Sladko-ostré řízky [příspěvek v archivu]

Byl to okamžitý nápad, ale stál za to. Měl jsem chuť na něco pikantního, měl jsem chuť i na řízek, který už jsem docela dlouho neměl. Řešení se nabízelo samo.

Plátky vepřového masa jsem dobře naklepal (stejně dobře půjde použít i kuřecí či krůtí). Posolil a lehce posypal sušeným česnekem (šlo mi jen o lehký česnekový nádech; pro intenzivnější zážitek bych dal přednost čerstvému, rozmačkanému česneku) a nechal chvilku uležet. Mezitím jsem si připravil netypický trojobal:

  • mouka
  • rozšlehané vajíčko s troškou ostrého kečupu
  • kukuřičné lupínky (cornflakes), rozdrcené paličkou na maso na hrubou drť, smíchané se lžící mouky a lžičkou chilli

Těch lupínků je potřeba překvapivě hodně, na maso se jich hodně přilepí. Musel jsem v polovině přidělávat druhou várku. Původně jsem se trochu bál, že jsme zrovna měli doma cornflaky jen celkem hodně sladké, ale ono to sladké nakonec hrálo ve prospěch výsledku. Takže nebát se! Pokud není zrovna chuť na ostré, nebo se řízky dělají pro děti, tak pochopitelně chilli hodně omezit či úplně vynechat a kečup použít nepálivý.

Naklepané řízky jsem obalil obvyklým způsobem: v mouce, ve vajíčku a nakonec důkladně v rozrcených lupíncích. Je potřeba je důkladně přimáčknout, několikrát ze všech stran. Ihned jsem je vložil do oleje na rozpálenou pánev, ovšem obratem jsem stáhnul plamen na minimum a nechal řízky smažit velmi zvolna dozlatova. Skvělou přílohou byly nahrubo šťouchané brambory s máslem a hromadou bylinek.

Pozn.: Pro podávání na slavnostní tabuli to není radno dělat, ale labužník samotář se nebude žinýrovat máslo v bramborách nahradit olejem po smažení plným hromady křupavých kousků toho skvělého trojobalu (pochopitelně pokud se mu to nepovedlo přepálit – ale jelikož se smažilo lehce a zvolna, nic spáleného by tam být nemělo).

Štítky: , ,

Petr Staníček, 11. 4. 2008 000 15.44 • Rubrika: Od plotny5 komentářů u textu s názvem Sladko-ostré řízky

5 komentářů k článku »Sladko-ostré řízky«

[1] Vložil(a): Arthur Dent 11. 4. 2008 v 16.32

Labužník samotář miluje maštění přílohy k řízku tím olejem po smažení. Jak je to nezdravý, tak je to dobrý! :)

Škoda, kuřecí řízky jsem si dělal tuhle, to bych měl zas to samé. Nedělal jsem je naostro, dělal jsem je „nakořeněno“ – naložil jsem na půl dne do oleje se směsí koření a nechal nasáknout, pak teprve trojobalil a smažil.

Příště zkusím zaexperimentovat s vejcem, dík za tip.

[2] Vložil(a): johnny.machinegun 11. 4. 2008 v 19.43

Obal z kornflejků znám a používám dlouho a mohu jen doporučit. Ostatně, nemůžu si pomoct, ale mám pocit, že přesně takhle obalují kuřecí u KFC. Je mi jasné, že gurmáni Vašeho ražení se při té představě oklepou hrůzou, ale zkuste je někdy.

[3] Vložil(a): Scalex 12. 4. 2008 v 7.38

V cornflacích také obaluju hodně rád, je to příjemný odpočinek od trochu fádní strouhanky. Mým favoritem je kuřecí maso, marinované 24 hodin v kefíru, do kterého jsem vmíchal trochu citronové šťávy. To pak nechám jen lehce okapat a obalím v drti z cornflaků, do kterých jsem zase vmíchal trochu jemně mleté citronové kůry. Upřímně doporučuji všem kromě těch, kteří nemají rádi citronové aroma. 8^)

Obměna: kuře nahradit rybou (klidně „obyčejné filé“), citronovou šťávu nahradit pomerančovou, citronovou kůru taktéž pomerančovou nebo pomerančovým pepřem (u toho ale pozor, aby nebyl výsledek zbytečně ostrý).

[4] Vložil(a): Pixy 12. 4. 2008 v 8.32

[2] No pardon, Johnny, KFC já rád. Když je třeba fastfoodu (např. na cestách), s bezlepkovou dietou se v KFC najím líp než třeba u McD (pochopitelně s velmi přimhouřenýma očima nad tím trojobalem). A bramborová kaše rulez.

[3] Scalexi, díky za citronovo-pomerančové tipy, určitě někdy zkusim.

[5] Vložil(a): Bali 13. 4. 2008 v 10.12

na kuřecí řízečky v cornflakes, s česnekovými bramborami zapečenými ve smetaně, jdu dnes do naší oblíbené restaurace. Je to fakt výborné, říkáme tomu „chrastivý“ ;-)

Váš komentář

Upozornění: Pokud vás téma tohoto příspěvku nezajímá, nebaví, dotýká se vás či vás dokonce uráží, tak prosím odejděte a pokud možno se nadále ve vlastním zájmu dalším podobným vyhýbejte. Hlavně se to prosím nesnažte autorovi sdělovat v komentářích, takové příspěvky nikoho nezajímají a budou nejspíš vymazány. Totéž platí pro vaše názory na osobu autora, na jiné přispěvatele, mluvení z cesty, ze spaní či pod vlivem omamných látek a další podobné výlevy nesouvisející s tématem článku. Jinými slovy, toto je prostor soukromého blogu určený pro komentování příspěvku publikovaného výše, nikoli k chatování a volné diskusi. Děkuji za pochopení.

Abyste mohli komentovat, musíte se přihlásit.