Pixy: soukromý blog

Archiv tohoto blogu


2002-12-14

Čas od času, když mě můj (už poněkud obstarožní a pokulhávající) iMac začne pít krev, zakoketuju s myšlenkou, mám-li to zapotřebí a jestli bych si za stejné peníze, které dám za levnějšího maca, nepořídil nějaké opravdu nadupané PC a třeba bych si zvykl... Vždycky to hlodá a hlodá stále víc - přece jen macy jsou dražší a u nás je hůř dostupný software, některé hry jsou jen pro PC atd. atd. - a vždycky až po nějaké době to musí utnout nějaký intimnější zážitek s PC.

Teď jsem zase dospěl do podobného stádia. Musím si už nutně pořídit nový stroj a pohled na ceníky maců má silný nahlodávací účinek, podle nich je kurz koruny k dolaru aspoň 1:50... Ale sestra s mužem se rozhodli, že si (a dětem) pořídí počítač, a když už, tak už, rovnou pořádné domácí multimediální centrum. A jakožto na Rodinném Počítačovém Expertovi ulpěl výběr a pořízení na mně. Nu což, po několika dnech se mi na stole, pod stolem a kolem stolu objevilo několik krabic v celkové ceně přes 40k a měl jsem dva dny na to, abych počítač připravil a pořádně se s ním seznámil, abych jim mohl vše vysvětlit, až si pro to přijedou...

Na jedné straně mě, musím přiznat, příjemně překvapilo celkem příjemné rozhraní nových WinXP, několik chytrých a nových funkcí (třeba přepínání uživatelů mi v OSX chybí už od začátku), multimediální výkon (přece jen Athlon 1700+ s půl GB RAM něco zvládne - můj chromajzlík ani nezvládne přehrát AVI ve fullscreenu). Na straně druhé, vše bylo příjemné jen do prvních problémů. Nebudu to moc rozpitvávat. Cca 40 hodin u PC (z toho poprvé do 3 hodin ráno, podruhé dokonce probdělá noc), dva vynucené recovery systému plus jedna kompletní reinstalace celých Windows po totálním zbláznění a zničených systémových souborech... A stejně všechno funguje jen jaksi napůl. Už jsem zase zcela vyléčen. Děkuji, nechci.

Ne že by mi teď 40 tisíc za nejlevnější mac už přišlo málo, ale na druhé straně se mi s tím tak nějak líp smiřuje, když už to zase mám s čím srovnávat... Můj ke-zblbnutí-pískající harddisk vlastně není zas tak hlučný a i když na PC existuje na dané téma 10x víc programů než na Macu, použitelných je jich vlastně asi tak stejně... Aneb, jak pravil klasik: Zlatý prciny!

V 12/14/2002 09:39:19 PM vložil Petr Staníček --- Trvalý odkaz

2002-12-10

Tak nám *) zase dnes budou rozdávat Nobelovky. Ideální příležitost pro rozsévače moudra, kteří se maskují jako rozhlasoví moderátoři. Hned od dvou takových jsem byl dnes poučen, že před 80 lety dostal Nobelku také jistý Einstein za objevení teorie relativity. Škoda, že jejich příspěvky v rádiu jsou tak stručné - měli by dostat větší prostor, aby šířili osvětu mezi prostým lidem. Mohli bychom se dozvědět spoustu dalších pikantností z vědeckých kuloárů. Ale rád to vezmu to za ně: v roce 1911 dostala cenu také Mary-Curry Sklodovská za vynález radioaktivity a její tajný ctitel Henry-Fermy o 27 let později za nalezení prvního neutronu. Jako jediní Češi dostali cenu náš populární malíř Seifert za objevení sonetu (nebo čeho) - a jak jsem pro vás zjistil, tak také jistý pan Hejrovský za jakousi polygrafickou analýzu. Tak to byl asi nějaký tiskař nebo tak. Konec zpráv. A příštím vědeckém okénku si řádně pošpitáme o spojeným nádobí...

*) ad nám - zájmena v češtině jsou stejně úžasný nástroj. No jen zkuste takový typický dialog dvou českých ženštin přeložit do angličtiny: Tak jsem vám poslala naši holku na hory, pani. A víte vy, co se stalo? Ona si mi vám tam zlomila nohu!

V 12/10/2002 08:54:52 AM vložil Petr Staníček --- Trvalý odkaz


Archiv tohoto blogu


Powered by Blogger Valid XHTML 1.0! Made to DogmaW4