Nástroje na otisky obrazovky v Mac OS X coby užitečná designerská pomůcka [příspěvek v archivu]

Coby webdesigner často potřebuju něco změřit na obrazovce. Dlouhá léta jsem nedal dopustit na FreeRuler, který je ve své zdánlivé jednoduchosti dokonalým nástrojem, a používal ho prakticky denně. Ale pak jsem se naučil používat nástroje samotného systému a FreeRuler jsem už hodně dlouho vůbec nepotřeboval pustit.

Schválně si zkuste sami: zmáčkněte v Mac OS X klávesovou kombinaci Cmd+Shift+4 (jako byste chtěli dělat screenshot z výřezu). Objeví se křížový kurzor se souřadnicemi. Už tohle může být užitečné, čas od času se hodí najít souřadnice bodu v rámci obrazovky. Když kliknete a potáhnete myší, začne se natahovat obdélník a souřadnice se změní na údaje o jeho rozměru. S podrženým mezerníkem můžete posunout začátek obdélník na jiné místo beze změny jeho velikosti. S klávesou Alt (Option) natahujete obdélník na obě strany symetricky od středu, se Shiftem pak jen v jednom směru, klávesou Esc akci zrušíte (pokud dřív pustíte tlačítko myši, uloží se screenshot z vyznačeného výběru). Jednoduché, rychlé, ve většině případů postačující řešení a je dostupné kdykoli na každém macu, aniž by bylo potřeba cokoli instalovat a pak spouštět.

Petr Staníček, 15. 1. 2009 000 11.24 • Rubrika: Apple, Webdesign1 komentář u textu s názvem Nástroje na otisky obrazovky v Mac OS X coby užitečná designerská pomůcka

1 komentář k článku »Nástroje na otisky obrazovky v Mac OS X coby užitečná designerská pomůcka«

[1] Vložil(a): Hellish 15. 1. 2009 v 17.14

Díky za tip!

Váš komentář

Upozornění: Pokud vás téma tohoto příspěvku nezajímá, nebaví, dotýká se vás či vás dokonce uráží, tak prosím odejděte a pokud možno se nadále ve vlastním zájmu dalším podobným vyhýbejte. Hlavně se to prosím nesnažte autorovi sdělovat v komentářích, takové příspěvky nikoho nezajímají a budou nejspíš vymazány. Totéž platí pro vaše názory na osobu autora, na jiné přispěvatele, mluvení z cesty, ze spaní či pod vlivem omamných látek a další podobné výlevy nesouvisející s tématem článku. Jinými slovy, toto je prostor soukromého blogu určený pro komentování příspěvku publikovaného výše, nikoli k chatování a volné diskusi. Děkuji za pochopení.

Abyste mohli komentovat, musíte se přihlásit.