Desetiminutové vaření: Těstoviny se smetanovou omáčkou [příspěvek v archivu]

Přemýšlel jsem, co vlastně vařím nejčastěji. Jedním z hlavních favoritů jsou rozhodně těstoviny s nějakou rychlou, obvykle smetanovou omáčkou. Ty hutnější, rajčatové, obvykle potřebují víc času – tyhle fofromáčky ale nejenže ho nevyžadují, ony se delší přípravě vyloženě vzpouzejí. Takže ačkoli sem tam udělám i nějakou tu bolognese, co se pomaluje převaluje pod poklicí třeba tři hodiny, nebo se vzepnu k výkonu a šudlám se s nějakými masovými kuličkami, ve většině případů není čas na hrdinství a volím rychlou cestu.

Krásné na tom je, že začínám s hozením těstovin do vroucí vody a po těch 8–10 minutách, co jim to trvá do al dente, je hotovo. A ještě lepší je variabilita: postup je v zásadě stejný, výsledek klidně pokaždé jiný. Záleží jen na tom, co si zrovna vyberu a co mi padne pod nos. Z následujícího seznamu si lze vybrat prakticky cokoli – to, co by tam opravdu mělo zůstat, je zvýrazněno tučně:

  1. olivový olej na rozehřátou pánev
  2. rozpustit dvě tři ančovičky pro příjemně slanou chuť (nebo místo nich později použít rybí omáčku)
  3. cibule, najemno nasekaná, osmažit dozlatova nebo jen do sklovata, podle chuti
  4. na tenké nudličky nakrájená šunka, pancetta, salámové chorizo, parmská šunka nebo jamón serrano, nebo prostě nějaký salám, případně rybičky (třeba sardinky nebo tuňák) z plechovky; přidat tak v polovině k cibulce a dosmažit s ní
  5. přihodit nějakou sezonní lahůdku: hrst rukoly nebo špenátových listů, pokrájené pečené kaštany, přepůlená cherry rajčátka, najemno nakrájenou žlutou kapii, čerstvou bazalku, hrst zeleného hrášku, sušená rajčata, čerstvé žampiony, hříbky nebo lišky – co dům a příroda právě dá a nač je zrovna chuť
  6. najemno nasekaná chilli paprička dodá pikantnější chuť
  7. pokrájený česnek; přidat až ke konci smažení, aby nezhořkl
  8. nakrájený či nalámaný sýr, nejlépe měkký, zrající, co se dobře rozpouští: gorgonzola či nějaký modrý sýr, camembert nebo brie, nějaký kozí, mozzarella či cottage pro jemnější výsledek; nechat částečně rozpustit (aby se nesmažil!)
  9. podlít bílým vínem a nechat ho zase vyvařit
  10. zalít 10% smetanou (příp. jenom vodou z těstovin) a nechat vše spojit
  11. přidat trochu sušené bazalky, nebyla-li čerstvá
  12. dochutit pepřem, případně i dosolit
  13. slít těstoviny a přihodit je do pánve; párkrát prohodit a naservírovat do široké misky, případně na talíř
  14. podle chuti postrouhat tvrdým sýrem, nejlépe parmazánem (ale náš Gran Moravia je taky dobrá volba)

Rozhodně není nutné (a snad ani vhodné) použít všechno. Minulý týden jsme měli 1 + 3 + 5 (cherry rajčátka a bazalka) + 7 + 8 (niva) + 10, zatímco dneska 1 + 3 + 4 (zbytek šunky a tři kolečka choriza) + 6 (sušená chili paprička) + 7 + 8 (jakýsi obyčejný blue cheese) + 9 + 10 + 11

Ono je to vlastně jedno. Hlavní je to, že mezi začátkem vaření a hotovým obědem neuplyne víc, než je těch nejvýše deset minut, co potřebují k uvaření těstoviny. A to se mi líbí.

Štítky:

Petr Staníček, 25. 4. 2008 000 14.42 • Rubrika: Od plotny3 komentáře u textu s názvem Desetiminutové vaření: Těstoviny se smetanovou omáčkou

3 komentáře k článku »Desetiminutové vaření: Těstoviny se smetanovou omáčkou«

[1] Vložil(a): j.u. 29. 4. 2008 v 11.29

Osobně si myslím, že až bude Reflex shánět náhradu za M. Macka v rubrice Zpátky k plotně, tak by ve Vás našel více než lepší zdroj informací.

[2] Vložil(a): Hanussen 29. 4. 2008 v 15.51

Takže, jestli jsem to správně pochopil,tak to spočívá vlastně v tom, že vařím těstoviny a prostě do toho míchám, házím a přidávám co dům dá,že? Super!

[3] Vložil(a): ujorobo 1. 6. 2008 v 0.11

Ak to dáš ešte zapiecť do rúry, to len bude dobrota !
Pri kombinovaní príloh čím viac fantázie, tým nečakanejší výsledok. Toto varím už dlhšie, vždy to má úspech. Rodina ocení hlavne superrýchlosť, cestoviny netreba ani na al dente uvariť, stačí na 80% al dente, potom to „dejdze“ s omáčkou. Dobre píšeš.

Váš komentář

Upozornění: Pokud vás téma tohoto příspěvku nezajímá, nebaví, dotýká se vás či vás dokonce uráží, tak prosím odejděte a pokud možno se nadále ve vlastním zájmu dalším podobným vyhýbejte. Hlavně se to prosím nesnažte autorovi sdělovat v komentářích, takové příspěvky nikoho nezajímají a budou nejspíš vymazány. Totéž platí pro vaše názory na osobu autora, na jiné přispěvatele, mluvení z cesty, ze spaní či pod vlivem omamných látek a další podobné výlevy nesouvisející s tématem článku. Jinými slovy, toto je prostor soukromého blogu určený pro komentování příspěvku publikovaného výše, nikoli k chatování a volné diskusi. Děkuji za pochopení.

Abyste mohli komentovat, musíte se přihlásit.