ITbiz vtip měsíce (roku?) [příspěvek v archivu]

Když minulý týden nabídl Microsoft odkoupení Yahoo za úplně nesmyslnou částku (44,6 mld. USD – což je výrazně nad jeho tržní hodnotu, asi tak sedmdesátinásobek čistého ročního zisku Yahoo, nebo chcete-li částka přibližně odpovídající výši státního rozpočtu ČR), byla toho plná média a pouze se spekulovalo, čeho může tak dadaisticky přemrštěnou nabídkou Microsoft dosáhnout. Všem bylo přitom jasné, že jde pouze o strategický tah a plánovaně mínusovou investici. Tak šílená akvizice by se mohla vyplatit jen nepřímo, s velikým vypětím fantazie, kdesi v daleké a nejisté budoucnosti, ve které Microsoft získá významný podíl na internetovém trhu, stane se vážným konkurentem Googlu a dokáže jej zcela převálcovat (jen není moc jasné, k čemu mu k tomu může být dobré zrovna Yahoo, těch 44 miliard se za takovým účelem dá jistě investovat mnohem účelněji). Pro Microsoft ani ne tak seriozní investice, jako spíš jen takové předražené autíčko, aby ho nechali hrát si s ostatníma klucíma.

Ovšem akcionáři Yahoo to dorazili, když prohlásili, že „nabídka Microsoftu značně Yahoo podhodnocuje“! Smál jsem tomu dnes ráno nahlas a dlouho. Akorát teď nevím, jestli akcionáři Yahoo nemají soudnost, nebo jenom postrádají koule říct narovinu, že se koupit prostě dát nechtějí z principu a dotyčný by musel nabídnout nejspíš aspoň pětkrát víc (tj. cca hodnotu celého Microsoftu), aby o tom vůbec začali uvažovat… Těžko říct, co je blbější varianta.

Ale dost se mi příčí přijmout fakt, že by to snad mohli myslet vážně a skutečně si myslet, že jejich zvolna upadající portál má (i přes všechny nabalené akvizice a vedlejší projekty) skutečnou hodnotu byť jen zlomek té nabízené částky. Nafouknutých a nafoukaných bublin už na burze bylo vidět víc než dost. Stačí jeden nenápadný špičatý čínský špendlíček a je po bublině. Yahoo je pro mě takový portálový „Netscape“. Tatíčkové zakladatelé vzpomínají ve své zatuchlé kobce na báječná devadesátá léta, kdy Yahoo byl První a Největší – a kolem nich zatím sviští historie a všechny ty fejsbuky, sekndlajfové a gúglata jim nenápadně okrajují jejich stále menší dílek koláče. Aby jednou v Yahoo nebyli vděčni, že jejich firmu převezme aspoň AOL zadarmo.

Petr Staníček, 14. 2. 2008 000 10.14 • Rubrika: IT, Všeobecné15 komentářů u textu s názvem ITbiz vtip měsíce (roku?)

15 komentářů k článku »ITbiz vtip měsíce (roku?)«

[1] Vložil(a): ehmo 14. 2. 2008 v 11.16

pixy, mylis sa (aspon si to myslim :) )
trhova cena microsoftu je teraz presne $270,6 miliardy. yahoo takmer $40 miliard, samozrejme ze az po oznameni ponuky. nie je to prvy krat, co sa snazi microsoft kupit yahoo a i ked sa jedna o zavratnu sumu, v dnesnej dobe ked je bebo predane za miliardu $, cast facebooku za $240 milionov cim ms nepriamo ohodnotil fb na $15 miliard tato suma nie je az tak nelogicka. rovnako ako kroky. mysli si o tom co len chces, je to proste tak. penazi je na svete dost (elektronicke cisla sa daju navysovat do …). kam tato akvizicia povedie je uz otazne. sam o tom pisem uz dva tyzdne pomaly denne, stale nove a nove teorie

[2] Vložil(a): Ukee 14. 2. 2008 v 11.28

Anebo je to tak, že se Microsoft dověděl o plánované koupi Yahoo od Googlu a tím pádem vyjádřil zájem, čímž masivně zvýšil hodnotu Yahoo a tím pádem více méně zrušil zájem Googlu … tak trošku spiknutí :)

[3] Vložil(a): ehmo 14. 2. 2008 v 11.33

ukee: skor nie ako ano, pretoze google by to aj tak nepovolil antimonopolny urad, plus oni yahoo nepotrebuju do biznis planu, i ked by ho pekne obohatil

[4] Vložil(a): dgx 14. 2. 2008 v 11.34

To jsou obchodní tanečky, vůbec v tom není třeba hledat finanční logiku. Microsoft veřejně nabídne cenu, Yahoo samozřejmě odmítne, takže na tahu je zase Microsoft.

[5] Vložil(a): Pixy 14. 2. 2008 v 11.44

[1] Ano, ovšem. A slovem peníze myslíš ty potištěné papírky kryté jen dobrým slovem US federální banky, která jich chrlí stále víc, nebo ty virtuální akcie kryté čestným slovem jiných dobrodinců? :-)

Jen nevím, v čem se mýlím, když ty zmíněné údaje v článku přímo odkazuju (akorát že Techcrunch uvádí kapitalizaci MS $303 mld. a Yahoo $25 mld. – ale to je detail). To ale nic nevypovídá o skutečné hodnotě. Oni všichni, včetně toho Facebooku, stojí široce rozkročeni na pyramidě z bublin postavené na špičku a když se lehce podrazí, vykrystalizuje rázem těch jejich virtuálních $15 mld. třeba do reálných pár set tisíc. Nová ekonomika, rizikový kapitál, virtuální peníze – ona jsou to všechno jen čísla v počítači. Když ho někdo vypne, tak zmizí. Ta „nová ekonomika“, ta virtuální, funguje víc než kdy jindy jako císařovy nové šaty. Všichni si myslí, že mají peníze, všichni se tváří a chovají, jako by jich kolem byla spousta, a všechno funguje jenom na principu „já vám slíbím, že budu jednou vydělávat, a my ti slíbíme, že ti na to dáme mraky toho, co nám někdo slíbil, že jsou asi peníze“. Dokud si všichni věří a je za co tisknout ty papírky, tak to chvíli funguje. Pak to jednou za čas žuchne, všichni si u těch virtuálních čísel škrtnou pár nul, pár virtuálních boháčů povyskakuje z oken a jede se nanovo s čerstvým bublifukem.

A skutečný účet za reálné náklady a všechny ty bublifuky neustále utěšeně narůstá a celý to drží jen na tom, že ti, co celou tu srandu skutečně platí, zatím mlčí a nepožadují svoje peníze zpátky. Až se někdo ozve, bude problém.

[6] Vložil(a): Pavel Kout 14. 2. 2008 v 12.33

Pixy, ty čteš weblog Jiřího Hlavenky, viď? Docela dobře tu situaci popsal v jenom z článků a docela to vystihl podtitulkem „Nová matematika: jeden nemocný plus jeden nemocný má se rovnat jeden zdravý“.

[7] Vložil(a): Pixy 14. 2. 2008 v 13.43

[6] Pavle, vždyť na ten Hlavenkův komentář vede hned první odkaz v článku…

[8] Vložil(a): Pavel Kout 14. 2. 2008 v 14.14

[7] A sakra. Maminka mi povídala, že si nemám tak rychle sedat počítači a snažit se porozumět psanému textu, když vstanu ještě před polednem :-)

[9] Vložil(a): Mormegil 14. 2. 2008 v 15.23

No sorry, ale přijde mi to jako veskrze příliš zjednodušující. Od motivů té investice – na to téma asi můžu doporučit relativně zajímavý článek href=„http://­www.economist­.com/business/dis­playstory.cfm?sto­ry_id=10650607“ rel=„nofollow ugc“>http://ww­w.economist.com/bu­siness/displa­ystory.cfm?sto­ry_id=10650607 v posledním Economistu a taky článek na Faltenově blogu href=„http://­www.freedom-to-tinker.com/?p=1254“ rel=„nofollow ugc“>http://ww­w.freedom-to-tinker.com/?p=1254 – po zejména komentář [5], který mi přijde skoro jako marxistická teorie nadhodnoty (co má zejména společného státní dluh s hodnotou soukromých akciových společností?

[10] Vložil(a): Pixy 14. 2. 2008 v 16.20

[9] Díky za tipy, –odkazy přečtu– (přečetl, nenašel jsem nic nového ani zásadně odlišného do toho, co tvrdím, případně co je v tom Hlavenkově článku). — Ovšem já a marxista, to mě fakt pobavilo. Co má státní dluh, potažmo extrémně levné a ničím nekryté peníze a politika centrální banky společného s virtualizací trhu? Jsi si opravdu jist, že kdyby stát vydával pouze peníze s reálnou protihodnotou, kdyby banky nepůjčily komukoli libovolné množství peněz, které ten stát vydá v libovolném objemu, kolik si kdo řekne, a kdyby se na burze nemělo platit virtuálními dolary, ale třeba zlatem, že by Facebook opravdu někdo ocenil na $15 mld?

Ano, jsem jen ekonomický naivista a ekonomickou pavědu nemám rád (asi i kvůli tomuhle), ale tu souvislost tam prostě vidím. Ať si o mně odborníci myslí třeba to nejhorší, ale až budu mít nějaké přebytečné peníze, do IT akcií je rozhodně nevrazím, radši si koupím unci zlata nebo kus pole za městem.

[11] Vložil(a): Mormegil 14. 2. 2008 v 16.41

[10] Aha, a to zlato je „reálná hodnota“ proč? Až budu mít hlad, tak se ho nenajím, až mi bude zima, tak mě nezahřeje atd. Jeho hodnota je dána pouze tím, že najdu někoho, kdo mi za něj to jídlo a oblečení vymění. Za „reálnější“ než dejmetomu akcie Googlu ho mohu považovat proto, že jeho tržní (!) hodnota kolísá méně, či spíše, že já očekávám, že v budoucnu bude jeho tržní hodnota kolísat méně. Jenže pokud se třeba (fiktivní příklad, jistě sobě vymyslíte další) v příštím Nature dočteme, že britští vědci vynalezli velmi levný způsob, jak z řepky vyrábět zlato, půjde cena zlata prudce dolů (a cena řepky patrně poněkud nahoru), zatímco na akcie Googlu to moc vliv mít nebude. Tedy nic jako „skutečná hodnota“ sama o sobě neexistuje, celé to je jen moje hodnocení toho, co má a bude mít nějakou cenu na trhu.

Co se týká ekonomie, tak ta může zkoumat právě takové otázky (podotýkám, že vidím poměrně značný rozdíl mezi ekonomií jako teoretickou vědou, od které až tak neočekáváme, že nám poradí, co dělat, jako spíš vytváří nějaké pojmy a téměř filosoficky nad nimi debatuje ;-), a ekonomií jako vědou praktickou, na kterou se odvolávají politici při zvyšování státního dluhu). IANAE, YMMV

[12] Vložil(a): Pixy 14. 2. 2008 v 18.03

Zlato, platina nebo třeba pravé diamanty jsou stabilní právě tím svým omezeným množstvím a faktem, že se je za celá tisíciletí pořád ještě nepodařilo vyrobit uměle (nebo aspoň ne dostatečně levně) a šance, že se tak stane, je stále jen mizivá. Akcií Googlu (nebo US dolarů) lze vyrobit libovolné množství obrazně řečeno jedním škrtem pera, zatímco víc zlata si nikdo nevymyslí, ani kdyby se na hlavu stavěl. Jak hezky napsal L. Kovanda v posledním Týdnu, bez ohledu na dolarovou či korunovou cenu získáte směnou za jednu unci zlata kvalitní pánský oblek dnes zrovna tak, jako byste jej získali za vlády Marie Terezie či v době prezidentování TGM href=„http://­www.tyden.cz/“ rel=„nofollow ugc“>http://ww­w.tyden.cz/.

[13] Vložil(a): roj 17. 2. 2008 v 22.30

S tim vypjetíms me docela zblbl :-)
Nejdriv me to prastilo do oci, paxem si ve vypjate chvili rikal, ze by to mohlo byt dobre, a ted uz zas vim…
Diky za ty chvile napjeti :-)

[14] Vložil(a): Pixy 17. 2. 2008 v 22.41

[13] Auvajs. DIky, utnul jsem se osklive. To jsou ty prubezne editace – puvodne jsem tam mel cosi jako „s fantazii vypjatou na nejzazsi mez“, pak jsem to prepsal na „s nejvyse vypjatou fantazii“ a pak do finalni podoby – a ani mi v tu chvili neprislo, ze to neni stejne slovo… Stydim a omlouvam se.

[15] Vložil(a): roj 19. 2. 2008 v 1.47

[14] hele, to prece zname :-)

Váš komentář

Upozornění: Pokud vás téma tohoto příspěvku nezajímá, nebaví, dotýká se vás či vás dokonce uráží, tak prosím odejděte a pokud možno se nadále ve vlastním zájmu dalším podobným vyhýbejte. Hlavně se to prosím nesnažte autorovi sdělovat v komentářích, takové příspěvky nikoho nezajímají a budou nejspíš vymazány. Totéž platí pro vaše názory na osobu autora, na jiné přispěvatele, mluvení z cesty, ze spaní či pod vlivem omamných látek a další podobné výlevy nesouvisející s tématem článku. Jinými slovy, toto je prostor soukromého blogu určený pro komentování příspěvku publikovaného výše, nikoli k chatování a volné diskusi. Děkuji za pochopení.

Abyste mohli komentovat, musíte se přihlásit.