Jak snadno vydolovat zaprášené poklady z hlubin iTunes [příspěvek v archivu]

Nevím, jak vy, ale mám v iTunes už opravdu hodně skladeb. A postupem času jsem se přistihl, že fantazie není tak neomezená a mám tendenci poslouchat pořád dokola poměrně omezený výběr písniček. A přitom kdesi v hlubinách leží spousta zapomenutých pokladů, které bych si ale cíleně nepustil, jak je rok dlouhý. Naštěstí iTunes mají pár nástrojů, jak se k nim snadno dostat.

Jistě, náhodné přehrávání – to je první, co člověka napadne. Jenže máte-li v knihovně mnoho tisíc skladeb opravdu všemožných žánrů, pár tisíc skladeb klasické hudby, vedle toho stovky hodin mluveného slova a navíc v archivu kuriozit něco opravdových nechutností, které byste na sebe opravdu neradi nechali nečekaně vybafnout, je zcela náhodné přehrávání prakticky nepoužitelné. Náhodu je zde třeba usměrnit a trochu její náhodnost kočírovat. Dobře k tomu v Apple iTunes slouží i funkce Party Shuffle a Genius.

Genius

Nová funkce Genius (v iTunes od verze 8) má rozhodně něco do sebe. Aspoň pokud jste Američan nebo prostě jen posloucháte převážně anglofonní muziku. K libovolné skladbě jakéhokoli žánru vám na jedno kliknutí vyrobí playlist skladeb co nejpodobnějších. Funguje to překvapivě dobře, tady je ukázka géniovy tvorby nad několika mými oldies. Ideální způsob jak oprášit staré skladby zapadlé v hlubinách iTunes.

Bohužel to tak pěkně funguje jen s těmi anglickými songy, u české nebo jinak exotické tvorby si Genius ani neškrtne. Ještě se mi nepodařilo najít nějakou českou skladbu, u níž by jen nevyskočila zpráva »Genius is unavailable for the song „XYZ“«. Naštěstí se tu dá použít aspoň druhá výborná funkce iTunes.

Party Shuffle

Party Shuffle je dynamický seznam vybírající náhodně z vybraného zdroje. Přičemž průběžně zobrazuje seznam skladeb, které budou následovat, a máme tak náhodnou volbu plně pod kontrolou. Vybrané skladby můžeme podle chuti ještě přeskládat, vyhodit, co se nám nelíbí. A stejně tak i přidat ručně odkudkoli cokoli dalšího, na co si právě vzpomeneme (když kliknete na nějakou skladbu pravým tlačítkem, můžete si všimnout položek „Play Next in Party Shuffle“ a „Add to Party Shuffle“).

Party Shuffle v iTunes 8

Základem pro dobré fungování této funkce je – aspoň pro mě – důsledné používání žánrů. Je jedno, jak stylově přesné to rozdělení kdo má, hlavní je aby nebyly pohromadě věci, které k sobě opravdu moc nepatří. Pochopitelně, komu nevadí střídavě poslouchat Sepulturu a Hradišťan, Mobyho a Pohádky z mechu a kapradí nebo ZZ Top a Rachmaninova, žádné omezení nemá. Já ale poslouchám sice hodně žánrů, ale míchám je poměrně nerad, tak se snažím si všechny mp3 opravdu dobře otagovat.

zanry v iTunes 8

Speciálně pro účely Party Shuffle jsem si zavedl spoustu žánrových a mezižánrových playlistů. V iTunes je na to ideální nástroj, chytré playlisty (Smart Playlist). Stačí zvolit File→New Smart Playlist a nastavit vhodné parametry, podle nichž se mají skladby z knihovny do playlistu vybrat.

smart playlist v iTunes 8

Pochopitelně to nemusí být jen podle žánrů – lze pracovat s autory, skladateli, s roky vydání, s hodnotou BPM (ano, jsou tací, co si tagují BPM), s hodnocením skladeb a alb atd. Možností je nepřeberně. A pak už jen stačí kliknout na Party Shuffle a dole z nabídky zdrojů vybrat vhodný playlist podle momentální nálady. A nestačit se divit, co všechno se tam nečekaně vynoří.

Petr Staníček, 22. 11. 2008 000 14.23 • Rubrika: Apple, VšeobecnéŽádné komentáře u textu s názvem Jak snadno vydolovat zaprášené poklady z hlubin iTunes

Váš komentář

Upozornění: Pokud vás téma tohoto příspěvku nezajímá, nebaví, dotýká se vás či vás dokonce uráží, tak prosím odejděte a pokud možno se nadále ve vlastním zájmu dalším podobným vyhýbejte. Hlavně se to prosím nesnažte autorovi sdělovat v komentářích, takové příspěvky nikoho nezajímají a budou nejspíš vymazány. Totéž platí pro vaše názory na osobu autora, na jiné přispěvatele, mluvení z cesty, ze spaní či pod vlivem omamných látek a další podobné výlevy nesouvisející s tématem článku. Jinými slovy, toto je prostor soukromého blogu určený pro komentování příspěvku publikovaného výše, nikoli k chatování a volné diskusi. Děkuji za pochopení.

Abyste mohli komentovat, musíte se přihlásit.