Příspěvek softporna našim dětem: Mana mana! [příspěvek v archivu]

Ano, začalo to v roce 1968 v jednom švédském erotickém pseudo-dokumentárním filmu. Jmenoval se Svezia, Inferno E Paradiso a skladatel Piero Umiliani tam k scéně v sauně vymyslel takovou blbinku. Takový popěvek:

Film se pochopitelně nijak zvlášť neproslavil, ale písnička se stala hitem v mnoha zemích. A možná by naždy pohasla a upadla v zapomnění stejně rychle jako zazářila – kdyby se nestala jedna zásadní věc. V roce 1969 se této písně chopili chlupatí plyšoví umělci, muppets. Premiérově v jejich podání zazněla v show Eda Sullivana a potom i ve známém dětském pořadu Sesame Street.

To byla první, nesmělá verze. Brzy následovala verze druhá, se zcela novým obsazením:

A konečně třetí verze, nejslavnější:

Youtube video
Mimochodem, povšimněte si neuvěřitelného mimického hereckého výkonu těch růžových kraviček. Na to, jak moc se (ne)dají ovládat, je to výkon hodný Thálie. Beze srandy.

Ta nejenže obletěla svět: stále ještě rotuje. Přes tři miliony zhlédnutí na Youtube, desítky parodií, parafrází, předělávek a remixů, popkulturní citace – to jen dokazuje, že Mahna Mahna je stále velkým hitem. Někteří dokonce se kvůli novému zpracování této nezastaví ani před týráním malých dětí:

Ani nám se tenhle hit nevyhnul. Dodnes mám v hlavě hluboce uhnízděné televizní vystoupení skupiny Traxleři (resp. Žáci), kteří svou verzi Mana mana prokládali převážně úryvky z Prodané nevěsty (pozlatit někomu prsty za nahrávku!).

Tak a teď tu věc zkuste dostat z hlavy. A pozor, aby vám nezačalo manamana prosakovat do běžného života.

Petr Staníček, 26. 3. 2008 000 20.08 • Rubrika: Všeobecné12 komentářů u textu s názvem Příspěvek softporna našim dětem: Mana mana!

12 komentářů k článku »Příspěvek softporna našim dětem: Mana mana!«

[1] Vložil(a): Scalex 26. 3. 2008 v 21.25

Zlý, zlomyslný, ošklivý, nepěkný Pixy! Tohoto ušního červa z hlavy hned tak nevyženu!

[2] Vložil(a): Arg 26. 3. 2008 v 21.29

Jen pro úplnost, jedna trošku odlišná verze :)
http://youtube.com/watch?…

[3] Vložil(a): braggart 26. 3. 2008 v 22.27

Kdyby někdo objevil tu verzi, kterou kdysi hrávali v Českém rozhlase jako podkres čehosi… Byli to ti Traxleři, či nikoliv?

[4] Vložil(a): krylm 27. 3. 2008 v 13.09

Kvůli tomu jsem se už musel zaregistrovat :) Krom této úleťárny můžu ještě jedno super video, které je podobně návykové a zaručeně mi zvedne kdykoliv náladu :)

http://www.youtube.com/watch?…

[5] Vložil(a): Pixy 27. 3. 2008 v 14.41

[4] Můžu tě ujistit, Milane, že návyovost je ryze subjektivní. Gumídka jsem zhlédl, udělal hm a podruhé ho vidět nemusím. Narozdíl od jiných. Každý má na zvedání nálady holt to svoje… ;-)

[6] Vložil(a): Kačer 27. 3. 2008 v 17.09

[4]+[5] Skvělé je třeba toto:http://youtube.com/watch?…

[7] Vložil(a): M.Ch. 27. 3. 2008 v 19.45

Výkon kraviček je vážně famózní. Je to skvělá ukázka, co všechno dokáže „říci“ samotné držení hlavy (například úklon stranou), že výraz mimiky není až tak určující, jak by se zdálo. No, ono jde vlastně i v nehybných maskách odehrát plnohodnotné divadlo., že?

[8] Vložil(a): ehmo 28. 3. 2008 v 4.24

velmi zabavny clanok, nemozem povedat nic ine ako dakujem

[9] Vložil(a): Hellish 28. 3. 2008 v 20.52

Díky za skvělej tip na vyzvánění do mobilu ;)

[10] Vložil(a): Hekko 29. 3. 2008 v 6.50

Co týráním malých dětí, všimněte si, že růžové holčičky jsou ve skutečnosti klony! :)

[11] Vložil(a): video 31. 3. 2008 v 20.34

Ale pixy, ty mi lezeš do zaměření mého blogu… Mohl bych ti oplatit tvůj komentář „To snad nemáte zapotřebí“ :-) Ale místo toho jsem rád, že jsem konečně zjistil, kde jsou počátky toho slavného klipu se Sandrou Bullock.

[12] Vložil(a): zirafka 14. 6. 2008 v 0.43

Jééé, probírám se tak blogy, které zůstaly a koukám, co mi za těch pár měsíců zajímavého uteklo a tohle mě fakt nadchlo. O téhle písničce jsem taky chtěla blognout. Dokonce se dívám, že se stále nachází v mém TOBLOG listu. Klipe s famózními kravičkami pouštím vždycky za odměnu na školeních. Dokonce jsem s nimi měla úspěch i před mezinárodním publikem kravatáčů v jisté velké firmě. Ono stačí ten klip tak jednou, dvakrát pustit a hned je komunikace (i v angličtině) jednodušší. Když už člověk zapomíná v půlce věty, co chtěl vlastně říct, tak prostě ManahManah! (-:

A k té verzi od Žáků… Nevím, jestli Ti to pomůže, ale před pár lety jsem ji slyšela v repríze pořadu z 80. let Abeceda. Nejsem si jistá, ale myslím, že tam byli pozváni pod písmenem „T“. Tak kdybys někde narazil na tenhle pořad, nebo až ho časem zase výtáhnou, tak máš šanci! (-:

Váš komentář

Upozornění: Pokud vás téma tohoto příspěvku nezajímá, nebaví, dotýká se vás či vás dokonce uráží, tak prosím odejděte a pokud možno se nadále ve vlastním zájmu dalším podobným vyhýbejte. Hlavně se to prosím nesnažte autorovi sdělovat v komentářích, takové příspěvky nikoho nezajímají a budou nejspíš vymazány. Totéž platí pro vaše názory na osobu autora, na jiné přispěvatele, mluvení z cesty, ze spaní či pod vlivem omamných látek a další podobné výlevy nesouvisející s tématem článku. Jinými slovy, toto je prostor soukromého blogu určený pro komentování příspěvku publikovaného výše, nikoli k chatování a volné diskusi. Děkuji za pochopení.

Abyste mohli komentovat, musíte se přihlásit.