlépe 1:1 k masu), zasypal bazalkou (čerstvá bohužel nebyla), navrch rozdrobil hroudu modrého sýra (jakýkoli, i obyčejná česká niva postačí) a zastříkl olivovým olejem. Dal zapéct na 210 °C do trouby na 20 minut. Mezitím se uvařily špagety; scedil je, naložil do misek, nahoru naložil upečenou směs a přelil skvostným sosem z rajčátek, sýra a šťávy z masa, zbylým v pekáčku. Konzumace nesnese odkladu.

syrové maso smažení 1 smažení 2 suroviny
připravený pekáček detail před pečením špagety připravený pokrm

Štítky: , , , ,

Petr Staníček, 7. 5. 2007 v 14.03 • Rubrika: Od plotny12 komentářů u textu s názvem Špagety s masovými kuličkami, cherry rajčátky a modrým sýrem

12 komentářů k článku »Špagety s masovými kuličkami, cherry rajčátky a modrým sýrem«

[1] Vložil(a): peixe 7. 5. 2007 v 15.32

Kde na ty recepty chodíš?

[2] Vložil(a): Pixy 7. 5. 2007 v 15.59

Co neokoukám od jiných, tak jde většinou o vlastní okamžité nápady. Prostě kouknu do ledničky, co tam zrovna je a nějak to poskládám. ;-)

[3] Vložil(a): Šárka / DolceVita 7. 5. 2007 v 20.05

Sympatický přístup k vaření :-) Taky vařím tímto stylem, že kouknu do ledničky a potom to poskládám do slušně chutnající kompozice. Každý průměrný gurmám v té lednici něco slušného na zub najde vždy :-) Oceňuji fotografický doprovod masových kuliček! Představuji si živě celou tu akci v kuchyni a foťákem v ruce :-) Myslím, že by to nemusel být poslední foodporn :-) Byla by to škoda!

[4] Vložil(a): Ondrej – GurmetKlub.cz 8. 5. 2007 v 12.02

Jsem rad, ze jste se rozhodl se podelit s Vasimi recepty:) Vzhledem k tomu, ze pracujete vetsinou z domova, mate s dennim vareni velke zkusenosti! Jinak v tomto pripade jsem si excelentnim vysledkem temer jist. Obcas si pripravuji neco podobneho, ale bez masa. Jen rajcatka, syr, anglicka slanina a bylinky. Na tvorbu kulicek jsem moc liny.. ale je mi jasne, ze chut hoveziho + hoveziho vypeku dela divy:)

[5] Vložil(a): Arthur Dent 8. 5. 2007 v 12.36

Matlání kuliček je jedna z nejnepříjem­nějších činností – zatím se mi nepodařilo přijít na způsob, jakým je koulet bez toho, aby se z nich staly nevábné lepivé placky. Experimentoval jsem s různým stupněm zvlhčení rukou a výsledky byly nevalné. Jediný možný způsob, jak dosáhnout „koulitelnosti“ je ten, že do mletého masa přidám strouhanku či hrubou mouku… Vaše zkušenosti s koulením?

[6] Vložil(a): kryska 8. 5. 2007 v 12.58

mňam! nemít v lednici naložené krůtí řízky, hned běžím pro ingredience do nejbližšího obchodu :o))) Takhle si, s laskavým svolením autora, recept kopíruju a vkládám do zlatého fondu nevyzkoušených, leč nadějných receptur :o)

[7] Vložil(a): Pixy 8. 5. 2007 v 13.59

[5] Musím říct, že tyhle kuličky šly vůbec nejlíp, co pamatuju. Nebyly tam totiž vůbec žádné z těch věcí, které lepí – ani vajíčko, ani mouka/strouhanka, ba ani tuk. Jen libové hovězí s kořením. Nelepilo to ani trošku, šoulalo se to velmi snadno a rychle.

[8] Vložil(a): Arthur Dent 8. 5. 2007 v 15.11

[7] Jsem zvědav… Možná to je tím, že mám blbé mleté maso (hovězí/vepřové půl na půl).

[9] Vložil(a): Arthur Dent 8. 5. 2007 v 16.45

[7] Měls pravdu. Právě jsem dožmoulal a šlo to dobře… Problém byl totiž, jak jinak, v rukou… Stačilo chytit ten správnej grif :)

Trouba se roztápí, kuličky smaží… Dám vědět jak to dopadlo.

[10] Vložil(a): Andrej 9. 5. 2007 v 13.21

[3] foodporn je skvely vyraz!
[9] a nic?

[11] Vložil(a): Arthur Dent 9. 5. 2007 v 16.13

[10] Dobře to dopadlo. Troubil jsem 15 minut horkovzduchem, posledních 5 grilem. Příště víc oleje, bylo málo šťávy. Zkusím dát i hermelín na kostičky. A dneska se pokusím udělat něco podobného s kuřecími nudličkami. Nějak je zapéct s rajčaty… A k tomu asi rýži nebo nějaké těstoviny – farfale nejspíš.

[12] Vložil(a): Tokugawa 29. 5. 2007 v 9.44

Výborně, Pixy. Vypadá to tak chutně, že se musím jít někam najíst :o) Znamenám si a v dohlednu stvořím :o)

Váš komentář

Upozornění: Pokud vás téma tohoto příspěvku nezajímá, nebaví, dotýká se vás či vás dokonce uráží, tak prosím odejděte a pokud možno se nadále ve vlastním zájmu dalším podobným vyhýbejte. Hlavně se to prosím nesnažte autorovi sdělovat v komentářích, takové příspěvky nikoho nezajímají a budou nejspíš vymazány. Totéž platí pro vaše názory na osobu autora, na jiné přispěvatele, mluvení z cesty, ze spaní či pod vlivem omamných látek a další podobné výlevy nesouvisející s tématem článku. Jinými slovy, toto je prostor soukromého blogu určený pro komentování příspěvku publikovaného výše, nikoli k chatování a volné diskusi. Děkuji za pochopení.

Abyste mohli komentovat, musíte se přihlásit.