Evropo, my ti to osladíme [příspěvek v archivu]

A pořádně. Nepochybuju o tom. Ať si oficiální zdroje malují tu kampaň sebevíc na růžovo, ať to vysvětlují sebehlubšími zámysly a ať si tam účinkuje sebevíc údajných celebrit, osobně to vnímám poměrně jednoznačně.

Z těch „herců“ ve videoklipu jsem poznal všehovšudy jednu bývalou modelku, jinak jsou to pro mě poměrně anonymní tváře. Vnímám jen to, co na vlastní oči vidím: v jednací místnosti dřepí extrémně znuděná komis, která nemá evidentně do čeho píchnout a hrají si s kostkami cukru. Házejí je po sobě, staví si z nich z nudy hrad, pán se vzhledem „unavený funcionář“ si ho labužnicky máčí v lžičce kávy a na závěr modelka čórne ze sousedovy opuštěné misky poslední kousek cukru a sežere ho – načež na sebe s chápavým úsměvem mrknou s papalášem sedícím naproti. A k tomu slogan zcela ekvivaletní idiomu „dáme vám to pěkně sežrat“.

Výsledek na mě působí jako celek až nepříjemně bytostně česky a sdělení je pro mě dost jednoznačné: ten půlrok si na těch židlích znuděně odsedíme, nehneme pro vás ani prstem, ale vychlastáme při tom hektolitry kafe a sežerem vám i ten poslední kousek cukru z mističky. A budem z toho mít děsnou prdel. Hehehe.

Kdo neskáče, není Čech.

Petr Staníček, 21. 9. 2008 000 18.38 • Rubrika: Všeobecné21 komentářů u textu s názvem Evropo, my ti to osladíme

21 komentářů k článku »Evropo, my ti to osladíme«

[1] Vložil(a): ailyn 21. 9. 2008 v 18.52

kdo je kdo popisuje filip rožánek: http://blok.rozanek.cz/…nictvi-v-eu/
a pak dává smysl, proč třeba ta paní staví hrad, je totiž „slavná architektka“…

někde jsem četla zajímavější článek, ale nemůžu dohledat link.

[2] Vložil(a): johnny.machinegun 21. 9. 2008 v 19.27

No…
Já myslím, že celé to vypadá jinak, pokud si uvědomíme, že kampaň není cílená pro evropského diváka, ale pro průměrné Čechy. Ona přece neříká to, co uvádíš v titulku, ale obrací se na nás s tím, že se Evropy nebudeme bát.
Jistě, možná to není úplně diplomaticky korektní, ale upřímně řečeno, takováhle „zlobivá“ kampaň se mi líbí (a oslovuje mě) víc, než kdyby to byly nějaké nudné, šedivé žánrové obrázky prolínající se evropské vlajky, pánů v oblecích před budovami v Bruselu a nic neříkající fráze typu „jednotně Evropou“ nebo „S Evropou ke světlým zítřkům“.

Je jistě na diskusi, jestli je to kampaň dobrá, správná nebo správně cílená, ale jeden bod už jistě splnila – mluví se o ní a tak nějak tím nenápadně plní svoji funkci – informuje i lidi, kteří se o politiku pramálo zajímají a nějaké předsednictví EU je jim šumák, o tom, že od ledna budeme EU předsedat. To dnes (a jistě i díky kampani), ví každý. Z tohoto titulu si myslím, že kampaň je úspěšná a pokud je úspěšná, je i správná.

Pevně věřím, že pokud by ČR natáčela klip, který by byl určen pro diváky v jiných zemích, vypadal by jinak – protože by měl také jiný význam.

[3] Vložil(a): Arthur Dent 21. 9. 2008 v 19.45

Jak jsem psal už jinde: Neuráží mě ten klip. Uráží mě to trapné vysvětlení, že to není míněno tak jak tomu všichni rozumíme, ale tak, jako že to s námi bude sladký život, dolce vita, sweet life a das Süssesleben.

Myslím, že v Česku je každému jasné, co znamená „někomu něco osladit“… Vždyť je to tu skoro národním sportem! Říct „já ti to osladím“ rozhodně neznamená, že ten druhý bude mít radost, jak se snaží onen slabomyslný vysvětlovač vysvětlit. Dokonce si ani nedokážu vzpomenout na příklad, kdy bylo „osladit někomu něco“ použito v pozitivním slova smyslu.

[4] Vložil(a): duf 21. 9. 2008 v 20.32

proc ja se potkam se svoji zenou casteji v komentarich pod jinymi blogy, nez doma :-)

me osobne ten klip neurazi, prijde mi jen nesmyslny, nicnerikajici a ubohy. je to jen dalsi ukazka toho, jakym zpusobem se chce tenhle stat prezentovat evrope – jako banda omezenych blbcu, ktera si neni schopna udelat poradek ani u sebe, natoz v evrope.

good luck tedy :-)

[5] Vložil(a): Pixy 22. 9. 2008 v 0.32

[2] Ale jistě – kdyby tam byly decentní titulky ve stylu „Libor Pešek, dirigent“, dostalo by to úplně jinou sílu a význam. A asi by se mi to i líbilo. Ale předpokládat, že průměrný Čech pozná „po ksichtě“ slavného dirigenta, architektku, baletku nebo dokonce vědce?!

Ale i v případě, že divák někoho z nich poznal, by ty titulky měly ještě jeden význam: jasně by mu daly na vědomí, že to není klip, kde „slavné osobnosti hrají české papaláše předsedající Evropě“, ale že tam jsou sami za sebe a že jde o nějakou symboliku. A to je podle mě asi hlavní problém, v čem to sdělení podle mě kulhá.

[1] Jo, to je pěkné, ten oficiální popis:

„Začínáme záběrem na mužské ruce, které si pohrávají s lžičkou. Postrkují kostku cukru sem tam až ji odpálí kamsi před sebe. Vidíme sportovce, hokejistu Jágra, jak s klukovským výrazem sleduje, kam jeho kostka letí. Kostku chytá do rukou další sportovec, brankář Čech, který ji chytá úplně mimoděk a přitom neodtrhne oči od rozečtených novin. Vrhne na Jágra trochu káravý pohled. Ale to už se chopí další kostky ruka baletky Klimentové, která ji roztáčí do piruety a tváří se, jakoby to dělala běžně. Vedle sedící vědec, profesor Holý, vezme další kostku a chystá se s ní osladit kávu před sebou. Dá kostku na lžičku a sleduje, jak se káva rozlévá po struktuře kostky směrem vzhůru. V jeho očích vidíme lišácký výraz někoho, kdo už ví, jak takovou chemickou reakci využije. Vedle sedící modelka Maxová ji sleduje, uchopí jednu kostku cukru a rozhlédne se, zda ji nikdo nevidí a rychle ji vloží do pusy. Provinile se přitom podívá na dirigenta Peška. Dirigent Pešek drží kostku těsně nad hladinou, ale poté se sám pro sebe usměje, ruku zvedne a kostku pustí z výšky do klidné hladiny. Kostka do kávy spadne a vyvolá velkou vlnu.“

Tak vypadá záměr, popis z úhlu pohledu toho, kdo předem ví. Z úhlu pohledu neujatého, kdo neví, lze totéž popsat takto:

„Začínáme záběrem na mužské ruce, které si pohrávají s lžičkou. Postrkují kostku cukru sem tam. Muž středního věku s výrazem rozpustilého kluka odpálí lžičkou kostku kamsi před sebe. Kostku chytá do rukou jiný muž, působící seriozní dojmem manažera, a vrhne na onoho hračičku káravý pohled, dotyčný stydlivě sklopí oči. Další kostky se chopí žena, která ji roztáčí jako káču a tváří se přitom velmi znuděně. Vedle ní sedící starší muž si krátí dlouhou chvíli rozpouštěním kostky cukru ve lžičce kávy a zálibně sleduje, jak nasává tekutinu a rozpadá se. Starší žena s velmi excentrickými šperky a prsteny si staví hrad z množství kostek, které musely být původně v nejméně deseti miskách, z nichž si je bere. Vedle sedící mladší žena ji sleduje, a když se nikdo nedívá, vezme jí z misky poslední zbývající kostku cukru a rychle ji sní. Provinile se přitom podívá muže sedícího naproti. Ten jí pohrozí pěstí, a ona se stydlivě usměje. Muž pustí z výšky do hrnku kostku cukru. Kostka do kávy spadne a velká část obsahu hrnku vyšplíchne všude kolem. Titulek: Evropě to osladíme.“

[6] Vložil(a): ailyn 22. 9. 2008 v 7.23

[5] neříkám, že to takto neůsobí. jen šířím osvětu, bez níž bych i já byla zčásti ztracená :) (poznala jsem jen pány hokejisty, čistě ze záliby, a terezu maxovou, protože mi občas projde rukama nějaký ten „ženský“ časopis.)

[7] Vložil(a): Pixy 22. 9. 2008 v 7.38

[6] Pokud jsi skutečně poznala „pány hokejisty“, tak ani to ne, protože je tam jen jeden hokejista (a jeden fotbalista). ;-)

[8] Vložil(a): MazeGen 22. 9. 2008 v 8.20

[6] Zvláštní, já si taky celou dobu myslel, že to Hašek, a ne Čech. Asi by tam ty titulky opravdu měly být :)

[9] Vložil(a): Arthur Dent 22. 9. 2008 v 9.38

[8] Děkuji, teď aspoň vím, že nejsem sám! :)

[10] Vložil(a): k.e.n 22. 9. 2008 v 10.48

Mě by jen zajímalo, čím to té Evropě osladíme, když jsme většinu našich (mimojiné architektonicky cenných) cukrovarů rozprodali a kvůli cukerným kvótám EU i notnou část z nich srovnali se zemí.. ..ČR patřila kdysi k cukrovarnické velmoci, cukr byl deviza, cukr přispíval ke stabilitě měny. Kdysi na našem území stálo cca 150 cukrovarů, dnes jich funguje snad jen desítka. Vivat globální ekonomice a Evropské unii. EU opravdu skvěle hájí „svoje“ trhy.

[11] Vložil(a): Pixy 22. 9. 2008 v 10.50

[10] Jdi se bodnout s tím politickým hudráním, agitátore.

[12] Vložil(a): honzahucin 22. 9. 2008 v 12.45

On je dost problém vybrat lidi, kteří jsou reprezentativní za hranice, a přitom je ihned poznáte. A navíc kteří jsou pro většinu populace přijatelní. Sportovci asi jo (ačkoliv nevím, zda jsme už Petru Čechovi odpustili Euro), Špotákovou patrně nafotit nestihli (nebo ji neukecali). Pak už mě napadají jen Gott a Svěrák.

Teda – úplně nejlepší by byli Krteček, Švejk a Rumcajs.

[13] Vložil(a): Kačer 22. 9. 2008 v 13.58

[12] A Cimrman!

[14] Vložil(a): Mathias Kodlodot 22. 9. 2008 v 19.34

Nálada popsaná v článku přesně vystihuje co cítím, když to vidím, ale trochu mě udivuje, žes nepoznal našeho nejlepšího hokejistu Jágra a nejlepšího fotbalistu Čecha ;-)

[15] Vložil(a): Pixy 22. 9. 2008 v 20.46

[14] Proč bych měl? Hokej ani fotbal mě ani trochu nezajímají a nesleduju je. Jo, Jágra bych asi poznat měl, ale tady je nějak opuchlej nebo co, že jsem ho prostě nepoznal – ale Čecha nebo jakýhokoli jinýho fotbalistu fakt ne. Fotbal opravdu ne. To po mě nechtějte. Ani dělat, ani koukat. ;-)

[16] Vložil(a): wiki 22. 9. 2008 v 20.48

Ja docela blbe vidim a tak skoro zadny text na televizi neprectu… A bez toho zaverecneho textu, jsem si az do ted myslel, ze je to reklama na nejakou firmu, co vyrabi kostkovej cukr.....

[17] Vložil(a): Pixy 22. 9. 2008 v 20.51

[16] To asi musíš mít VÉLKOU radost z nové předpovědi počasí na ČT, že?

[18] Vložil(a): MartinV 23. 9. 2008 v 6.25

První dojem – parta nudících se úředníků. Při druhém shlédnutí spotu mi došlo, že je tam nějaká modelka a ani napotřetí sem nepochopil, „co tím chtěl básník říci“. Tedy kromě podprahového sdělení – šéfujeme Evropě a hrozně se u toho nudíme.
Spot, který nefunguje bez přečtení oficiálního vysvětlení a popisu je s odpuštěním na hovno!

[19] Vložil(a): Tarmaq 23. 9. 2008 v 15.59

[10] ja si prave myslim ze se tim spotem chtelo rici, ze se nechceme nechat takto ultacovat(viz. cukrovary) a ze prave predsednictvi EU je nase prilezitost.. A prave kostka cukru je proto tedy symbolem celeho spotu. Uznavam ze heslo „Evrope to osladime“ neni primo vhodne kdyz si to clovek neda do techto souvislosti.

[20] Vložil(a): Kristian 29. 9. 2008 v 19.52

Mě na tom teda kromě toho, že autor sloganu neumí česky, otrávilo hlavně to, že netuším, k čemu celá ta kampaň za strašně moc peněz (i mých) vlastně je. Chápu logiku věci, když výrobce vložek (a potažmo tedy ženy, které kupují jeho výrobky) zaplatí reklamu, která říká něco ve smyslu „kupujte tyto vložky“. Ale co mám proboha já dělat s informací, že to Evropě osladíme? Být hrdý? Trochu mi to přijde jako podvratná aktivita nějakých agentů, kteří chtějí udělat ze zadavatelů (Česká vláda?) úplné blbce.

[21] Vložil(a): Holub 23. 10. 2008 v 16.28

Mno… ano, souhlasím, že bez nějaké osvěty je to celé krapet vyškublé z kontextu, ale… S tou kostkou cukru se to má tak, že ty znají opravdu všude na světě – ale je to právě český vynález – viz http://cs.wikipedia.org/…C5%A1tof_Rad

Váš komentář

Upozornění: Pokud vás téma tohoto příspěvku nezajímá, nebaví, dotýká se vás či vás dokonce uráží, tak prosím odejděte a pokud možno se nadále ve vlastním zájmu dalším podobným vyhýbejte. Hlavně se to prosím nesnažte autorovi sdělovat v komentářích, takové příspěvky nikoho nezajímají a budou nejspíš vymazány. Totéž platí pro vaše názory na osobu autora, na jiné přispěvatele, mluvení z cesty, ze spaní či pod vlivem omamných látek a další podobné výlevy nesouvisející s tématem článku. Jinými slovy, toto je prostor soukromého blogu určený pro komentování příspěvku publikovaného výše, nikoli k chatování a volné diskusi. Děkuji za pochopení.

Abyste mohli komentovat, musíte se přihlásit.