Rýžoviště [příspěvek v archivu]

Kdybych jen býval tušil, kolik lidí připravím o klidný spánek tím, že jsem jim nedovolil svěřit se mi se svým ověřeným receptem na přípravu rýže… To nemůžu nechat jen tak, takže prosím: vzhůru na to!

Jak připravujete rýži vy?

Máte nějaký osvědčený postup, na který nedáte dopustit? Nějaké zajímavé a neobvyklé recepty? Ochucené rýže? Míchané rýže? Co s divokou rýží? Jasmínová, nebo basmati? Rýže s červenou čočkou mě zajímá! A co rizoto? Ven s tím, svěřte se!

Štítky: , ,

Petr Staníček, 28. 2. 2008 000 16.07 • Rubrika: Od plotny10 komentářů u textu s názvem Rýžoviště

10 komentářů k článku »Rýžoviště«

[1] Vložil(a): Martin Blatný 28. 2. 2008 v 16.23

Já vařím rýži, jen když dělám čínu (jinak vaří rýži manželka, klasickou osolenou a s hřebíčkem).

Dva hrnečky rýže (jsme čtyři a ještě zbude), propláchnout, tři hrnečky vody. Na elektrické plotýnce naplno (stupeň 3), dokud se nezačne voda vařit. Pak přepnu na stupeň 2. Až se udělají krátery, snížím na stupeň 1. Mezitím dodělám maso a zeleninu, rýži vypnu a hned jíme.

Hlavně NESOLIT a NEMÍCHAT!

[2] Vložil(a): Jersey98 28. 2. 2008 v 17.23

Sice jsem to nevymyslel, ale dá se to připravit na hodně způsobu:

Potřebujeme: rýži v sáčku, roztíratelný sýr – nejlépe smetanový, případně tvrdý na strouhaní, koření podle chuti, cibuli – podle chuti, sůl

Uvaříme rýži ve slané vodě, horkou rýži vysypeme do hrnce a přidáme sýr, celé to zamícháme, až se sýr rozpustí. Dochutíme, podle chuti kořením (oregano, chilli, kmín, kari). Není taky špatný nápad přidat osmaženou cibulku.

[3] Vložil(a): agathaxie 28. 2. 2008 v 17.47

„Recept“ od jednoho inda. Od té doby co to dělám takto, tak jsem rýži nikdy nepřevařil a vždy byla taková jakou jsem ji chtěl. Je to strašně jednoduchý: Přivést dostatek vody k varu v kastrólu. Nasypat tam rýži a vařit a průběžně ochutnávat. Jakmile dosáhnete požadované konsistence, rýži scedíte a propláchnete tekoucí horkou vodou. Toť vše:-) Žádná kalibrace, žádne měření množství. Funguje, vždy, všude a s každou rýží.

[4] Vložil(a): Pixy 28. 2. 2008 v 18.13

[3] No nevim – na vaření rýže ve větším množství vody (ať už ve varném sáčku nebo bez něj jako těstoviny) mi vadí jedna zásadní věc: taková rýže chutná mdle, jako by se z ní všechno dobré vyvařilo do té vody, kterou pak bez užitku vylijeme… Takové přípravě se vyhýbám, seč můžu.

[5] Vložil(a): Taurus 28. 2. 2008 v 18.26

Vařím v poměru rýže:voda 2:3. Nejraději basmati.
Nejprve do hrnce naleju trochu oleje, když se rozpálí, nasypu rýži a nechám chvíli opražit. V pravý čas (nutno získat cit) zaliju opraženou rýži vodou, možno osolit, promíchám, a normálně dovařím.
Svého času, když jsem vařil rýži hodně, jsem byl schopen poznat moment uvaření podle sluchu… když se voda téměř vyvařila, znělo to jinak :-)

[6] Vložil(a): Arthur Dent 28. 2. 2008 v 18.32

[4] Kup si z Číny rejžovar (rýžopar). Vezmeš rýži, odměříš, nasypeš. Vezmeš vodu, odměříš, naleješ. Zapneš. Za 15 minut máš uvařenou rýži.

A je přesně tak jak ji má Číňan rád, se všema těma látkama, který nemizej do vody…

[7] Vložil(a): Pixy 28. 2. 2008 v 18.49

[6] A pročpa bych to dělal, když mám dobrou rýži od mikrovln. Troufám tvrdit, že stejně dobrou jako od číňana.

[8] Vložil(a): johnny.machinegun 28. 2. 2008 v 20.18

Ach ano… Rýžoviště, aneb jak někoho nechat si naběhnout. Ale dobrá.
Rýži vařím na svém plynovém sporáku. Na odměření množství mám takový hrníček-rýžováček-jednoporcáček, takže když vařím rýži (a vařím ji zpravidla pouze k „číně“ nebo jako rizoto), pak tedy dávám 2 tyto spešl hrnky a 4 stejné hrnky vody.
Originální jsem čistě a pouze v jedné přísadě (kromě standardního kari) mě žena naučila přidávat koření jménem paella, které nakupuje spolu s mraky ostatních kořenářských labužnictev na koreni.cz. Chutná to velmi zvláštně, nově a … dobře.
A co se týče typu rýže, používám tu nejobyčejnější sypanou, v papírových sáčcích. Předvařená rýže je… taková moc křupavá a tvrdá (případně rozvařená).

No ano… já vím, než jsem napsal ten zápich, měl jsem si uvědomit, že k tématu vlastně NEMÁM, co bych dodal ;-)) Pardon.

[9] Vložil(a): Jarek 29. 2. 2008 v 8.32

Můj recept na rýži sypkou bez pytlíkovou je: Rýži řádně proprat ve vlažné vodě, aby se zbavila nejen špíny, ale též již uvolněného škrobu. Po důkladné očistě dám na 1 díl rýže, 2 díly studené vody (klidně i s již rozpuštěnou solí). Hodím tam hřebíček, trošičku oleje a plátky cibule. Začneme vařit. Nemíchat. Po vyvaření vody je rýže přesně jak má být.

Jinak pro další bláznivé recepty na jeden druh jídla doporučuji štrůdl (jablečný závin), ten dělá každý kraj a každá rodina též jinak.

[10] Vložil(a): vlcice 16. 6. 2008 v 22.02

Jak dusim ryzi? Po ruce musite mit: tlakovy hrnec, sitko, hrnek, ryzi (nejlepe basmati), sul, vodu. Hrnek ryze vlozime do sitka a dobre propereme ve studene vode, nechame oschnout. V tlakovem hrnci uvedeme do varu dva necele hrnky vody (1 hrnek ryze = dva necele hrnky vody, neco mezi 1,5 – 2), lehce osolime, do vrouci vody vsypeme suchou ryzi a zamichame. Jakmile zacne varit, zaklopime poklici, odpocitame 3–4 minuty vareni (zalezi podle pouzite ryze, jasminova se vari 4, basmati 3, bulgur take 4;-) ), pak vypneme (pripadne indukce vypne za nas) a nechame dojit nejmene ctvrt hodiny (dvacet minut, pul hodiny, nebo zabalime do perin a je to jedno)…Jinak uz ryzi nevarim, rychle, pohodlne, lehke…

Váš komentář

Upozornění: Pokud vás téma tohoto příspěvku nezajímá, nebaví, dotýká se vás či vás dokonce uráží, tak prosím odejděte a pokud možno se nadále ve vlastním zájmu dalším podobným vyhýbejte. Hlavně se to prosím nesnažte autorovi sdělovat v komentářích, takové příspěvky nikoho nezajímají a budou nejspíš vymazány. Totéž platí pro vaše názory na osobu autora, na jiné přispěvatele, mluvení z cesty, ze spaní či pod vlivem omamných látek a další podobné výlevy nesouvisející s tématem článku. Jinými slovy, toto je prostor soukromého blogu určený pro komentování příspěvku publikovaného výše, nikoli k chatování a volné diskusi. Děkuji za pochopení.

Abyste mohli komentovat, musíte se přihlásit.