Satelitní TV: černá magie ve španělské vesnici [příspěvek v archivu]

Dlouhá léta mě problematika satelitní televize úplně míjela. Maje kabelovku, nezajímal jsem se to a veškerý vývoj šel úplně mimo mě. Až někdy loni, předloni si chtěli pořídit satelit rodiče, takže jsem se začal prvně informovat, jak to zhruba funguje. Zjistil jsem si něco o základních nabídkách a možnostech od UPC, po roce pak digi.tv, u kterého naši zůstali, a tím to pro mě haslo.

Jenže teď se s kabelovkou rozloučím a nejspíš mi bude nakupovat a instalovat satelit. Jenže zhýčkán digitální kabelovkou (PVR přijímač s EPG a možností nahrávat až 4 programy současně) a navíc s domem o několika místnostech s několika televizemi to přestává být sranda.

Je mi celkem jasné, že na střeše bude muset být parabola. Možná pro jednu, nejvýše (současně) dvě družice – o žádné natáčení a lovení stovek stanic nestojím. V patře mám připraveno místo, kde bude nějaký rozbočovač (nebo něco na ten způsob) a od něj budou koaxiální rozvody do několika zásuvek po domě. Navíc všude bude i ethernet, což se dá taky využít. To je ta jednodušší část. Jenže co dál, když bych rád:

  • možnost nezávisle nahrávat a koukat na něco jiného. Primární je přitom nahrávání, my už několik let na live televizi prakticky nekoukáme, přešli jsme plně na TiVo styl. A nejlépe nahrávat víc než 1 kanál současně – náhoda je blbec, týden nic není a pak se sejdou tři věci najednou.
  • platit jen jednou. Vážně nehodlám platit nějakému poskytovateli za X karet jen proto, abych směl mít přijímač třeba v pokoji, kde se zapne televize jednou za uherák. Jenže já ji tam chci mít.
  • EPG. Kvalitní, na celý týden, česky a bez kompromisů. Když občas narazím screenshoty z nějakých přijímačů, kde sice EPG je, ale místo češtiny zobrazuje sypaný čaj, je mi jasné, co rozhodně nechci. Ale na EPG už jsme si hodně zvykli, už dávno nekupujeme žádné TV magazíny, takhle je to mnohem příjemnější. A samozřejmostí je programování nahrávání přímo z EPG.
  • stačí nám jen určité stanice. Nestojíme ani o rádia, ani o stovky anglických, německých a čínských kanálů. Jenže zjišťuju, že některé stanice mají exkluzivně jen někteří poskytovatelé. Ideální sada by pro nás byla: ČT, Prima+Cool, AXN, Spektrum, Discovery, Paprika, Minimax/JimJam, Eurosport, možná nějaký hudební, nejlépe VH1. Volitelně bych zvažoval i HBO. O nic víc snad ani nestojíme – pohříchu takovouhle sadu má v nabídce asi jen UPC.
  • HD. Nechci zůstat sto let za opicema, až začne být k dipozici výběr HD kanálů, chci mít možnost se na ně dívat. Tady má zase lepší nabídku Skylink.
  • nejlépe propojení na domácí NAT server a přehrávání MP3 a filmů, v ideálním případě možnost přehrávání streamů z netu (archiv ČT, Novy, YouTube)

Když tak nad tím přemýšlím, možná by bylo vůbec nejlepší postavit to na jediném centrálním a pořádném přijímači, který by uměl nahrávat na disk aspoň 2 kanály současně, a k ostatním televizím nějaké Popcorny nebo něco podobného, co by si to z toho disku braly. A případně DVB-T přijímač… Aspoň by to bylo celé připraveno na to, až se za chvilku zpřístupní všechno po netu a celé satelitní opičárny zmizí v propadlišti dějin. Ale to má taky pár much…

Fakt nevim. Celé mi to přijde jako tak složitý a komplikovaný problém, že se mi ani nechce se do něj nořit. Jasně, rozhodně to nechám na nějakých odbornících, sám si to stavět nebudu – ale přece jen bych rád měl aspoň hrubou představu a aspoň částečně pochopil, co lze a co nelze, kde je problém a co je nemožné. Jestli má někdo nějaký tip, rád si to poslechnu – a určitě se to bude hodit i někomu dalšímu.

Petr Staníček, 10. 6. 2009 000 23.51 • Rubrika: Všeobecné17 komentářů u textu s názvem Satelitní TV: černá magie ve španělské vesnici

17 komentářů k článku »Satelitní TV: černá magie ve španělské vesnici«

[1] Vložil(a): DFly 11. 6. 2009 v 2.39

Něco podobného teď také řeším, ale je to špatné – ve finále jsem vybral DigiTV, a když přišel technik na zkouknutí situace, tak jsme to nevyřešili k mému obrazu. Také mám tahány s koaxem i TP kabely, takže varianta master/slave přijímače je možná, jen jejich systém má problémy se slučovači TV/SAT a tím se to pro mě stává nepoužitelné.
Mám totiž analog kameru přes HF modulátor (a bude ještě jedna) vklíčovánu do anténího rozvodu aby se kdokoli i na druhé straně baráku a půdě podíval přes televizi kdo zvoní. Přímým napojením satelitu na koncové krabičky TV/Rad/SAT pak ztrácím ono TV/Rad. Takže i Digi TV jsem pro tuto chvíli zavrhl a jsem opět na začátku…

[2] Vložil(a): Jiří Bureš 11. 6. 2009 v 7.45

Myslím, že to budeš mít velmi těžké. Mám velmi podobné požadavky, jako Ty, ale nemám je vyřešené. Já skončil u dvou set top boxů s jednou placenou kartou a ze satelitu (zatím) nenahrávám, protože to STB neumí a DVD se s ním nedomluví.
Myslím, že to co chceme, je celkem normální, ale nabídka veškerá žádná. Nabídka na trhu je velice podobná stavu před 20 lety (TV, analogový SAT, video; když chci nahrávat, tak přepnu na videu a SAT kanál a nastavím časovač). Tohle ale nechci. Snad někdo poradí. ;-)

[3] Vložil(a): qwertzuiop 11. 6. 2009 v 8.29

Podobné se řešilo např. tuná:
http://forum.living.cz/viewtopic.php?…

[4] Vložil(a): Pixy 11. 6. 2009 v 10.48

[2] Já se přiznám, že čím víc o tom přemýšlím, tím víc se mi zamlouvá ta varianta jediného centrálního přijímače/nah­rávače – nejvíc to odpovídá našim zvykům a potřebám. Tím se mi celý problém asi převádí na problém sehnat DVB-S přijímač, co umí nahrávat více kanálů současně, a to na externí disk v nějakém použitelném formátu (anebo mít způsob jak to pak dostávat/streamovat dál). V pracovně nebo v hostinském pokoji nepotřebujeme koukat na satelitní kanály, tam postačí i DVB-T a primární je tam spíš přehrávání MP3 a filmů ze serveru. Jedinou otázkou je, jak se tam dostat i k těm čerstvým nahrávkám ze satelitu, nejlépe i k těm právě nahrávaným (timeshift).

Koneckonců by tím ústředním strojem mohl být i nějaký jednoúčelový počítač, klidně umístný někde v serverovničce (kterou právě pro tyhle účely mám v baráku navrženou)…

[5] Vložil(a): phx 11. 6. 2009 v 17.10

Osobne jsem o tom nic necetl, ale z doslechu by DreamBox 8000 mohl splnovat dost veci z uvedeneho seznamu.

[6] Vložil(a): ert 11. 6. 2009 v 22.50

tak to bude brutus, asi central DreamBox, případně Dragon či technisat s více tunerama. parabolu se 2 výstupama a na 2 družice.

Placený asi holt UPC s možností dokoupit Skylink.

Pokud neni potřeba stream někam,tak technisat bude dobrá, ikdyž si nejsem jist se záznamem externě.

DB je moc upravovatelný, Technisat má krásné EPG http://i.iinfo.cz/…98307968.jpg

kabel musí vést ke každé TV, žádný slučovač není potřeba, pokud neuvažujeme o příjmání podobném panelákům

[7] Vložil(a): hejtmi 12. 6. 2009 v 14.46

Asi nejjednodušší varianta v HD je DreamBox DM 8000 (za jednoduchost se platí, +- 25.000,–), neHD DM 7025Plus (+- 18.000,–)

Druhá varianta je sestavit si takový počítač sám. HD DVB-S karta vyjde asi na 2.500,– (*2) + počítač (ideálně ZOTAC IONITX-A-B, 5.000,–) a hezká krabička, aby to nějak vypadalo (min. 1.500,–). V téhle variantě začíná cena HW na 13000,– a půjde výš s krabičkou, diskem, použitým OS,… Každopádně je to na dlouhé zimní večery.

Pravděpodobně by šlo znásilnit i nějaký MAC s USB DVB-S tunerem, ale to už jsme úplně jinde.

Vřele doporučuji satelitní forum: http://www.cssf.cz/ (jiné znalosti v podstatě nemám :) ).

[8] Vložil(a): viera.horak 12. 6. 2009 v 19.04

Tyto problémy řeší receviry topfield s kartami Gital 1karta 2000,– 2karta 1590,– nebo Trade + technologi (skylink)á 2000,–. Další řešení je s dreamboxy 500 a jejich propojení. 3 a více přes rooter. Více zde http://www.parabola.cz/

[9] Vložil(a): ert 12. 6. 2009 v 22.31

MAC se sat tunerem ani od Elgata přes FW, ovšem jen krabička velikosti STB stojí asi 10k

Topfield nemám rád kvůli EPG

[10] Vložil(a): Pixy 12. 6. 2009 v 22.31

[8] Dík. Odkaz na Parabolu pobavil, zrovna jsem se tuhle svěřoval, jak je ten web srozumitelný jen hrstce zasvěcených a laik tam nemá šanci pochopit byť jen nadpisy.

[11] Vložil(a): jdobry 16. 6. 2009 v 14.38

Co takle zkusit VDR? Rozbehani je sice na par veceru ale umi to jeste vic nez je soucasne reseni. Priklad jak se to da provozovat:
2× tunner DVB-T
2× tunner DVB-S
1× nebo 2× ctecka cipove karty pro pristup na satelit (SkyLink nebo Gital pro „kvalitni“ HDTV pripadne plus UPC pro velkou nabidku, DigiTV bohuzel funguje jen v jejich prijmaci)

To znamena moznost nahravat v jeden okamzik vice nez 4 programy (z DVB-T az 10 najednou ale musi mit stejny vysilac)

1× HDMI primo na pocitac
moznost nahravat na sitove zarizeni nebo pocitac sam muze slouzit jako server. Moznost streamovat na jine zarizeni nebo sdilet karty s ostatnimi satelitnimy prijmaci ktere jiz nemuseji mit nahravani.

Se satelitem je totiz ta potiz ze v kabelu neni jeden signal ale konvertor ma v sobe prepinac pro 2 pasma a 2 polarizace (tedy 4 moznosti). Pokud je vybrano, nelze nejakym zpusobem rozbocit a dostat se k jine variante. Stejne tak satelitni tuner muze naladit pouze jeden transponder, ktery obsahuje 5–13 TV programu. Takze nejake pasivni prijmace jsou mozne, ale cim vic jich bude tim vice je nutne mit tuneru v hlavni pocitaci aby nedoslo k omezeni moznsti a do toho pripoctete nahravani. Pokud jsou konvertory pro 2 druzice je to jeste horsi. Jedina moznost je pak speciali rozvod s „multiprepinacem“ kdy ke kazdemu prijmaci vede zvlasni kabel.

Osobne to provozuji s popsanym poctem tuneru, ale bez HDTV zarizoval jsem to pred skoro 3mi roky a jeste nenastal cas na upgrade.

PS: soucasne HDTV na satelitu u ceskych programu ma nevhodne zvoleny format 1080p s nedostacujicim bitrate. (720i ma plynulejsi podani pohybu, ale vetsi cislo se lepe marketingove prodava, bohuzel) Takze vysledkem je nekdy perfekne prokresleny skakajici obraz.

[12] Vložil(a): Pixy 16. 6. 2009 v 18.30

[11] Díky moc za tip, zní to dobře. Bohužel rozumím pouze výčtu možností, nikoli už technickému řešení. Budu tedy jen doufat, že řeknu-li nějakému odborníkovi klíčové zaklínadlo „VDR“, bude vědět, oč jde.

[13] Vložil(a): jdobry 16. 6. 2009 v 19.51

VDR: Asi nejvic informaci v cestine je tady http://www.cssf.cz/…mdisplay.php?f=60

Wiki pro tento projekt je http://www.vdr-wiki.de/…p/Hauptseite a pri prepnuti na anglictinu je tam vetsina informaci nebo pouze anglicky http://www.linuxtv.org/…hp/Main_Page

Mezi odborniky na satelit toto moc zname neni, protoze VDR je pouze pod Linuxem. Prestoze drtiva vetsina lepsich satelitnich prijmacu pouiva Linux, mezi pocitaci vladne Win a o podobne schpnem SW pod Win nevim (MCE/Vista neumi kombinovat DVB-T a DVB-S a i ostatni jsou spise multimedialni centra na obrazovku pocitace nez zarizeni ktere se pripoji na TV a clovek vezme do ruky dalkovy ovladac)

Vzhledem ze kniha „jisteho autora“ me kdysi pomohla nezesilet z CSS a MSIE klidne pomuzu vic, jdobry-centrum-cz Bohuzel nejsem z Prahy, klidne bych to predvedl v akci.

[14] Vložil(a): jdobry 16. 6. 2009 v 20.06

Koukam ze jednou rukou veceret a druhou klepat do klavesnice neni dobry napad, pardon za preklepy.

[15] Vložil(a): lio 13. 7. 2009 v 20.58

Ahoj, měl bych jeden tip na zařízení, které by mohlo splnit větši většinu požadavků. Jmenuje se ReelBox a vyrábí se ve myslím ve Švýcarsku.

Podrobnější specifikace je tady:
http://www.reel-multimedia.com/…cal_data.php

Požadované funkce:

  1. Nezávislé nahrávání a sledování…

    Ano, to ReelBox podporuje. Co je důležité je uvědomit si jaké programy chceš sledovat s časovým posunem. Poté si zjistit zda se tyto programy nachází ve stejném transponderu (tj. jsou vysílány stejnou frekvencí). Počet transpondérů = počet tunerů, které jsou v zařízení třeba a za každý se platí. Jinak to bohužel principiálně nejde..

  2. Platit jen jednou…

    Hmm, no řekněme že zařízení před uložením obsah dekóduje a pak nahraje na disk. Z disku poté půjde pořad přehrát kdekoliv na připojené krabičce Reel NetClient (přes ethernet, nebo WiFi). Dokonce jsem slyšel, že na Internetu jsou ke stažení nějaké dekódovací klíče, ale to budou určitě pomluvy ;).

  3. EPG hezky česky…

    Toho bych se u REELu opravdu nebál. Dostupnost dat je ovšem věcí provozovatele, to žádné zařízení teoreticky neovlivní (pokud si je nebude stahovat odjinud).

  4. Určité stanice…

    Otázka výběru poskytovatele, nic co by mohlo ovlivnit tech. řešení.

  5. Podpora HD

    HD je podporováno.

  6. NAT server a připojení do Inetu k dalším zdrojům.

    V Boxu je Ubuntu a Firefox browser. Všechno co přehraje browser s příslušnými pluginy tedy půjde i zde.

Jediná velká nevýhoda celé té věci je CENA. Naživo můžeš to zařízení vidět u Dvořáka, známý to prodejce domácích kin, kvalitních TV a ozvučení. Inzeruje v časopise Stereo&Video. Najdeš ho v Nouzově http://www.hifistore.cz/main.php?…
Má tam chasníka co dělá jenom tohle zařízení a umí to nastavit pro laika. Hlavně umí odpovědět na všechny Tvoje otázky lépe než já a pěkně ti to předvést. Tak hodně štěstí při výběru, je to opravdu ořišek…

[16] Vložil(a): Pixy 13. 7. 2009 v 22.43

[14] Díky moc za tip, tohle vypadá OPRAVDU dobře!

[17] Vložil(a): pebl 1. 9. 2009 v 13.01

Ja podobnou situaci vyresil:

  • 1× karta s aktivovanymi placenymi programy (hlavne proto, protoze v ramci balicku jsou sportovni kanaly)
  • dodatecna/dodatecne skylink karty v zakladni verzi – kde za jednorazovy zrizovaci poplatek bez mesicniho pausalu je pro me dostatecna nabidka pro pripady kolizi soubezneho vysilani s hlavni (mam 1 parabolu [chytaji se na ni obe Astry], dnes uz jsou bez problemu 4×LNB, kde se natahne kabel ke kazdemu prijimaci zvlast a kazdy se muze divat na jaky kanal chce)
  • premium ucet na rapidu – na filmy/serialy … ktere po ethernetu si rozdistribuuji ke kteremu prijimaci potrebuji (ne SW si opravdu nestahuji)

Kdo nesouhlasi se stahovanim pro vlastni potrebu, tak si muze stahovat jen to, co by mu odvysilali pres objednane. Pak z meho pohledu rozdil mezi tim, kdyz si pres PVR neco nahraje bez reklam nebo si to stahne z netu je pouze ten kudy to k nemu pritece.

Nebyla u nas moznost DBV-T, v dobe kdy se muselo resit.

Váš komentář

Upozornění: Pokud vás téma tohoto příspěvku nezajímá, nebaví, dotýká se vás či vás dokonce uráží, tak prosím odejděte a pokud možno se nadále ve vlastním zájmu dalším podobným vyhýbejte. Hlavně se to prosím nesnažte autorovi sdělovat v komentářích, takové příspěvky nikoho nezajímají a budou nejspíš vymazány. Totéž platí pro vaše názory na osobu autora, na jiné přispěvatele, mluvení z cesty, ze spaní či pod vlivem omamných látek a další podobné výlevy nesouvisející s tématem článku. Jinými slovy, toto je prostor soukromého blogu určený pro komentování příspěvku publikovaného výše, nikoli k chatování a volné diskusi. Děkuji za pochopení.

Abyste mohli komentovat, musíte se přihlásit.