Vánoce neslavíme [příspěvek v archivu]

Nejsem křesťan, a tak žádné Vánoce neslavím. Žádné betlémy, spasitelé, adventy, mše ani liturgie, nic mi to neříká. Není to můj šálek čaje, tak se toho neúčastním. Ale nebývalou shodou okolností zrovna ve stejný den má naše rodina takový hezký a dávno zažitý zvyk: sejdeme se všichni pohromadě, při pohádkách v televizi si v pokoji ozdobíme stromeček, společně povečeříme a rozdáme si vzájemně dárky. Je to taková pěkná rodinná tradice, všechny děti z toho mají vždycky ohromný zážitek, je to příjemné a milé.

Ale ještěže k tomu neslavíme ty Vánoce, to už by toho najednou bylo moc.

Petr Staníček, 20. 12. 2007 000 16.51 • Rubrika: Všeobecné16 komentářů u textu s názvem Vánoce neslavíme

16 komentářů k článku »Vánoce neslavíme«

[1] Vložil(a): Onecar 20. 12. 2007 v 17.01

Máme úplně stejný zvyk, stejně jako většina populace.

[2] Vložil(a): Radek 20. 12. 2007 v 17.26

A není to nepraktické, zrovna v době, když většina ostatních má Vánoce? Kdyby si všichni, kteří tento svůj zvyk nespojují s Vánocemi, zvolili dle vlastního uvážení jiné datum, třeba by zaniklo to komerční šílenství a ve městě by se dalo normálně pohybovat i v prosinci. A ty zbytky lidí, pro které mají nezávisle na víře či nevíře Vánoce ještě nějaký jiný rozměr, by si je užili v klidu a potichu.

[3] Vložil(a): Pixy 20. 12. 2007 v 18.24

[3] No, rozhodně stojí za úvahu ten rodinný svátek začít nenápadně posunovat – každý rok o kousek jinam. Naši vnuci by pak mohli Rodinné Setkání Se Stromečkem A Dárky slavit třeba v únoru. ;-)

[4] Vložil(a): Mr. Cidermaster 20. 12. 2007 v 19.04

U nás slavíme místo Vánoc Festivus. Ani ten stromeček k tomu nepotřebujeme. Je to ale myslím lokální záležitost, neznám nikoho v Česku, kdo by to slavil. Více např. na wikipedii: http://en.wikipedia.org/wiki/Festivus

[5] Vložil(a): lummox 20. 12. 2007 v 19.08

Ehm, cože? Nejspíš tu budu za blbce, ale při sebevětší snaze se mi nepodařilo přijít na to, jak se vaše rodinná tradice liší od oslavy Vánoc.

[6] Vložil(a): jumbo 20. 12. 2007 v 19.26

[OT]
Ha, Pixy reaguje na svůj vlastní komentář. A reaguje komentářem na který vlastně reaguje! Chvíli mi to ale dalo než jsem to sesmolil :).
[/OT]
[1] taky myslím, že většina lidí slaví stejně jako Pixy.

[7] Vložil(a): dgx 20. 12. 2007 v 19.47

[5] přesně! budeš :-)

[8] Vložil(a): Scalex 20. 12. 2007 v 21.30

Každý rok rodinu přemlouvám, abychom tuto trachtaci přesunuli až na půli ledna, ale marně. Přitom jen z ekonomického hlediska by se pro všechny zúčastněné jednalo o velký přínos – dárky, které beztak všichni nakupují v období 18.-23.12. by se pořídily za slevové ceny a ušetřené peníze by se mohly propít, projíst, prokouřit a prohýřit s nahými ženami v šantánu.

Navíc se v té době dá zdarma pořídit slušně vypadající stromeček takřka u každého kontejneru.

[9] Vložil(a): lummox 20. 12. 2007 v 21.53

[7] Tak se nestyď a pochlub se, jestli jsi to odhalil :-)

[10] Vložil(a): paranoiq 20. 12. 2007 v 22.24

[0] Pixy, také můžeš s námi pohany oslavovat slunovrat.

[4] zajímavá tradice. ale pozor, zakoupíte-li od promrzlých pánů před teskem hliníkovou tyč, neolizujte ji! kovové předměty se – narozdíl od stromků – v mrazu stávají lepivými!

[11] Vložil(a): MartinV 21. 12. 2007 v 8.03

Jestli to nebude tím, že pro asi 70 procent populace ČR je to co popsal Pixy oslava vánoc. Jakékoliv křesťanské významy tohoto dne jsou většině lidí slušně řečeno ukradené.
Význam slova vánoce se asi pomalu mění na tu činnost co popisuje Pixy, takže vlastně vánoce na Kladně slaví stejně jako většina republiky :-).

[12] Vložil(a): lot 21. 12. 2007 v 10.03

[2] Pominu-li, že jsou jakékoli svátky záležitostí tradic které by (včetně těch pěkných) při přesunu zanikly, tak se mi ten nápad líbí… Nesmírně mi vyhovuje jak jsou uspořádány velikonoce. Já velikou noc oslavuji v noci ze soboty na neděli, v neděli to dospávám a pondělní lidové taškařice s velikou nocí nijak nespojuji (ne že bych se jich neúčastnil :-) )

[3] Myslím, že by ten den dva úplně stačili. Hromadné pokrytectví by to přinejmenším omezilo (a ušetřilo kněžím na půlnočních mších každoroční rozpaky co mají říkat když je kostel naditý nevěřícími) a má své výhody když svátky většina populace slaví zhruba ve stejnou dobu.

[13] Vložil(a): roj 22. 12. 2007 v 11.49

Vcera jsem vanoce oslavil tak dukladne, ze se z toho budu vzpamatovavat do vecera, jenze to uz bude dalsi oslava v plnem proudu…
Holt to mam jinak :-)

[14] Vložil(a): daend 24. 12. 2007 v 14.31

[10] Já bych se připojil k tomu slunovratu. To je důvod k oslavám, konečně začnou přibývat dny a ubývat noci.. Letos byl tuším 21. Prosince.

To je ale náhodička, že ten Ježíšek se narodí zrovna na pohanský svátek slunovratu. Tam je IMHO prapůvod celých vánoc, jen nás církevní papaláši nacpali svou verzi s Kristíkem.

[15] Vložil(a): honzahucin 8. 1. 2008 v 15.08

Hm…

Škoda přeškoda, že nemůžeme nahlédnout do dětské hlavičky a že my jsme od toho věku tak daleko. Takhle nám zbývá jen spekulace – dalo by dětem něco navíc, kdybychom překonali svůj odpor a ten betlém, koledy a vůbec mystérium jim nechali? Působí na ně, když se pod stromečkem nevysvětlitelně objeví dárky? Nešidíme je blbě o to krátké období, kdy se v jejich životě objevují tajemné bytosti? Jasně, že na to stejně časem přijdou, ale – není to škoda?

Jako táta dvou malých dětí cítím setsakra velkou odpovědnost, jestli u mě převládne „já to tak dělám, máma to tak dělá, příbuzní to tak dělají, tak to tak bude, i kdyby to šlo stejně dobře dělat jinak“. Pixy, dej si bacha, aby ti Zuzanka v pubertě nevmetla, že jste ji ošidili o něco krásného ;)

[16] Vložil(a): Pixy 8. 1. 2008 v 18.40

[15] Proč myslíš, že jsme někoho o něco ochudili? Mystérií si holky užily až až, koled slyšely i nazpívaly do zásoby, betlémů viděly jen letos hned několikero, dárky se pod stromkem nezjevily (do ticha zazvonil zvonek a holky, které vyhlížely Ježíška z okna v ložnici, ho zase propásly) a působilo to na ně zatraceně silně, tím jsem si jist. A zrovna teď, ač je po Třech králích, tady Zuzanka s maminkou maluje svou představu Ježíška, poslouchají koledy (ač „jen“ z CD s Františkem z Kouzelné školky) a Zuzanka nás přesvědčuje, že bysme měli vážně jet do Betléma (autobusem!). Vánoce si děláme po svém a dost málo dbáme na zvyky našich rodičů. ---- A přesto to nic nemění na tom, že žádné křesťanské Vánoce neslavíme a nehlásíme se k nim. Protože ony ty stromečky, dárky, kapři a prskavky, ba ani mystický nositel dárků (ať mu říkáme Ježíček, Mikuláš, Santa nebo skřítek libovolného jména) mají s těmi skutečnými, jejich Vánocemi poměrně málo společného. Pravda, tenhle příspěvek nebyl úplně přímočarý, ale nečekal bych, že zrovna ty ho tak málo pochopíš…

Váš komentář

Upozornění: Pokud vás téma tohoto příspěvku nezajímá, nebaví, dotýká se vás či vás dokonce uráží, tak prosím odejděte a pokud možno se nadále ve vlastním zájmu dalším podobným vyhýbejte. Hlavně se to prosím nesnažte autorovi sdělovat v komentářích, takové příspěvky nikoho nezajímají a budou nejspíš vymazány. Totéž platí pro vaše názory na osobu autora, na jiné přispěvatele, mluvení z cesty, ze spaní či pod vlivem omamných látek a další podobné výlevy nesouvisející s tématem článku. Jinými slovy, toto je prostor soukromého blogu určený pro komentování příspěvku publikovaného výše, nikoli k chatování a volné diskusi. Děkuji za pochopení.

Abyste mohli komentovat, musíte se přihlásit.