Znáte Ala Yankovica? [příspěvek v archivu]

Aneb kde taky by se mohl Vladimír Hron přiučit, jak se to dělá. Ve Státech je „Weird Al“ Yankovic poměrně známý a jeho heslo na Wikipedii vydá na pár stránek. Je to zvláštní člověk – na jedné straně hraje na akordeon polku s kapelou, která si nezadá s Velkopopovickou kozlovkou, na druhé straně ze sebe sype náramně povedené parodie. A nejenže umí dobře měnit hlasové polohy a přizpůsobovat se imitovanému originálu, je taky slušně pohybově nadaný a dokáže odtančit i part Michaela Jacksona. Spousta jeho parodií se dá najít na webu, další desítky vyšly na CD a VHS/DVD. Z pokladnice YouTube vybírám:

A úplně nejvíc poslední dobou ujíždím na tomhle:

  • White & Nerdy (info) – orig. Ridin' (Chamillionaire). U této písničky jsem si dost dlouho myslel, že to není parodie, jen dost dobrá vlastní tvorba, ale nakonec jsem našel, že ani tohle není výjimka. Nicméně i poté, co jsem našel a poslechl si originál, tu parodii mám pořád výrazně radši; ti drsní černí rappas, co se berou děsně vážně, jsou tak nějak srandovnější než ten Weird Al. Příjemnou zábavu.

Petr Staníček, 25. 4. 2007 000 17.51 • Rubrika: Všeobecné16 komentářů u textu s názvem Znáte Ala Yankovica?

16 komentářů k článku »Znáte Ala Yankovica?«

[1] Vložil(a): Arthur Dent 25. 4. 2007 v 19.35

Jojojo… Asi týden jsem tu měl odtevřené http://www.metrolyrics.com/…ovic/White_&#… a říkal jsem si, že to zkusím převést. „M.C. Escher, that's my favorite M.C.“ Ale fonetickým převodem „I'm Fat“ a překladem „It's all about the Pentiums“ jsem se před časem naprosto vyčerpal… Takže je to na tobě! :)

[2] Vložil(a): Pixy 25. 4. 2007 v 20.47

Dík za ten text, pár vtípků mi bez něj uniklo :)

Ale jinak to přece nemůžeš myslet vážně – překládat rap? Notabene se zachováním zvuku i významu? To nejde. A už jen na samotným White & Nerdy bych si vylámal všechny zuby ;-)

[3] Vložil(a): Arthur Dent 25. 4. 2007 v 21.22

Nemusíš překládat, stačí převést. Ve zvukové podobě asi zachovat jen ty nejsilnější souzvuky… Ale je to výzva, co? :)

[4] Vložil(a): pixy 25. 4. 2007 v 21.46

Jako že by to byl pak úplně jiný klip o něčem úplně jiným a ne titulky k tomuhle? To pak jo, to by určitě šlo. Bohužel jako první slogan mě napadlo „Tvrdý sparty, zas nemaj' tvrdý sparty, všem došly tvrdý sparty“ – asi jsem se únavou přenesl do roku '85… }:->

[5] Vložil(a): Karel Bordich 25. 4. 2007 v 21.50

Amish Paradise je úplně originálně od Stevie Wondera skladba s názvem Pastime Paradise z roku 1976 z alba Songs in the Key of Life. Coolio jej předělal v roce 1995 a Al Yankovic pak v roce 1996. Je to podobný princip, jako když se říká, že Knockin' on Heaven's Door je od Guns n' Roses a na Boba Dylana se jaksi zapomíná.

[6] Vložil(a): pixy 25. 4. 2007 v 22.07

[5] Ale no tak, tu originální verzi asi každý zná. Jenže ta parodie je přímou předělávkou té hiphopové verze (včetně klipu), proto tedy odkaz na ni, a ne na Stevieho.

[7] Vložil(a): pixy 25. 4. 2007 v 23.08

Arthure, to je FAKT těžký. Napadla mě akorát tak verze pro Vláďu Hrona na sobotní podvečer ČT1…

Rosí mi moudí a slintám
Když jdou a houpavě se nesou
maj svý vnady

Jsou tady a maj ty vnady
Jsou tady a maj ty vnady
Každej zírá na ty vnady
Tam i tady a maj ty vnady

ha ha ha.

Ale štve mě to – to je zvukově tak daleko od češtiny, že cokoli, co by mělo znít aspoň přibližně stejně, okamžitě dopadá jak to pověstné „aj zdé leží zem tá…“. Cikánská verze by šla, to by určitě znělo použitelně. ;-) Ale ta čeština… Už jenom ten prostá situace, že jednou je tam „whájtn'nérdy“ a podruhý „whajtn'nerdý“, je v češtině prakticky neřešitelná… :/

[8] Vložil(a): Arthur Dent 26. 4. 2007 v 3.21

Nemůžu usnout, tak…

Teď jsou jak moula a franta
ať jdou mávám fíkem – a jsou
v hajzlu s nervy

ruce z těsta v hajzlu nervy
ruce z těsta v hajzlu nervy
hej kucí, mám v hajzlu nervy
no tak mívám v hajzlu nervy

Já vážně toužil být gengstr
Pracovat a přefiknout
tak ňáký baby

ruce z těsta v hajzlu nervy
ruce z těsta v hajzlu nervy
A těsto válí nervy
Ryli, ryli, slabý byly

[9] Vložil(a): Arthur Dent 26. 4. 2007 v 3.25

Možná že by nemělo zapadnout ani toto dílo: http://www.youtube.com/watch?…

[10] Vložil(a): dgx 26. 4. 2007 v 5.48

[6] nezná :-) Písničky jsou stejné, jen pro každou generaci je proslavil někdo jiný. V té mé se má třeba za to, že Love Hurts je od Nazareth, I Will Always Love You od Whitney Houston a třeba zmíněné „Klepání“ od Guns n' Roses.

Jinak když jsme nakousli ty cover verze, doporučuji písničku Černí andělé ze soundtracku Vratné láhve (taky film si nenechte ujít!), pak covery od Maxe Raaba a dvoj-cédé „La Musique De Paris Derniere“. Obzvlášť Barbie Girl je špičková.

Takže tolik k Alu Yankovicovi.

[11] Vložil(a): dond 26. 4. 2007 v 11.03

Mimochodem, k tomu Pastime Paradise, výýýborná předělávka je na nové desce Patti Smith, před chvílí vydané. Deska se jmenuje Twelve a je to 12 cover verzí „od Vlacha po Bacha“ a je to myslím horký kandidát na desku roku.

[12] Vložil(a): klok 26. 4. 2007 v 11.07

Nemeli bychom zapominat na EMINEMa
http://www.youtube.com/watch?…

[13] Vložil(a): Pixy 28. 4. 2007 v 0.31

Arthure, ale zjišťuju, že udělat spíš doslovnej než fonetickej překlad by docela jít mohlo. Tteda neříkám, že by to někdo mohl odprezentovat, ale jako titulky pod to video by to jít mohlo.

Tlačím svůj mountfield, ty koukaj
Vím že si všichni myslej že jsem
Bílej trouba

Myslej že jsem bílej trouba
Myslej že jsem bílej trouba
Vidíš že jsem bílej trouba
Koukni na mě: bílej trouba

Já bych to táhnul s černejma gangstas
Ale zatím jsem pro ně moc
Bílej trouba

Myslej že jsem bílej trouba
Myslej že jsem bílej trouba
Jsem příliš bílej trouba
Fakt děsně moc bílej trouba

Nejlepší v ročníku jo matfyzák
Hraju dračí doupě, ty jo jsem drak
M.C.Escher je nejlepší M.C.
Alkohol ne ne mám čaj o pátý
Mý ráfky se netočí anebo spíše
Tobě se zdá že jako stojí, že
Mám skvělou sbírku plastových příšer
Stephen Hawking ten fakt dobře píše
...
etc.

Na víc už dneska nemám sil – teda hlavně na „pi to a thousand places/spaces/bra­ces“ jsem se už zakousl, to je záhul. Třeba zas někdy příště…

[14] Vložil(a): Alex 5. 5. 2007 v 16.30

Pošli mi na mail adresu a já Ti na oplátku pošlu kopii DVD s nejlepšími klipy co mám ze států. :)

[15] Vložil(a): Lunruj 14. 5. 2007 v 18.12

Taky bych něco měl:
k eBay [9] live verzi http://youtube.com/watch?…, kvalita je sice horší, ale al se v ní skvěle tváří, dále You're Pitiful (live) http://youtube.com/watch?…, skvěle parodující videoklip k originálu, a nakonec Virus Alert, Alovu původní píseň parodující hoaxy s dobrým fanouškovským videem (se skvělým kresleným Alem) http://youtube.com/watch?….

[16] Vložil(a): Lunruj 15. 5. 2007 v 20.29

[1] no nevím, na takových serverech jsem dost často nepřesnosti… nejlepší na Weird Alovi písně se mi jeví alsongs.com, jsou tam snad všechny
PS: nenašli jste někdo Free Delivery?

Váš komentář

Upozornění: Pokud vás téma tohoto příspěvku nezajímá, nebaví, dotýká se vás či vás dokonce uráží, tak prosím odejděte a pokud možno se nadále ve vlastním zájmu dalším podobným vyhýbejte. Hlavně se to prosím nesnažte autorovi sdělovat v komentářích, takové příspěvky nikoho nezajímají a budou nejspíš vymazány. Totéž platí pro vaše názory na osobu autora, na jiné přispěvatele, mluvení z cesty, ze spaní či pod vlivem omamných látek a další podobné výlevy nesouvisející s tématem článku. Jinými slovy, toto je prostor soukromého blogu určený pro komentování příspěvku publikovaného výše, nikoli k chatování a volné diskusi. Děkuji za pochopení.

Abyste mohli komentovat, musíte se přihlásit.