Nová grafika České televize [příspěvek v archivu]

Česká televize představila novou grafiku. Zcela nová loga stanic, znělky a předěly, celkově změněný audiovizuální styl se na obrazovkách objeví už od 1. září.

Má to šmrnc, má to švih, má to hlavu a patu. Má to logiku a drží to krásně pohromadě. Má to styl a lehký rukopis. Až se mi nechce věřit, že z těch pro mě původně ohyzdných návrhů loga vzniklo něco tak stylového a působivého. Čím víc na to koukám, tím víc se mi to líbí. A je zajímavé sám na sobě pozorovat, jak diametrálně odlišně vnímám statické, nicneříkající obrázky, a jak rozpohybovanou živou grafiku.

Jsem jen tupý bývalý détépák, zatuchlý na té své dvourozměrné placce bez špetky té pravé představivosti ve čtvrté (časové) ose. Připravované logo ČT a z něj derivovaná loga stanic a grafika mi od samého začátku připadly poměrně hnusné – a při mé neschopnosti vidět to jinak než ploše a staticky to taky stále hnusné je. Podobně to ostatně vidí většina těch, kteří na novou grafiku ČT hrnou kritiku. Pohříchu je ale televize přímým protikladem čehokoli statického.

Mimochodem, velice mě baví a považuji za geniální cestu, kterou si ČT vybrala pro budoucí změnu svého hlavního loga. Vsadím se, že až za rok přijde s tím C a proužkem nad ním, bude to už všem připadat zcela samozřejmé a logické (zatímco dnes by za to byli asi vyobcováni a lynčováni rozhořčenýma občani).

Petr Staníček, 22. 8. 2007 000 2.15 • Rubrika: Všeobecné53 komentářů u textu s názvem Nová grafika České televize

3 komentáře k článku »Nová grafika České televize«

[1] Vložil(a): jonnyq 16. 9. 2007 v 23.27

Navíc změnou loga můžeme chápat i to, že je nyní průhledné.

[2] Vložil(a): parvati 5. 10. 2007 v 20.21

Taky mě to neoslovilo, ale asi si zvyknu, je to rozhodně trendy…mí rodiče si z toho dělaj srandu, prej to vypadá jako když ta ženská říká:„je takhle tlustej a takhle velikej“:)

[3] Vložil(a): Alex 13. 11. 2007 v 1.24

Nejspis tezce Out-of-Date, ale.. ackoliv motion grafika neni spatna, loga samotna, ktera IMHO maji byt dostatecne unikatni, jedinecna a reprezentativni (tim nemyslim kazde uplne jine, obecne rodina log), jsou vic nez nezajimava, odflaknuta a prosta. Asi si pujdu koupit brejle, protoze v tom vidim velky a kulaty NIC. Anebo mozna od dnesni doby ocekavam prilis… uz i ten kubizmus je mi bliz k srdci (ackoliv ten nemusim vubec).

Váš komentář

Upozornění: Pokud vás téma tohoto příspěvku nezajímá, nebaví, dotýká se vás či vás dokonce uráží, tak prosím odejděte a pokud možno se nadále ve vlastním zájmu dalším podobným vyhýbejte. Hlavně se to prosím nesnažte autorovi sdělovat v komentářích, takové příspěvky nikoho nezajímají a budou nejspíš vymazány. Totéž platí pro vaše názory na osobu autora, na jiné přispěvatele, mluvení z cesty, ze spaní či pod vlivem omamných látek a další podobné výlevy nesouvisející s tématem článku. Jinými slovy, toto je prostor soukromého blogu určený pro komentování příspěvku publikovaného výše, nikoli k chatování a volné diskusi. Děkuji za pochopení.

Abyste mohli komentovat, musíte se přihlásit.