Francouzské brambory [příspěvek v archivu]

Napadlo nás, že už jsme vážně dlouho neměli francouzské brambory. Tož co je snazší, než si je hned druhý den udělat k obědu.

Základem je asi kilo brambor vařených ve slupce (varný typ A), vystydlé, oloupané, nakrájené/pro­tlačené na kostičky – stejně jako na bramborový salát. Přidal jsem kelímek cottage. To je takový ten sýr ve formě malinkých kuliček, které se krásně rovnoměrně rozmíchají ve směsi. Osolit, opepřit, přidat lžičku majoránky, promíchat, odložit. Dvě větší cibule nakrájet na kostičky, osmažit na oleji. Když byla cibulka sklovatá, přidal jsem na nudličky nakrájený jemný salám (lyonský, junior, nějaký nářez nebo točený) nebo lze použít šunku či libové uzené, jak kdo rád. Až začla cibulka zlátnout, přidal jsem podle oka a chuti mražený hrášek a kukuřici. Nechal chvilku prohřát a vše přimíchal do brambor.

Mimochodem, v této fázi je to výborný bramborový salát a dá se tu skončit. Pokud nemáte rádi takový ten český hutný a kyselý bramborový salát s majonézou, dejte si trochu téhle směsi stranou, případně můžete ještě přidat i nějaké to natvrdo vařené, nakrájené vejce. Nechte vychladit (a nejlépe aspoň den v chladu odležet) a pak ochutnejte. Přinejmenším je to příjemná změna.

Zpět z odbočky. Měl jsem mísu dobře promíchané směsi brambor, cottage, cibulky, uzeniny a zeleniny. Do misky jsem rozklepl dvě vajíčka, přilil trochu mlíka, dobře rozšlehal, nalil do směsi a dobře promíchal. Nalil do vymazaného pekáče a zapekl na 200 °C asi 30 minut. K tomu kyselé miniokurčičky a naložené kukuřičné klásky, moc dobré to bylo.

Štítky: , ,

Petr Staníček, 11. 12. 2008 000 10.10 • Rubrika: Od plotny, Všeobecné2 komentáře u textu s názvem Francouzské brambory

2 komentáře k článku »Francouzské brambory«

[1] Vložil(a): bianco 16. 12. 2008 v 15.28

Brambory NA KOSTICKY???? Tak to je teda vostrost! Takze to jsou spis uz Francouzske kosticky! ;) Kazdopadne to zkusim, diky za zajimavy recept.

[2] Vložil(a): n3oklan 22. 12. 2008 v 2.44

[2] Kostičky nebo kolečka, vždyť je to jedno…

Každopádně vím, co si zejtra ukuchtím, až dorazím z práce :) Díííííky :)

Váš komentář

Upozornění: Pokud vás téma tohoto příspěvku nezajímá, nebaví, dotýká se vás či vás dokonce uráží, tak prosím odejděte a pokud možno se nadále ve vlastním zájmu dalším podobným vyhýbejte. Hlavně se to prosím nesnažte autorovi sdělovat v komentářích, takové příspěvky nikoho nezajímají a budou nejspíš vymazány. Totéž platí pro vaše názory na osobu autora, na jiné přispěvatele, mluvení z cesty, ze spaní či pod vlivem omamných látek a další podobné výlevy nesouvisející s tématem článku. Jinými slovy, toto je prostor soukromého blogu určený pro komentování příspěvku publikovaného výše, nikoli k chatování a volné diskusi. Děkuji za pochopení.

Abyste mohli komentovat, musíte se přihlásit.