Ryba s fazolemi na thajský způsob [příspěvek v archivu]

Stačí myslet na základní poučku, že do thajské kuchyně patří všechny základní chutě současně: slaná, sladká, kyselá a ostrá. U vědomí toho a s použitím vhodných surovin se dá krásně svobodně tvořit. A dnešní nápad dospěl do naprosto skvostného výsledku.

Tři stroužky česneku jsem nakrájel na jemné plátky a vybral si dvě pekelně rudé chilli papričky. Chci-li místo plamenné ostrosti jen příjemně pikantní chuť, odstraním z nich jadérka – ale to jsem dnes rozhodně v úmyslu neměl. Nakrájel jsem je celé na tenounká kolečka a spolu s česnekem hodil na rozpálený olivový olej. Přidal jsem dvě kostky krásného rybího filé (už jsem se smířil s tím, že kvalitní filé bez kostí je obvykle nejlepší mraženou rybou, kterou v běžném českém supermarketu koupím – ty hroudy ledu vydávající se za noname rybí filety už nikdy kupovat nebudu). Na rybu jsem vymačkal šťávu z celé limetky, a žádný drobeček malý to nebyl, to bych dal i dvě. Když se ryba začala rozpadat, přidal jsem plechovku bílých fazolí (ty z Biosféry jsou velká dobrota), lžičku třtinového cukru a asi dvě lžičky rybí omáčky. Nakonec trochu zeleného koriandru (není-li čerstvý, U Antonína už prodávají i sušený) a nechat asi minutu povařit.

Lahodně kyselá chuť limetky, pekelná řež chilli papriček, slanost rybí omáčky a třinová nasládlost kolem kousků jemné ryby ponořené v máslové konzistenci fazolí, to je Pražské jaro pro všechny chuťové pohárky, co je v puse najdete, a možná obbjevíte i pár nových, o kterých jste dosud neměli ani tušení. A omamná vůně jasmínové rýže, která je k tomu ideálním doplňkem, vás pak oklikou přes nos dorazí úplně.

Volba Chardonnay k tomu byla na první pohled pravda trošku netypická, ale nakonec se ukázala docela zajímavou. Nicméně pro příště bych – byť se jedná o rybu – sáhnul raději po červeném, a to dokonce po nějakém silnějším a plnějším. Myslím, že třeba s nějakým shirazem bych moc neminul. Ale každému, co jeho jest, neříkám, že by to tak muselo vyhovovat každému.

Štítky: , , , , , ,

Petr Staníček, 8. 7. 2007 000 14.11 • Rubrika: Od plotny6 komentářů u textu s názvem Ryba s fazolemi na thajský způsob

6 komentářů k článku »Ryba s fazolemi na thajský způsob«

[1] Vložil(a): rushid 9. 7. 2007 v 21.06

Velmi podivny recept, osobne bych na to nesahl ani metrovym klackem, ale vy to popisujete s takovym zanicenim, ze jsem nakonec dostal hlad. Takze vlastne diky :)

[2] Vložil(a): MiPo 10. 7. 2007 v 9.59

Ja by som sa do toho hneď pustil, mňam!

[3] Vložil(a): DolceVita 18. 7. 2007 v 20.55

Vážně zajímavý recept! Kombinaci ryby a fazolí bych asi nevymyslela, ale v zásadě to nezní špatně. Jemná duše jasmínové rýže a hutná podstata fazolí se mi zdá obtížně kombinovatelná, ale posoudit může jen ten, kdo ochutná! Věřím tomu, že to bylo „labůžo“ :-) Do „Chardonnay“ bych šla střemhlav taky, je to mé nejoblíbenější bílé víno. Thajská kuchyně je přitažlivá: zde je jeden můj rybí experiment
 http://dolcevita.blog.cz/…minovou-ryzi

[4] Vložil(a): Pixy 18. 7. 2007 v 21.06

Souhlasím, že to je nezvyklé, ale rozhodně doporučuji k vyzkoušení. Ale určitě doporučuju nějaké jemné bílé „máslové“ fazole – žádné hutné červené ledviny nebo dokonce něco naloženého v tomatě…

[5] Vložil(a): Roj 30. 7. 2007 v 17.08

Moc, moc se bojim. Kdyz jsem se dozvedel o tom straslivem nestesti v Poldovce, krve by se ve mne nedorezal…

Pixy, ozvi se! Zijes? Nenechavej nas v nejistote…

[6] Vložil(a): pixyho kamoš 1. 8. 2007 v 12.43

Ja mu řikal že, ten sloup nemá podřizavát ! Že ale prej to udržy řikal ať nepiskuju !!

Váš komentář

Upozornění: Pokud vás téma tohoto příspěvku nezajímá, nebaví, dotýká se vás či vás dokonce uráží, tak prosím odejděte a pokud možno se nadále ve vlastním zájmu dalším podobným vyhýbejte. Hlavně se to prosím nesnažte autorovi sdělovat v komentářích, takové příspěvky nikoho nezajímají a budou nejspíš vymazány. Totéž platí pro vaše názory na osobu autora, na jiné přispěvatele, mluvení z cesty, ze spaní či pod vlivem omamných látek a další podobné výlevy nesouvisející s tématem článku. Jinými slovy, toto je prostor soukromého blogu určený pro komentování příspěvku publikovaného výše, nikoli k chatování a volné diskusi. Děkuji za pochopení.

Abyste mohli komentovat, musíte se přihlásit.