Salát s dýňovými semínky a uzeným lososem [příspěvek v archivu]

Včerejšímu vývaru se dnes dostalo zasloužené satisfakce. Doplněn vodou asi na 1,5 l si prošel varem a snadno zatáhl vnořený žloutek z vajíčka. Z bílku s trochou vody a lžící mouky pak vytvořena placka, po rychlém usmažení nakrájena na úzounké, dlouhé nudličky. Do každého talíře přišel velejemný juliennne z mrkve a zelené cibulky, nakrájený plátek včerejšího krůtího masa, zmíněné „celestýnské“ nudle a polovina ztraceného žloutku, spolu s pár snítkami zelené petrželky pak vše přelito horkým, ještě bublajícím vývarem. Polévka, co postaví na nohy i mrtvého.

salát Druhý chod byl protentokrát studený. Základ byl pouze z ledového salátu a několika koleček zbylých cherry rajčat, posloužit ale mohla i jakákoli jiná salátová zelenina, baby špenát by tady byl přímo skvostný. Na dresing použita šťáva z půlky limety, půl lžičky dijonské hořčice, půl lžičky javorového sirupu (nebo medu) a trochy olivového oleje, vše vyšleháno do hladké béžové emulze. Soli netřeba, bude jinde. Základ byl lehce zaprášen troškou bazalky a posypán hrstkou nasucho opražených dýňových semínek. Druhá půlka limetky byla vymačkána na pár plátků uzeného lososa, ty navrstveny nahoru a doplněny pár kousky světlé parenice. Zastříknuto olivovým olejem a oběd pro dva hotov za pět minut. Kombinace křupavého salátu se sladkokyselným dresingem, opražených semínek, slaného lososa s limetkou je úžasný chuťový zážitek, při němž se zavírají oči!

Pozn.: Neuzenou parenici anebo (polo)oštiepok používám všude tam, kde lze použít mozarellu. Líp se shání, je levnější, déle vydrží a je přitom dostatečně chuťově neutrální (i když ne zcela planá jako mozarella).

Petr Staníček, 10. 5. 2007 000 15.16 • Rubrika: Všeobecné12 komentářů u textu s názvem Salát s dýňovými semínky a uzeným lososem

12 komentářů k článku »Salát s dýňovými semínky a uzeným lososem«

[1] Vložil(a): Lunruj 11. 5. 2007 v 18.26

no no no začínám pochybovat, jestli je tento blog piginergia nebo pixižergia ;-)
asi něco brzo vyzkouším…
chtělo by to ale zas nějaký oranžovo-šedý článek

[2] Vložil(a): Pixy 11. 5. 2007 v 19.54

Kušuj Lundruj. Takový mudrlanty, co mi kecají do toho, co mám a co nemám psát na svůj blog, mám opravdu rád. Najust sem třeba rok nenapíšu nic než recepty.

[3] Vložil(a): zirafka 11. 5. 2007 v 19.59

Pixy, jsem Tvymi recepty fascinovana!

Akorat me napadla takova drobnost: ty pouzivas susenou bazalku? Jeste jsem se nesetkala se susenou bazalkou, ktera by mela alespon trochu bazalkovou chut. Jestli vis o nejakem magovi, ktery je schopen uchovat chut bazalky i v susenem stavu, tak sem s tim (-:

[4] Vložil(a): Pixy 11. 5. 2007 v 20.49

Bohužel, Žirafko. Rád bych čerstvou a těším se, až jednou bude domeček, zahrádka a plno čertsvých bylinek. Ale náš zatimní malý a tmavý byt bazalce prostě nepřeje. Takže jsem odkázán na sušenou, kupuju tuhle (U Antonína ostatně nakupuju veškeré koření a můžu jen vřele doporučit – třeba jejich uzená paprika, to je něco!). Na čerstvou bazalku to sice nemá, ale jinak je dost dobrá (a to i z toho velkého gastrosáčku, který mám načatý už asi půl roku)

[5] Vložil(a): zirafka 12. 5. 2007 v 0.09

Od Antonina si nechavam koreni taky posilat (muj favorit je smes „paprikova pomazanka“ – smichana s tvarohem = mnam!)

Ovsem bazalku, kdyz ne cerstvou, tak aspon mrazenou. Da se sehnat v napr. v Tescu (v krabicce tusim se znackou Bonduell, nasekana, takze se da sypat a hlavne VONI!). Vetsinou si ale koupim v obchode cerstvou v kvetinacku a kdyz uz zacina chcipat, tak ji nasekam a dam zmrazit. Stejne tak to delam s petrzelkou. Doporucuju ((-;

[6] Vložil(a): Lunruj 12. 5. 2007 v 10.57

no, já s oblibou kecám do všeho
jo a to prasení nicku je překlep nebo odplata?
jinak recepty vypdají opravdu pěkně jak ke čtení, tak fotky výsledného produktu, takže by to mohlo být (bude!) dobré
a bylinky – čerstvé jsou nejlepší, na tom se tu shodneme všichni
nemáte nějaký tip na obchod s kořením v olomouci nebo brně? pořád nemůžu sehnat kardamon :-(

[7] Vložil(a): zirafka 12. 5. 2007 v 12.23

[6] Kardamon v Brne na Pekarske nahore i Sindibada. Nebo si nechat poslat od Antonina. Viz odkaz v Pixyho komentari. Ale obavam se, ze jsme trochu OT.

[8] Vložil(a): Pixy 12. 5. 2007 v 17.39

[6] Za překlep ve jméně se omlouvám.

Žirafko, pokec o koření OT není. Klidně pokračujte. ;)

[9] Vložil(a): Lunruj 12. 5. 2007 v 18.10

[7] zirafka: díky za tip, snad se mi to podaří sehnat… a pak se vrhnu na masala čaj ;-)

[10] Vložil(a): Šárka / DolceVita 12. 5. 2007 v 18.55

Tak jdu obhajovat sušenou bazalku :-) Nezatracovala bych ji, používám ji docela ráda a hlavně se z ní dělá fantastická bazalková sůl, když se smíchá s jemně mletou solí, není na italský salát nic lepšího. Bazalkovou sůl nakupuji v zemi bazalce zasvěcené. Sušenou bazalku používám například do rajské omáčky pro italskou kuchyni. Ta sušená snese přeci jenom trochu lépe tepelnou úpravu než ta čerstvá, kterou je radno konzumovat jen naprosto čerstvě utrženou. Prostě a jednoduše mám ráda obě dvě. Sušenou i čerstvou :-)

[11] Vložil(a): zirafka 12. 5. 2007 v 19.19

[10] Prave do vareni se mi nejlepe osvedcina bazalka kupovana mrazena bazalka. Je melmi jemne nasekana, takze se s ni dobre pracuje a pritom ma lepsi chut a vuni nez susena se kterou jsem se setkala. Ale jak rikam – nemela jsem zatim tu cest s opravdu kvalitni susenou bazalkou.

Bazalkovou sul rozhodne vyzkousim, kdyz se s ni nekde potkam. Diky za tip.

[9] Na masala caj muzes koupit rovnou hotovou smes. Jinak kadramon je vyborny do kavy nebo do cerneho caje.

[12] Vložil(a): Lunruj 12. 5. 2007 v 19.22

[1, 2 a 6] no jak koukám, tak než něco kecnu, tak bych si to měl rozmyslet… vykládám o prasení nicku a přitom sám prasím název blogu – pixižergia byl pokus o vtip, piginergia je překlep, navíc tam má být tvrdé y, pixynergia (s tím mám problém pořád, napíšu pixi.cz a pak se divím, když se objeví Server nenalezen), omlouvám se

Váš komentář

Upozornění: Pokud vás téma tohoto příspěvku nezajímá, nebaví, dotýká se vás či vás dokonce uráží, tak prosím odejděte a pokud možno se nadále ve vlastním zájmu dalším podobným vyhýbejte. Hlavně se to prosím nesnažte autorovi sdělovat v komentářích, takové příspěvky nikoho nezajímají a budou nejspíš vymazány. Totéž platí pro vaše názory na osobu autora, na jiné přispěvatele, mluvení z cesty, ze spaní či pod vlivem omamných látek a další podobné výlevy nesouvisející s tématem článku. Jinými slovy, toto je prostor soukromého blogu určený pro komentování příspěvku publikovaného výše, nikoli k chatování a volné diskusi. Děkuji za pochopení.

Abyste mohli komentovat, musíte se přihlásit.