Byl jsem pár hodin porotcem Křišťálové Lupy [příspěvek v archivu]

Stejně jako v předchozích letech jsem se nechal přesvědčit k účasti v porotě „soutěže“ Křišťálová Lupa. Byl jsem v tom seznamu do dnešního dopoledne – přesně do chvíle, než jsem konečně uviděl nominace jak v jednotlivých kategoriích, tak potenciální Projekty a Anticeny roku. S politováním jsem panu Miklíkovi z Lupy musel odepsat, že s tímhle nechci a nemůžu mít nic společného.

Že je něco špatně, mi razantně došlo už loni, kdy se mezi nomináty na Osobnost roku objevilo moje vlastní jméno. Tedy jméno někoho, o kom jsem pozitivně věděl, že už má nějaký ten pátek zavřený blog a pro český Internet už pár let ani nehnul prstem. Jako recese dobré, ale coby vážně míněná nominace na Osobnost českého Internetu…? A letos to není o nic lepší. Horší, a řádově.

Především je asi principiálně nešťastný už nápad nechat nominovat weby do soutěže pouze čtenáři Lupy. Tedy poměrně málo navštěvovaného a navíc celkem úzce specializovaného webu. Bez jakéhokoli předvýběru, jakou blbost kdo napíše, to platí. Počty hlasů u jednotlivých nominací jsou tajné, ale osobně je tipuji na desítky, někdy snad i jen jednotky hlasů. V zásadě se všechny nominace dají rozdělit na tři typy:

  • Já nevím. Napíšu to nejznámější, na co si vzpomenu. Tak se rodí ty věčné Osobnosti roku jako Ivo Lukačovič či Ondřej Neff, Anticena pro D. Dočekala (veřejně již téměř neaktivního) nebo třeba Projekt (minulého) roku pro Mapy.cz nebo Aktuálně.cz
  • Klubíky a recese. Stačí určitě jen několik málo hlasů pro týž web a rázem poskočí v roztříštěných nominacích na čelní místa. Poměrně velké zastoupení evidentně fandovských stránek, širokou veřejnost naprosto nezajímajících, o tom svědčí poměrně zřetelně. Nebo si snad opravdu mám myslet, že fan-webík nějakého televizního seriálu má být českým Zábavním webem roku?
  • Konkureční boj. Hele, Franto, se vyhlásila tajdleta soutěž a když tam ten náš novej webik naklikáme, tak máme reklamu zadarmo. Fasa, ne? Nechci to rozpitvávat – ale některé nominace jsou prostě pro danou katagorii poměrně dost nepatřičné.

Je to zvláštní akce. Na jedné straně poměrně megalomanská show s mraky sponzorů za přítomnosti všech médií a spojená s konferencí s bombastickým titulem Czech Internet Forum 2007 — a na druhém konci toho špagátku, který k tomu monstrkonci vede, je tahle podivná a organizačně odbytá anketka s prakticky nulovou vypovídací hodnotou. Mně je naprosto jasné, že nejde o nic jiného než o publicitu: přitáhnout co nejvíc známých jmen, zaháčkovat na to média a ukázat se. Zbytek je nepodstatný, účel světí prostředky. Koho bude při šotu v TV zprávách o té „zásadní akci českého Internetu pod záštitou společnosti ##nfo“ zajímat, že půlka z nominovaných v dané kategorii tam vlastně ani tak moc nepatřila, půlku skoro nikdo nezná a zbytek je tam už třetí rok ze setrvačnosti? Koho bude zajímat, že spousta potenciálních Projektů roku zůstala stranou nepovšimnuta a že o Anticenu se pralo pár skupinek anti-něco fanoušků a proti-něčemu bojůvek? O to přece vůbec nejde. Hlavní je být vidět, skásnout sponzory a ukázat se v TV jako ředitelé Internetu. Není to špatný obchodní model, škoda nevyužít každé podobné příležitosti. Já to plně chápu. Ale nechci při tom asistovat.

Petr Staníček, 24. 9. 2007 000 15.57 • Rubrika: IT, Všeobecné31 komentářů u textu s názvem Byl jsem pár hodin porotcem Křišťálové Lupy

31 komentářů k článku »Byl jsem pár hodin porotcem Křišťálové Lupy«

[1] Vložil(a): Filip Rožánek 24. 9. 2007 v 18.21

Poslechnou, vašnosto, ale to není fér, takhle mi brát slova od úst :-). Asi bych měl nominovat jako Zábavní web roku nominační stránku Křišťálové Lupy.

[2] Vložil(a): dgx 24. 9. 2007 v 20.45

Perfektně napsané, šampon proti křišťálovým lupům!

[3] Vložil(a): simkanic 24. 9. 2007 v 21.40

Milý Pixy, naprosto chápu vaše rozhořčení. Nominace nejsou podle vašich představ, takže je rázem všechno špatně. Obávám se však, že vaše argumentace má na svou razanci trochu slabou konotaci s realitou.

Říkáte, že „Především je asi principiálně nešťastný už nápad nechat nominovat weby do soutěže pouze čtenáři Lupy. Tedy poměrně málo navštěvovaného a navíc celkem úzce specializovaného webu.“ Na to vám namítnu, že čtenářů Lupy bylo mezi nominujícími méně než těch ostatních – mediálních partnerů je tolik a jsou natolik silní, že čtenáři Lupy se mezi nimi celkem dobře ztratí. Naopak čtenáři byli podle všeho pěkná „směska“.

To, že označujete Dana Dočekala (ať už si o jeho nominací myslíme cokoliv) za neaktivního, svědčí spíš o tom, že internetově dění nesledujete příliš intenzivně – Dan je teď šéfredaktor iHned.cz, což není zas tak nenápadná pozice a on sám je v ní hodně aktivní. Pochybovat o relevantnosti Iva Lukačoviče v Osobnosti internetu se mi zdá hodně zvláštní, docela bych byl zvědavý na vaše tipy, ale budiž.

O fanouškovských webech si taky můžeme myslet cokoliv, ale marginalizovat je do role nevýznamných bych si osobně netroufl, byť tahle sféra zájmu jde zcela mimo mě. Ale navštěvuje je řádově stovky tisíc lidí měsíčně a komunity jsou to hodně silné.

Stejně jako třeba Ronnie.cz web, o kulturistice, který je mezi nominovanými ve Specializovaném zpravodajství – 300 tisíc lidí měsíčně je úctyhodné číslo a zpochybňovat komunitu jeho čtenářů vypadá poněkud přezíravé, ať už člověk v životě držel v ruce činku, nebo ne.

Prostě celé mi to přijde jako paušalizující odsudek, který vychází z jednoho pohledu na svět (a na internet) a který nedokáže uznat, že někdo jiný může mít také jiné zájmy, a že taková skupina může být početnější než ta jeho.

A ještě jeden pocit na závěr: mám dojem, že i když bychom to hodnocení postavili jinak (například by to vybírala celé odborná porota), dočkali bychom se stejného odsudku. Argumenty jsou nasnadě – „co může úzká skupina lidí vědět o celém internetu“, „všechno je to koupený, tam ani nemá cenu hlasovat“, „stejně si to jenom rozdávají mezi sebou“.

Ostatně, není to nic nového, nejlépe to asi popsal kolega Petr Krčmář na svém blogu. Člověk se prostě nezavděčí. http://petrkrcmar.blog.root.cz/…is-se-vsem-2

Přiznám se, že od vás bych čekal trochu věcnější přístup a možná taky nějakou tu geniální myšlenku, která by to osvítila a ukázala nám správnou cestu – my jsme otevřeni všem dobrým nápadům. A taky bych očekával, že se tak lehko nevzdáte šance to hodnocení pozitivně ovlivnit – i kvůli vašemu odmítnutí možná „zůstane nepovšimnut“ nějaký důležitý Projekt roku. Ale to by asi nebylo tak povznášející.

[4] Vložil(a): Roman 24. 9. 2007 v 23.51

Tiež som bol raz oslovený či by som nepodporil jednu anketu. Nakoniec sa to celé spustilo bez toho že by som mal možnosť do toho niečo povedať. Išlo o akési hlasovanie ktoré však malo príliš krátke trvanie a príliš obmedzené nominácie na to aby som akciu „Commdore Scene Lifetime Achievement“ organizovanú „Digitale Kultur“ a „Commodore Gaming“ mohol brať vážne. Jediné čo ma tak trochu teší je, že moja stránka vyhrala v sekcii „Best Other C64 related website“ a nechala za sebou Lemon64.com a C64.com Inak podľa mňa rovnaká „samožerka“ ako krištáľová lupa… http://www.commodore-gaming.com/…Winners.aspx

[5] Vložil(a): Roman 24. 9. 2007 v 23.57

Jáj ozaj zabudol som spomenúť, že dosť trapas takto teatrálne odmietnuť účasť v porote;-)

[6] Vložil(a): Pixy 24. 9. 2007 v 23.59

[3] Pane Simkaniči, já naprosto chápu, že jako výkonný ředitel pořádající firmy budete obhajovat projekt Lupy i přes jakékoli jeho nedostatky, ze své pozice ani nemůžete mít nestranný nadhled. Ale možná přisuzujete až příliš velkou váhu osobním názorům jednoho člověka. Jestli si za svou soutěží stojíte, stůjte si a nenechte se rozházet odchodem jednoho porotce. Výše výslovně píšu, že vám to neberu, jen se mi příčí se na tom aktivně podílet.

P. S.: Vy víte, kdo je např. na „nápadné pozici“ šéfredaktora iDnes? Já ne a ví to asi jen málokdo… ;)

[7] Vložil(a): Pixy 25. 9. 2007 v 0.13

[5] Díky, už jsem se bál, že to tu nikdo nepřipomene. ;) Teď ještě to zhrzené ego, že jsem nebylo nominován, a máme to komplet. Kdo se toho ujme?

[8] Vložil(a): dgx 25. 9. 2007 v 0.34

[7] už jsem se toho ujal u bodyguarda href=„http://­www.misantrop­.info/593318-kristalova-lupa.php#cmt3“ rel=„nofollow ugc“>http://ww­w.misantrop.in­fo/593318-kristalova-lupa.php#cmt3

[9] Vložil(a): jaros.pavel 25. 9. 2007 v 10.57

[8] Vidím, že nová „přezdívka“ se ujala celkem rychle :-)

[10] Vložil(a): Arthur Dent 25. 9. 2007 v 12.16

Jubilare…

[11] Vložil(a): maeror 25. 9. 2007 v 15.38

„ukázat se v TV jako ředitelé Internetu“?

To jsou ti, co internet svými výplody ředí, že? Oni by chtěli být řiditelé, jakkoli je čeština v tomto ohledu benevolentní…

[12] Vložil(a): Pixy 25. 9. 2007 v 16.32

[11] Ale vy máte s tou češtinou poměrně milý vztah – jak ona je benevolentní k vám, tak i vy k ní. Zatímco my svázaní pravidly v ní slovo „řiditel“ nenajdeme, vy máte jasno. Bezva. ;-)

[13] Vložil(a): kalimero 25. 9. 2007 v 23.18

Zdravím
jsem tvůrce nominovaného, širokou veřejností naprosto ignorovaného webu http://www.prison-break.cz
Souhlasím s vámi Pixy s mnoha věcmi, že tato soutěž je především o velké show než o opravdové snaze najít „vítěze“.
Nicméně musím dát za pravdu panu Simkaničovi v tom, že máte velice úzké zorné pole a cokoliv je mimo něj, přesouváte tvrdě na druhou kolej zájmu (tím nemyslím, abyste začal koukat na seriály a posilovat).
Nebrečím nad tím, že vás náš web nezaujal, nemyslete si že nevím, proč graficky nevzhledný, neprofesionálně psaný, funkcemi chudý a totálně nevalidní web získal nominaci. Není to kvůli (ne)kvalitám webu, nad čímž se oprávněně rozčilujete, ale je to v lidech. Věřím, že drtivá většina lidí pro nás hlasovala, protože mají rádi víc ten seriál, než náš web. Ale jak vidíte, chcete tu změnit chování středního proudu čtenářstva a to se vám nemůže povést. V tom je hlavní váha problému, ne v soutěži.
Chcete tedy aby byla soutěž kvalitnější? Chce to zapřemýšlet nad lepším rozřazením (jsme v té kategorii pouze díky metodě postupného vylučování) – a tím například strčíte weby našeho typu do své ohrádky, kde vás tolik nebudeme dráždit.(to nemyslím vůbec ironicky, každý web má svůj důvod, proč byl nominován)

Je ale nesmysl se rozčilovat nad tím, proč se mezi nominovanými objevují weby jako ty naše – hlasují „pouze lidé“. Může se to zdát jako nesmyslné, ale plně souhlasím s tvrzením, že porota úzkého zaměření by NEvybrala objektivněji/správ­něji.

A nebojte se. Já a doufám že i tvůrci podobných objektů na vyhodnocení Lupy nepůjdeme s „božským komplexem“, že jsme jeden z nejzábavnějších webů na celém českém internetu. Tak bláhoví nejsme. Bohužel ale asi netušíte, jaké to je pro pro amatéra jako já, potkat se ve společnosti se jmény, které tam figurují. A určitě byste po nás nechtěl, abychom se své nominace vzdali, protože si ji nezasloužíme. Protože přes všechnu kritiku co jsem na náš web napsal si pevně stojím za tím, že si ji zasloužíme. Proč? Protože naše práce nebyla v tom, vytvořit nejhezčí, nejinteligentnější a bůhví co ještě web. Naším cílem bylo uspokojit čtenáře a to se nám povedlo.Nominace je toho důkazem.

[14] Vložil(a): Arthur Dent 26. 9. 2007 v 3.15

[13] To zní jako rozumný názor. Jen mi to nedá a podotknu, že podobných a zcela srovnatelných fanwebů je u nás několik (viz třeba vaše sekce „Spřátelené weby“). Předpokládám, že nominace PB (a ne třeba, řekněme, theitcrowd.cz) je dána momentálním rozložením příznivců toho kterého seriálu ve skupině hlasujících. Jednotlivé weby jsou pak co do „vymožeností“ vcelku zaměnitelné, nepřipadá vám?

Neupírám seriálovým webům právo na život ani úspěch u publika (daný do jisté míry úspěchem seriálu), přeju jim ho z plna hrdla a sám na některé z nich chodím (i když PB to zrovna není). Jen u nich postrádám to novum, něco navíc, co by měl projekt, nominovaný na titul „Projekt roku“, rozhodně mít. Alespoň náznak jakési vyšší aspirace či inovativnosti.

Bez těchto věcí je kategorie „Projekt roku“ zaměnitelná s kategorií „Nejoblíbenější projekt“ či „Nejnavštěvovanější projekt“ – což ostatně potvrzuje i pan Simkanič, když argumentuje návštěvností Ronnie webu. Je to v pořádku, i takové kategorie jsou potřeba – ale proč u toho má statovat „odborná porota“?

[15] Vložil(a): dgx 26. 9. 2007 v 4.34

[14] no moment, Arthure (a Pixy). Sakra bych se zarazil u toho, proč tu Kalimero obhajuje svoji nominaci a proč používá větu „A určitě byste po nás nechtěl, abychom se své nominace vzdali, protože si ji nezasloužíme“.

Došlo mi, že tento článek a debata skutečně může vyznít jako výčitka nominovaným projektům, že byly nominované. Což by byla ubohost. Takže by bylo od věci tento výklad explicitně odmítnout.

Přeci „odborná porota“ si může zvolit své vlastní projekty a nemusí se ohlížet na „divácké hlasování“. Odpověď na poslední otázku je pak: ehm?

[16] Vložil(a): misha 26. 9. 2007 v 11.11

[14] Arthure, prosímtě, vždyť prison-break.cz v žádné kategorii „Projekt roku“ není. Je v kategorii „Zábava a bulvár“ a proboha, proč by nemohl fanweb oblíbeného seriálu být mezi finalisty v takovéto kategorii, pokud jak kalimero s8m uvedl, vhodnější nenašli? Chybí ti tam novum, ale zřejmě těm lidem, kteří na něj denně chodí tam žádné novum nechybí a najdou na něm přesně to, co chtějí.

Nebo ten kulturistický web Ronnie.cz – v čem je problém, prostě poskytuje zřejmě kvalitní „specializované zpravodajství“ pro svou cílovou skupinu. Tou návštěvností nejspíš pan Simkanič argumentoval v tom směru, že se nejedná o Pixyho zmíněný typ „Klubíky a recese“, protože takový recesistický klubík, to bych taky chtěl mít.

Disclaimer: autor tohoto příspěvku má v nominacích také svůj projekt a stejně jako kalimero je přesvědčen, že zaslouženě, přes všechny výhrady, které k anketě může mít.

[13] Ten poslední odstavec podepisuju. Držím vám palce, přestože to nebudete mít proti těm gigantům lehké.

[17] Vložil(a): Arthur Dent 26. 9. 2007 v 12.41

[14] Mea culpa! Mea maxima culpa! Máš samosebou pravdu, a to tak že naprostou! Omlouvám se Kalimerovi, omluvou budiž pozdní hodina, kdy jsem svůj komentář psal. Ovšem zas toli to na mé odpovědi nemění. O webech v ostatních kategoriích by se dalo říct totéž (tedy že by měly být o drobek lepší než ostatní srovnatelné), ale pravidla jsou nastavena na „nejpopulárnější v době nominací“. Takže netřeba si tím lámat hlavu a netřeba spekulovat, nakolik se na nominacích projevila velikost fanouškovské skupiny konkrétního seriálu, jen popřát úspěch.

Přeji všem nominovaným úspěch a radost z vítězství.

[13] Nikoli, NIKOLI, máš naprostou pravdu a ROZHODNĚ nevyčítám nominovaným to že byli nominováni. Jejich web je stál jistě hodně úsilí a plně si zaslouží být oceněni v podobné soutěži popularity.

A k poslední otázce dodám: Kolik porotců tak učiní? A jaká je pravděpodobnost, že se na některém nevyjmenovaném shodnou natolik, že jej opravdu dostanou mezi vítězné? Možná by bylo nejzajímavější zveřejnit „porotcovské nominace“ :)

[18] Vložil(a): Arthur Dent 26. 9. 2007 v 13.09

Ještě PS: Filip Rožánek vhodně připomíná otázku: Co je s těmi Projekty roku, co byly nominovány loni…? Jak moc ukázaly, že jsou opravdu tím NEJ…?

http://blok.rozanek.cz/?…

Nemyslím by, že by letošní ročník byl podstatně jiný.

[19] Vložil(a): Pixy 26. 9. 2007 v 13.44

[13] Milé kalimero (a případní ostatní), je mi jasné, že jsme se nepochopili. Stejně jako mě nepochopil pan Simkanič. Já rozhodně nemám nic proti vašim webům ani proti žádnému z nominovaných. Chraňte bohové, abych měl. Ani v nejmenším vám neupírám ani účast, ba ani úspěch v této soutěži. A konečně by mě ani nenapadlo nějak zpochybňovat kvalitu vašeho (či jiného nominovaného) webu. Jestli jste to tak pochopili, tak to je mi to líto. Ale tady pes zakopán není.

Problém mám někde jinde. I kdyby váš web byl nejlepší fanouškovský web TV seriálu ze všech, i kdyby byl naprosto skvostně udělaný, překrásný a technicky bez jediné chybičky (ten váš vypadá na pohled velmi dobře, ale podrobně jsem ho nezkoumal, nesmíte se zlobit), tak by mi ty nominace nepřekousl úplně stejně. Pan Simkanič i vy střílíte od boku v odhadu toho, jak dobře se orientuju na českém webu a jaký mám přehled. Neříkám, že mám přehled dokonalý a vím o všem, ale vy o mých znalostech a přehledu přece nevíte ani zbla. A především: o ně tady nejde. Kde je tedy ten problém?

Pokusím se o nějakou vhodnou paralelu. Představte si, že byste byl hudebním publicistou a byl pozván do poroty Andělů či nějakých podobných (aspoň naoko) prestižních hudebních cen. A tam byste se dozvěděl, že nominováni byli (velmi nereprezentativní hrstkou fanoušků): punková kapela z Dolního Chvojí (kterou děsně milují v tamní hospodě a na její koncerty se sjíždějí lidé ze všech okolních vesnic – ale v okresním městě o ní nikdy nikdo neslyšel); Janáčkovo smyčcové kvareteto (které znají všichni čeští, ba i zahraniční odborníci na Janáčka); a v neposlední řadě písničkář Jarda Piskořík (který svými excelentními rýmy a nápaditými melodiemi baví posluchače v klubech na celém Domažlicku). Nemáte rozhodně v úmyslu nijak zpochybňovat kvality ani jednoho z umělců, sami dokonce víte, že jsou vážně dobří. Ale o absolutní posouzení jejich kvalit nejde – vy jste od těchto hudebních cen očekával (a pořadatelé je tak i propagují) zmapování celé české hudební scény. Výběr toho nejlepšího, co na ní během posledního roku vzniklo – od mainstreamu přes hospodský punk až po klubový hip-hop.

Já osobně jsem zde našel jen dvě možnosti:

  1. buďto byly nominace natolik špatné, že byly vybrány jen některé minoritní projekty a ty zásadnější, které např. osloví podstatně širší spektrum čtenářů/návštěv­níků, zůstaly opomenuty;
  2. nebo na českém webu nevzniklo v mainstreamu nic zásadního, nic natolik zajímavého, aby to vůbec stálo za zmínku, a nezbývá než se soustředit na okrajové a úzce specializované projekty (kterých jsou ale zase tisíce, při vší úctě).

Obě možnosti mi připadají příliš nešťastné na to, abych je chtěl posvětit nějakým svým hlasováním (já vím, že bych měl hlasovat jen pro Projekt roku) a byl spojován s takovýmto výběrem „toho nejlepšího z českého webu“. Proto jsem z toho vycouval. Když se podíváte na web „tam venku“, kde denně vznikají stovky W2.0 projektů, komunitních webů, nových užitečných nebo aspoň zajímavých mashupů, pozoruhodných blogů s vahou převyšující leckterá seriozní média, přínosných služeb a jánevímčehoještě – a pak vidíte tohle, to je spíš k pláči.

A unesete-li i trochu konkrétnějších názorů přímo na váš web, můžu posloužit. Je pěkný, samotnému se mi designově poměrně dost líbí. Pro tu (relativně) hrstku lidí, kteří si dotyčný seriál stahují z netu, je určitě užitečný, přínosný, zajímavý. Ale na druhé straně, fanouškovský web byl jeden z prvních, které jsem i sám udělal (už někdy před 10 lety), podobných jsou mraky a neustále vznikají další jak houby po dešti. Opravdu (zcela upřímně) si myslíte, že ten váš je něčím výjimečný a zvláštní? Přináší nějaké neotřelé zpracování daného tématu? Používá nějaké nové technologie nebo netradičně spojuje dosud nespojené? Anebo až lidi přestane ten seriál bavit, zmizí váš web v propadlišti dějin jako všechny ostatní podobné, aniž zanechal jakoukoli stopu v dějinách internetu? V takových soutěžích by se měly objevovat nové Facebooky, Streamy, Technorati, nové Mapy (kdyby nebyly ještě v betě), blog českého Johna Amata nebo aspoň druhého Ostravaka…

Takže ještě jednou. Nemám vůbec proti webu věnovanému TV seriálu nebo radám, jak balit holky. Jen se nechci účastnit akce, kde se tvrdí, že to je to nejlepší, co na českém internetu vzniklo. Ať už je to pravda, nebo není. Děkuji za pochopení.

[20] Vložil(a): Arthur Dent 26. 9. 2007 v 14.09

[19] Advocatus diaboli: Lupa tvrdí, že jde o „nejoblíbenější a nejzajímavější“, o „nejlepším“ ani slovo. Že bys hledal kvalitu v soutěži popularity? ;)

[21] Vložil(a): misha 26. 9. 2007 v 14.27

[19] pixy, nepochopení vznikli zřejmě proto, že jsi chtěl říct něco jiného, než jsi původně napsal. Zmínil jsi se v souvislosti s nominacemi o „jakou blbost kdo napíše“, „klubíky a recese“, „náš novej webík“, veskrze v pejorativním smyslu. Pak se nediv, že to vyzní, že ti vadí nominované weby a ne princip a fungování té ankety.

[22] Vložil(a): Pixy 26. 9. 2007 v 14.59

[22] a) Ach ano, nadsázka. Tu používám velmi často. S jejím chápáním to bývá slabší, to já vím. b) Fanouškovský web, úzce specializovaná komunita, klubík. On mezi tím je snad nějaký rozdíl? c) Ano, jakoukoli blbost kdokoli do nominací mohl napsat a ona se tam ocitla. Není to snad pravda? A vypovídá to snad něco o finálových webech?

Ach to chápání, ach to vnímání. Proč já pořád tak přeceňuju inteligenci svých čtenářů? Ale přece si nebudu před vstup na web dávat nějaký vstupní test porozumění psanému textu, ne?

[23] Vložil(a): misha 26. 9. 2007 v 18.36

ano, uznávám, že na tomto webu jsou často problémy s porozuměním psaného textu. Na jeden například tuhle upozornil pan Dent [20] :)

[24] Vložil(a): Pixy 26. 9. 2007 v 20.44

[20] Čistě pro zajímavost, Arthure, jaká primární kritéria pro nejlepší web kromě „oblíbený“ a „zajímavý“ bys použil? ;-)

[25] Vložil(a): JanAmbroz 26. 9. 2007 v 21.37

Pixy, nechci vám ani náhodou brát právo kritizovat si na svém blogu co se Vám zamane :-), ale jistě nejen mě by zajímalo, jaké weby byste vy osobně rád viděl v nominacích? Když jste napsal „spousta potenciálních Projektů roku zůstala stranou nepovšimnuta“ (vytrženo z kontextu), určitě máte nějaké konkrétní na mysli… Pokud ano, pak byste je mohl v soutěži konstruktivně navrhnout, což je ctěné právo porotce. Lupa uveřejňuje i sumář konkrétních názorů a komentářů porotců k jednotlivým webům. :)

[26] Vložil(a): Pixy 26. 9. 2007 v 22.51

[25] Ctěným právem porotce je pouze hlasovat pro jediný (i nenominovaný) Projekt roku. Moje výhrady a nechuť být přítomen v této „soutěži“ souvisejí ale hlavně s těmi nominacemi (do kterých nemá žádný porotce co mluvit).

Já jsem tak trochu doufal, že si třeba vylepším obrázek o českém netu, že se třeba z těch nominací dozvím o skvělých webech, které mě dosud minuly. Já bych snad dokázal několik málo projektů v jednotlivých kategoriích jmenovat, ale to si opravdu (bohužel) nemůžu dovolit, protože nejsem ani trochu zvědavý na tu flamewar, co by automaticky následovala (proč tohle? a proč tohle ne?). Takže se nezlobte – nejsem s to teď dát dohromady kompletní sadu nominací a jen několik příkladů uvést nemůžu. Možná později, v nějakém samostatném článku, u kterého zakážu komentáře, snad…

Ale mýlíte se, když si myslíte, že tvrzením „… spousta potenciálních Projektů roku zůstala stranou nepovšimnuta“ mám na mysli nějaké konkrétní ve svém rukávu. To říkám jen v kontextu právě těchto nominací – kdy prakticky ke každému z nominovaných webů existuje přehršel podobných, které se mohly stát „Projektem roku“ úplně stejně dobře (tj. stejně špatně). Mám-li to říct upřímně, našel bych asi nějakého kandidáta do každé z kategorií, ale Projekt roku bych ponechal bez ceny, protože takový stav by asi nejlépe odrážel aktuální zatuchlý stav českého webu.

[27] Vložil(a): Arthur Dent 27. 9. 2007 v 3.20

[24] „Kvalitní“, „Inovativní“, „Vysoce převažující ostatní konkurenty svými schopnostmi“ a tak… Samosebou, „oblíbený“ a „zajímavý“ tam mohou být taky, ale tyhle dvě jsou poněkud málo na „nejlepší“ – i když dost na „populární“.

Rovnítko mezi „oblíbený, zajímavý“ a „kvalitní“ můžeš dát pouze tehdy, když podlehneš fikci, že „lid pozná kvalitu“. :)

A Lupa to v propozicích nezastírá. Píše o „zajímavých“ projektech. To že se její představitelé jinak chovají tak, jako by šlo o „prestižní akci“, která vybírá „to nejlepší z internetu“, je zas věc jiná (a o tom, že se tak chovají, svědčí to, že nejsi jediný, kdo měl pocit že jde o „nejlepší“ weby)

Možná sis to spletl s loňským ročníkem, kdy tvrdili, že Anketa Křišťálová Lupa 2006 – Cena českého Internetu je novou čtenářskou anketou, jejímž cílem je ocenění nejzajímavějších a nejprospěšnějších projektů a služeb českého Internetu. Letos o prospěšnosti nic, nahrazena oblibou.

Přiznejme si to: Cosi v nás podlehlo dojmu, že by Lupa mohla být prestižní zpravodajské médium a ze své pozice uspořádat anketu a zvolit to nejlepší, co se za uplynulých 12 měsíců na internetu objevilo. Nyní je na čase si přiznat, že jsme se mýlili, že nejde ani o prestiž, ani o kvalitu, že prostě jen jeden z webzinů, který dokázal „utáhnout“ dost mediálních partnerů, udělal soutěž popularity webů. „Odborná porota“ je jen pokus dát tomu zdání něčeho „víc“, nějaké zásadnosti, ale jinak jde v zásadě o Zlatého Slavíka („Nyní o kategorii Objev roku hlasují zástupci gramofirem!“).

[28] Vložil(a): Pixy 27. 9. 2007 v 8.41

Slyšeli jsme Slovo Arthurovo. Houk.

[29] Vložil(a): pavel1tu 3. 10. 2007 v 10.13

Nevím jaký je Váš názor na „Hulána“ ale jsem udiven že je také nominován.
Ale doufám že to není opravdový výsledek hlasování tisíců lidiček a uživatelů internetu. Jak by mohl být Jabbim označen jako komunitní projekt. Ano, schází se na tomto serveru (tedy na jeho jabber serverech) jistá komunita, ale projekt je to čistě soukromý – firemní.
Takto bych mohl pokračovat. Je to ale pouze můj názor.

Chtěl jsem ještě napsat komentář k těm faraónům – ale nějak mi to nejde přímo pod článkem – to je opravdu excelentně napsané, já sice nevím (chvála bohu – a to nejsem věřící) co jsou faraoni, ale při čtení jsem si doslova představoval ten boj s nimi. Smál jsem se tak nahlas, že si ten článek přišli přečíst i kolegové :-)

Váš BLOG je perfektní i jako mnoho jiných stránek které jste provozoval, děkuji Vám.

[30] Vložil(a): Josika 3. 10. 2007 v 13.09

Nerada bych vypadala, že snižuji vaši autoritu, protože vím že v internetovém světě jste to, čemu bychom ve světě fanouškovském říkali BNF, ale přesto si dovolím jednu poznámku – co když je vaše definice nejlepšího webu chybná? Přiznávám, že neznám (ve smyslu, že nejsem členkou tamní komunity) ani jeden z letos nominovaných webů, ale alespoň trochu znám loňský SGA-project a domnívám se, že oblíbenost seriálů není důvodem nominace jejich nominace. Troufnu si tvrdit, že Prison-break se ocitl ve stejné kategorii s Bleskem prostě proto, že ač ho určitě čte řádově méně lidí, najde se mezi procentuálně daleko víc osob, které půjdou a pro P-B prostě hlasovat budou, protože prostě k webu mají osobní vztah. Proč by v tom případě vztah uživatele k webu nemohl být měřítkem kvality? Technické záležitosti jsou jedna věc, ale tvůrcům P-B se očividně podařilo udělat stránky, které mají lidé doopravdy rádi. Vytvořit technicky dokonalý a nápaditý web 2.0 projekt je určitě těžké, ale starat se o fanouškovskou komunitu tak, aby byla spokojená (a neutekla a neudělala si trucweb) taky není žádná sranda. A že jim pomáhá popularita seriálu? No co? Prostě našli díru na trhu.
Z tohoto úhlu pohledu (a uznávám, že je trochu omezený, ale z bezpečnostních důvodů mluvím raději jen o tom, co znám) vidím problém asi jen v tom, že ačkoli se fanouškovské weby očividně v nominacích poměrně často objevují, nemají vlastní kategorii. Takhle se tam tak trochu porovnávají jablka a hrušky.

[31] Vložil(a): Scarysek 8. 10. 2007 v 22.44

Pixyho odstoupení plně chápu, je přeci logické, že nelze vybrat nejlepší web roku. To by totiž všichni hlasující museli pravidelně, celý rok, číst všechny nominované weby. Pak je teprve možné objektivně rozhodnout.

Navíc počkejte až anketu zase ošulí nějaký ten RH…

Váš komentář

Upozornění: Pokud vás téma tohoto příspěvku nezajímá, nebaví, dotýká se vás či vás dokonce uráží, tak prosím odejděte a pokud možno se nadále ve vlastním zájmu dalším podobným vyhýbejte. Hlavně se to prosím nesnažte autorovi sdělovat v komentářích, takové příspěvky nikoho nezajímají a budou nejspíš vymazány. Totéž platí pro vaše názory na osobu autora, na jiné přispěvatele, mluvení z cesty, ze spaní či pod vlivem omamných látek a další podobné výlevy nesouvisející s tématem článku. Jinými slovy, toto je prostor soukromého blogu určený pro komentování příspěvku publikovaného výše, nikoli k chatování a volné diskusi. Děkuji za pochopení.

Abyste mohli komentovat, musíte se přihlásit.