Těstoviny s kaštany [příspěvek v archivu]

Asi dvě hrsti jedlých kaštanů jsem naříznul nožem do kříže a dal péct 15 minut asi na 200 °C. Ještě horké oloupal – jak vystydnou, loupají se špatně – a pak je nakrájel na plátky. Na olivovém oleji osmahnul dvě nadrobno nasekané chilli papričky a pár stroužků česneku nakrájených na plátky. Hned za nimi následovaly kaštany a dva hříbečky, co holky včera našly na procházce. Když se vše trochu osmahlo, přihodil jsem ještě hrst rukoly (tentokrát nahrubo pokrájené), párkrát prohodil a zalil asi deci bílého vína a zastříknul trochou rybí omáčky. Tekutina se vyvaří velmi rychle, je ideální mít v tuto chvíli hotové těstoviny (ale nesmí ani dlouho čekat a osychat). To načasování je náročné, ale vyplatí se. Naše penne byly právě al dente, takže stačilo slít, přidat do pánve a lehce prohodit, přendat do misky a zastrouhnout parmezánem (Gran Moravia taky dobrý). Chuťově explozivní zážitek. Vřele doporučuji a zařazuji do zlatého fondu.

Štítky: ,

Petr Staníček, 6. 10. 2007 000 15.40 • Rubrika: Od plotny12 komentářů u textu s názvem Těstoviny s kaštany

12 komentářů k článku »Těstoviny s kaštany«

[1] Vložil(a): splite 6. 10. 2007 v 17.46

PiXy, nějak ti to buguje… Tenhle článek je i v food-porno-nechci-děkuji rss kanále, i když v kategorii jako takové ne :-/
Vím že s tím asi nic moc neuděláš páč WordPress, že, ale přece jsem dostal neodolatelnou chuť tě na to upozornit :-)

[2] Vložil(a): splite 6. 10. 2007 v 17.47

Jo, a ono to vůbec nezní špatně, možná to někdy zkusím, akorát to má moc ingrediencí – nic pro začátečníky :-)

[3] Vložil(a): Pixy 6. 10. 2007 v 19.33

[1] No nevim, já to ani v RSS ani v Atoms („vše kromě vaření“) nevidím.

[2] Moc ingrediencí? Olivový olej, česnek, (feferonka volitelná), kaštany, (houby úplně nepovinné, jen byla potřeba se jich zbavit), troška vína, sůl (nebo rybí omáčka – ale sůl by stačila) a těstoviny. Kéž by bylo víc jídel, které by měly tak málo ingrediencí a byla hotová za pár minut… ;-)

[4] Vložil(a): daeltar 6. 10. 2007 v 20.21

Jdu sehnat kaštany ;)

[5] Vložil(a): Freeman 7. 10. 2007 v 19.57

.. chjo .. zase jsem si poslintal klávesnici ..

.. takže .. kde sehnat nepečené jedlé kaštany ????

[6] Vložil(a): HanysRR 7. 10. 2007 v 21.17

jezis to vypada dobre – navic konecne nekdo, kdo ji testoviny al dente. kdyz to reknu v praci, divaji se na me tak nejak divne, maji pocit, ze mam nejaky flashback, a pak si daji v globusu testoviny, ktere pojem „al dente "a vlastne i pojem "testoviny“ brutalne znasilnuji…

[7] Vložil(a): roj 9. 10. 2007 v 16.43

Plantaz na jedle kastany jsem zalozil loni, takze za dvacet, maximalne PADESAT let si dam poradne do nosu!
Snad do te doby bude fungovat archive.org :-)
Jeste mi nekdo musi rict, co je to ta rukola.

[8] Vložil(a): Pixy 9. 10. 2007 v 18.12

To nic, to je taková tráva, co se žere, nelam si s tím hlavu, roji.

[9] Vložil(a): roj 10. 10. 2007 v 8.19

[8] Diky, v pripade nouze to nahradim jinou travou. Stejna barva a ver mi, ze po ni chutna COKOLIV primo bozsky :-)

Ted jeste vymyslet, kde sehnat ty kastany. Obcas to prodava v Nerudovce takova ukrutne sympaticka prodavacka. Pece to tam na rostu. Obcas to tam KVULI NI chodim kupovat. Ale je to tak drahe, ze jestli pres leto neztloustla a nezosklivela, zruinuje me to :-)

Taky jsem zkousel normalni kastany, co rostou v parku, ale vubec to nejde oloupat a kdyz se domlatim dovnitr, je to vyjimecne hořke a vyjimecne nedobre. Jeste mi zbyvaji zaludy a bukvice :-)

[10] Vložil(a): Cat In A Hut 10. 10. 2007 v 13.45

Roji, bukvice zkus, jsou docela dobré. Oloupeš šlupičku a tam je jadýrko, které chutná jako oříšky. (Ovšem obsahuje nějaké hořčiny či co, takže jich nikdy nesním hromadu, protože mi z toho malinko dřevění jazyk.) Variantou je bukvice předem opražit. Určitě by se našla i nějaká kombinace „al dente“. Počkáme si, třeba Pixy opět přijde s originálním receptem ;-)

[11] Vložil(a): zirafka 10. 10. 2007 v 18.00

[10] jojo. bukvice jsou moc dobre. Kdyz nehodou zbydou z prochazky az domu a nesnim je po ceste, tak si je davam spolu s hrozinkama do ovesne kase na snidani…

[12] Vložil(a): lida 27. 11. 2007 v 18.26

předminulý víkend jsem plna nadšení nad něčím novým nezvyklým jsem tento recept vyzkoušela..po­pravdě musim říct že mě to nijak neohomilo a co víc,,, kaštany které jsem koupila..pro jistotu treochu víc .. co kdyby to bylo dobrý.. tak z nich jsem pres polovinu vyhazela protože byly plesnivé a staré..tzv..vy­sušené…no ale recept jsem trochu upravila a přidala tam ještě vlašské ořechy,,,a víc těch hub..ale stejně… nic moc

Váš komentář

Upozornění: Pokud vás téma tohoto příspěvku nezajímá, nebaví, dotýká se vás či vás dokonce uráží, tak prosím odejděte a pokud možno se nadále ve vlastním zájmu dalším podobným vyhýbejte. Hlavně se to prosím nesnažte autorovi sdělovat v komentářích, takové příspěvky nikoho nezajímají a budou nejspíš vymazány. Totéž platí pro vaše názory na osobu autora, na jiné přispěvatele, mluvení z cesty, ze spaní či pod vlivem omamných látek a další podobné výlevy nesouvisející s tématem článku. Jinými slovy, toto je prostor soukromého blogu určený pro komentování příspěvku publikovaného výše, nikoli k chatování a volné diskusi. Děkuji za pochopení.

Abyste mohli komentovat, musíte se přihlásit.