Internet Info šláplo do … vedle [příspěvek v archivu]

Společnost Internet Info má dárkovou obsesi. Pořád mi posílají nějaké věci. Ale proč ne, když mají na rozhazování. Nemusíme kupovat stolní kalendáře a ta barevně blikající kostka se naší malé dceři moc líbila – poté, co jsem z ní seškrabal to logo, s ní i usínala; ještěže šlo tak snadno dolů. A ostatní nepraktické blbosti obvykle putují rovnou do koše. Nedokážu sice moc pochopit, proč někdo investuje určitě nemalé peníze do výroby nějaké ptákoviny, aby ji pak poslal lidem, kterým je úplně k ničemu. Ale proč ne, je to jejich problém. Tedy vlastně byl. Až do dneška, kdy z toho udělali i problém můj.

Ráno zvoní pošťačka, že mám doporučený dopis. Do tašky se jí nevešel, musela si na něj tentokrát vzít batoh (vážně!). Polstrovaná obálka formátu A3, odesílatel Internet Info. Rozbalil jsem to, vytáhl podlouhlý balíček, leknutím ho upustil a odskočil metr zpátky. Rakety. Rachejtle. Petardy. Asst. Rocket – Rocket Mix. Made in China. Třída nebezpečnosti: II.

To vážně přehnali. Osobně mám z jakýchkoli výbušnin strach a mám před nimi velký respekt. Rachejtle a ohňostroje v rukou amatérů s přemáháním toleruju jen na Silvestra – ostatním lidem a z dostatečné vzdálenosti, sám to do ruky vezmu jen s krajním odporem. A když nám někdo pod okny odpaluje ohňostroje během roku, nejlépe v jedenáct v noci, když naše malé děti spí, honí se mi hlavou scény svou brutalitou zcela odporující mé jinak holubičí povaze. Krabici raket na ohňostroj bych si dobrovolně nekoupil ani v podroušeném sta­vu.

Raději pominu fakt, že IInfo posílá pyrotechniku poštou a porušuje tím poštovní řád (Poštovní podmínky, část 1, § 1, odst. 2a: „Obsahem poštovní zásilky nesmějí být a) výbušniny, …“) – tak trochu obecné ohrožení, ale to ať si vyříkají s právníkem České pošty. Mně spíš trápí jiný problém. Co s tím? Vyhodit do popelnice to nemůžu. Poslat to poštou zpátky? Nebudu si přece koledovat o průšvih jako IInfo. Odpálit to večer někde za městem? Nejsem hovado jako někteří… Dát to někam do skříně a počkat do Silvestra? To pak kolem té skříně budu půl roku chodit po špičkách a trnout strachy, jestli to samo nebouchne. (Sakra já vím, že to bouchnout nemůže, ale vysvětlujte někomu s arachnofobií, že ta tarantulka je přece taková milá, hebká, chlupaťoučká a docela neškodná…). Možná má známý ve městě pořád ještě ten obchůdek protechnikou, mohl bych mu to tam odvézt…

Drahé IInfo, to jste mi nasadili do bytu opravdu pěkný dáreček. Nechcete si pro to zase přijet? Poradil bych vám rovnou, kterým koncem si máte který kousek kam strčit, a docela rád bych vám to i pomohl odpálit… Kterou hlavu korunovanou, marketingem pomazanou tahle zhovadilost napadla? Na přiložené cedulce stojí „Marketing: Hana Šebelová“ – pokud je to její dílo, možná by měla začít míň hulit a víc myslet. To, že spouštíte další tuctový agregátor videí z Youtube a dáte mu „legračně výbušné“ jméno, opravdu neznamená, že v rámci marketingu musíte rozesílat lidem zcela reálně výbušné dárky. Až třeba jednou budete spouštět nějaký pornoserver, tak mi u dveří zazvoní kurva s pozdravem od IInfa a předplacenou hodinkou zdarma? Nemáte někde k dispozici byznysplán na příští pětiletku, abych věděl, co přibližně od vás ještě lze čekat?

Petr Staníček, 30. 6. 2008 000 11.13 • Rubrika: IT, Všeobecné8 komentářů u textu s názvem Internet Info šláplo do … vedle

8 komentářů k článku »Internet Info šláplo do … vedle«

[1] Vložil(a): johnny.machinegun 30. 6. 2008 v 12.54

Zcela náhodou se mě problematika výbušnin týká i pracovně a tak jen malá dorbnost: zábavní pyrotechnika není výbušnina. K výbušnině se, troufám si říci, nikdo z IInfa nikdy nedostane, protože ta musí být dle platné legislativy jen na dvou možných místech:

  1. zajištěný muniční sklad
  2. ruka pyrotechnika se střelmistrovskými zkouškami

Zábavní pyrotechnika spadá pod tzv. pyrotechnické předměty (podtřídy T1 až T3) a konkrétně ta, kterou máte asi na mysli, spadá téměř jistě pod T2 nebo T3 (T1 jsou pyroiniciátory eairbagů, padáků, vystřelovače oken stíhaček, apod.). Předměty T2 a T3 se posštou za zvláštních okolností dopravovat smí.

Ale o tom článek, pravda, moc není ;-)

[2] Vložil(a): Pixy 30. 6. 2008 v 13.25

Johnny: A jsi si opravdu jistý, že zábavní pyrotechnika není výbušnina, nebo si to jen myslíš? Já měl za to, že to je druh výbušniny – a nemyslím si to jen já, viz např. http://detektor.wz.cz/…u_hracky.htm

[3] Vložil(a): PiDiBi 30. 6. 2008 v 13.48

pixy: do kyble z vodou tak na pul hodiny, pak zakopat

[4] Vložil(a): Pixy 30. 6. 2008 v 14.31

Uff, dalo to práci, ale dohledal jsem. Pyrotechnické výrobky a „pyrotechnické slože“ spadají podle mezinárodní klasifikace pod Výbušniny třídy 1, kategorie G. Na tu se ostatně odvolává i Zákon 156/2000 Sb. o ověřování střelných zbraní, střeliva a pyrotechnických předmětů, § 2, odst. 4: „Pyrotechnické výrobky podléhající ověřování jsou předměty, které obsahují pyrotechnické slože nebo výbušniny a které jsou určeny pro zábavné nebo technické účely a jsou zařazeny podle Přílohy A mezinárodní smlouvy o přepravě nebezpečných věcí do třídy I Výbušné látky a předměty s výbušnou látkou.“

Ergo, jestliže je něco zařazeno do kategorie Výbušniny třídy 1, je to nejspíš výbušnina.

[5] Vložil(a): Arthur Dent 30. 6. 2008 v 15.13

Jednoho dne napadne někoho v Internet Infu spustit skvělý komunitní portál pro skejťáky s názvem „natlucene-koule.cz“. Pak přijede maník s tyčí a… No, asi se z jejich newsletteru zase rychle odhlásím. :)

[6] Vložil(a): johnny.machinegun 1. 7. 2008 v 12.40

[4] No, není to tak jednoduché. Pyrotechnickými předměty, tedy i všemi předměty zábavní pyrotechniky se zabývá Vyhláška 174/1992 Sb. (viz http://jdem.cz/aane4).
Podle ní pyrotechnické předměty jsou:

  1. pyrotechnické předměty – výrobky obsahující technologicky zpracované pyrotechnické slože, případně i malá množství výbušnin. Jsou nebezpečné především požárem a při dodržení návodu k používání neohrozí výbuchem bezpečnost osob a majetku.
  2. výbušné předměty – výrobky obsahující technologicky zpracované pyrotechnické slože a výbušniny, které mohou výbuchem ohrozit bezpečnost osob a majetku.

(2) Pyrotechnické předměty pro zábavné účely se zařazují podle stupně nebezpečnosti do tříd I, II a III.
(3) Pyrotechnické předměty pro technické účely se zařazují podle stupně nebezpečnosti do podtříd T0 a T1.
(4) Výbušné předměty se zařazují do třídy IV a podtřídy T2 a vztahují se na ně také předpisy o výbušninách.

Dále je v příloze vyhlášky definováno, co je výbušnina, co pyrotechnika. Obecně se dá říci, že se to dělí podle množství černého prachu v celkové složi.

Přístup k výbušninám upravuje Zákon ČNR č. 61/1988 Sb., který říká mimo jiné i toto (viz paragraf 25):

(1) Výbušninu lze předat a převzít jen na základě povolení orgánu státní báňské správy. Toto povolení se nepožaduje u bezdýmného prachu, černého prachu a zápalek, pokud nejsou určeny pro trhací práce nebo ohňostrojné práce

U těch ohňostrojných prací musí firma prokázat, kdo bude s výbušninou manipulovat a tato osoba musí mít příslušné oprávnění (střelmistr) – což vylučuje prodej výbušnin třetím osobám.

Takže ano, vím to. Výbušnina nerovná se výbušný předmět a nerovná se pyrotechnický výrobek. Kdyby sis o tom chtěl popovídat dál, moje ICQ znáš (nebo snadno najdeš) ;-)

[7] Vložil(a): Martin Hassman 1. 7. 2008 v 14.59

Právě mi to přišlo taky. Ale ten doručovatel nevypadal na pošťáka, spíš na nějakého messengera a soudě podle papíru, co jsem podepisoval, který byl plný jmen, jenž znám z internetu, bych skoro soudil, že to byl nějaký speciální rachtejltový roznašeč 8-)

[8] Vložil(a): MiSHAK 1. 7. 2008 v 22.22

Možná jde o pokus odstranit internetovou blogerskou elitu dříve než bombastický projekt sepsuje a strhá.

Váš komentář

Upozornění: Pokud vás téma tohoto příspěvku nezajímá, nebaví, dotýká se vás či vás dokonce uráží, tak prosím odejděte a pokud možno se nadále ve vlastním zájmu dalším podobným vyhýbejte. Hlavně se to prosím nesnažte autorovi sdělovat v komentářích, takové příspěvky nikoho nezajímají a budou nejspíš vymazány. Totéž platí pro vaše názory na osobu autora, na jiné přispěvatele, mluvení z cesty, ze spaní či pod vlivem omamných látek a další podobné výlevy nesouvisející s tématem článku. Jinými slovy, toto je prostor soukromého blogu určený pro komentování příspěvku publikovaného výše, nikoli k chatování a volné diskusi. Děkuji za pochopení.

Abyste mohli komentovat, musíte se přihlásit.