Poradna pro fotoamatéra: DSLR – jaké objektivy? [příspěvek v archivu]

Sláva budiž digitálním foťákům. Focení mě hrozně zajímalo od dětství, ale neměl jsem nikdy dostatek nadšení, času a trpělivosti k experimentování a následnému laborování v temné komoře. Až díky digitálům zvolna pronikám od nedotčeného laika mezi mírně poučené nadšené fotoamatéry. Už před nějakým pátkem jsem nahradil kompakt pořádnější DSLR a užívám si radostí se svým Canonem EOS 350D. O teorii už leccos vím, praktické zkušenosti taky sbírám, jen ty objektivy, to je oblast, kde se pořád tak docela nevyznám.

Základní informace mám, což o to. Mám povědomí o světelnosti a ohniskových vzdálenostech a tak. Spíš mám problém zorientovat se v těch stovkách objektivů na trhu a správně si skombinovat ideální sadu. Jó, kdybych nevěděl, co s penězi, a kdybych navíc měl s sebou pokaždé nosiče fototechniky, tak bych ani s nákupem objektivů problém neměl. Koupil bych si slušný zoomový základ, světlý portrétní, tele na zviřátka a sport, něco hodně širokýho na krajinky, rybí oko a pořádný makro na broučky a kytičky. Jenže to je aspoň 6 objektivů a já s sebou víc než tři nosit nechci. A krom toho už nějaké mám:

  • Canon EF-S 18–55 mm f/3,5–5,6 (∅ filtru 58 mm) – setový objektiv, sice žádný zázrak, ale úplně k zahození taky není. Používám ho skoro výhradně jako široký na krajinky.
  • Canon EF 28–135 mm f/3,5–5,6 USM IS (∅ filtru 72 mm) – univerzální objektiv se stabilizátorem, který používám jako základní, mám ho nasazený skoro pořád. Žádný teleobjektiv to není, ale i těch 135 mm pomůže, široké to taky moc není – prostě umí to všechno, nic pořádně, ale ve většině případů si s ním člověk vystačí. A stabilizátor je zvlášť u momentek k nezaplacení…
  • Canon EF 50 mm f/1,8 II (∅ filtru 52 mm) – maličký, lehoučký, hodně světlý, krásně ostrý. Ideální na portréty a přirozené fotky s velkou hloubkou ostrosti. Málo příležitostí k použití, ale mám ho rád.

Jenže zdaleka ne všechno s tím vyfotím. Kupodivu nijak moc netoužím po nějakém půlmetrovém teleti – sport ani divočina nejsou moje největší hobby. A někdo by se divil, není to zas tolik ani makro. I když sem tam nějakou tu pěknou kytičku, proč ne, a makro objektiv si chci rozhodně pořídit taky. Ale tím hlavním, co postrádám a po čem se především ohlížím, je objektiv širokoúhlý. Krajinky a panoramatické fotky (do šířky, ale i do výšky), to mě těší nejvíc. Pohříchu jsem ve své cenové relaci zatím objevil všehovšudy dva objektivy – 10–20 mm Sigma a 12–24 Tokina. Nepohrdnul bych ani bazarovým kouskem, jenže i bazary jsou, zdá se, širokýchprosté.

V komentářích uvítám všechny tipy a vaše zkušenosti, které mi pomůžou co nejlépe a nejefektivněji vybrat si objektivy – s ohledem na ty, co už mám, i na ostatní požadavky.

  • 1. objektiv širokoúhlý (pod 18 mm) – ten mi chybí nejvíc a chci ho co nejdřív. Zvažuji i rybí oko, ale to už je hodně extrémní a nejsem si úplně jist, že bych s ním vystačil.
  • 2. objektiv pro makro, schopný fotit minimálně 1:1, ale s rozumně krátkou ostřicí vzdáleností. Pohříchu optice pro makro rozumím ze všeho nejmíň a nemám v tom moc jasno.
  • 3. teleobjektiv 300+ – ten vůbec nespěchá, ale kdyby se dal nějak spojit s předchozím bodem (tj. tele+makro v jednom), bylo by to ideální
  • bez problému (s patřičnou širokou náhradou) jsem ochoten se vzdát toho seťáku 18–55 (ale ten je beztak za hubičku a ještě těžko prodejný).
  • rád bych se pohyboval v mezích kolem 10k Kč za objektiv, cena přes 20k Kč už je pro mě nepřijatelná. Rady, ať si počkám/našetřím na dražší, si nechte od cesty, děkuji.
  • a pochopitelně co nejlepší za co nejnižší cenu, jak jinak. Ale co největší světelnost má rozhodně přednost, blesk nemám rád a seč můžu, tak ho nepoužívám.

Krom toho mám i nějaké filtry, nejvíc k tomu setovému objektivu (∅ 58 mm – šedý, šedý přechodový, polarizační; víc momentálně nepotřebuju) a k tomu ještě šedý (ND4) na ten velký (∅ 72 mm). Takže bych byl nejraději, když už bych si kupoval nový objektiv, aby měl pokud možno závit 58 mm, abych využil stávající filtry. Nebo aby aspoň většina objektivů v sadě měla stejný průměr a mohl bych dokoupit jenom jednu sadu filtrů. To jen aby to nebylo tak jednoduché…

Díky moc za každý tip a radu.

Petr Staníček, 22. 6. 2007 000 15.38 • Rubrika: Foto28 komentářů u textu s názvem Poradna pro fotoamatéra: DSLR – jaké objektivy?

28 komentářů k článku »Poradna pro fotoamatéra: DSLR – jaké objektivy?«

[1] Vložil(a): nikonman 22. 6. 2007 v 18.19

  1. Sigma 10–20 je super, můžu jen doporučit. Měl jsem ji na vyzkoušení ve verzi pro Nikona. Hlavní nevýhoda je tradiční Sigmácká citlivost na protisvětlo (sluneční clona nutností). Tokina má na můj vkus velkou CA, ale každý na to má jiný názor a svého favorita…Sigma je každopádně menší a lehčí. Canonacký UW neznám, jsem Nikonista, Nikkor 12–24 je samozřejmě ;-) nejlepší, ale 2× dražší než Sigma.
  2. Opticky velmi povedený je Tamron 90mm/2.8 i když ostřící vzdálenost při 1:1 už je krapet menší (29cm). Mám ho a je radost s ním fotit. Na delší pracovní vzdálenost a tím pádem pohodlnější makro práci a snadnější svícení by to ale chtělo nějakou 180.
  3. S předchozím bych nespojoval, skvělé výsledky dává Nikkor 200/2.8 s TC 2×. Je to značně mimo cenový rámec, ale možná by to na Canon šlo pořídit levněji. Zvaž i to, že u skla delšího než 200mm budeš určitě potřebovat dobrý stativ.

Filtry je vhodné sjednotit pomocí step-up ringů na nějakém „největším společném děliteli“, většinou se používá 77mm, ale je pravda že tento rozměr už nepatří k nejlevnějším filtrům :(

[2] Vložil(a): karf 22. 6. 2007 v 18.48

Ohledně širokáče: Sigma 10–20 a Tokina 12–24 jsou opravdu dva asi nejžhavější kandidáti, ještě je v této kategorii Tamron 11–2?, ale ten není nic moc. Sám fotím půldruhého roku na Tokinu a mám víc než 5 kamarádů se Sigmou 10–20. Podle mých zkušeností jsou oba objektivy kvalitativně rovnocenné, největší rozdíl jsou ty 2 mm na širokém konci. Nezdá se to, ale ten rozdíl je velký! Nicméně na 10 mm (× 1,6) se jedná už o hodně efektové sklo, zkreslení je extrémní a dost lidí, kteří si tento objektiv pořídí s ním pak neumí moc fotit. I s 12mm Tokinou je to celkem tělocvik, pokud chce mít člověk něco v popředí. Takže doporučuji vyzkoušet a zvážit spíš ta ohniska.

Další rozdíly mezi Sigmou a Tokinou nejsou nijak výrazné: Tokina má o něco lepší mechanické zpracování, je těžší a větší. Také má o něco víc vysunutou přední čočku, takže je náchylná k vinětaci s filtry (doporučuji polarizák Marumi DHG 77mm, je to skoroslim a není moc drahý). Kresba je u obou podobná, hraje roli i kus od kusu možná i víc než značka. Odlesky v přímém protisvětle budou u obou. Říká se, že Tokina má větší chromatickou aberaci, ale já s tím nikdy problém neměl. Oba budou sloužit dobře.

Snad jsem trochu pomohl.

[3] Vložil(a): Sven Siegmund 22. 6. 2007 v 19.06

Ano, Sigmu 10–20 má táta a je to bezva objektiv. Poměr cena výkon je slušnej.

[4] Vložil(a): Pixy 22. 6. 2007 v 19.59

Díky za tipy. Co se týče těch širokáčů, osobně jsem nejvíc nakloněn té Sigmě (efekty v krajní poloze považuju spíš za výhodu než vadu, dávám přednost kreativnímu před dokumentárním focením). Asi už tuším, že široký sklo s ničím nespojím a budu si vybírat z té omezené nabídky 10–20 resp. 12–24…

Ale jak mám v dlouhých i širokých sklech už poměrně jasno, tak makro je mi naopak pořád dost velkou neznámou. Co je u makra nejlepší: dlouhý ohnisko, nebo krátký ohnisko? A je vlastně lepší co nejkratší, nebo co nejdelší ostřicí vzdálnost? Proč je tele+makro horší než pouze-makro objektiv? Opravdu je špatný nápad chtít mít dlouhý sklo i makro v jednom? Co mezikroužky? atd. Nějaký článek na téma objektivy pro makro? (já nic nenašel) Díky moc všem.

[5] Vložil(a): nikonman 22. 6. 2007 v 20.17

Zjednodušeně, čím delší ohnisko u makra, tím delší je pracovní vzdálenost. Při delší pracovní vzdálenosti máš lepší možnost objekt nasvítit – nestíníš foťákem ani ničím jiným. Navíc při focení brouků a spol. tyto nevyplašíš.

Naopak u delších ohnisek musíš používat krátké časy a/nebo stativ. Prostě neexistuje absolutně nejlepší objektiv na makro, každý se hodí na jiný druh makropráce. Když budu fotit šperky, pořídím si něco delšího, makrosvětla, stativ, měchy…Když chci fotit venku, zvolím něco operativnějšího. Jak už jsem psal, Tamron 90/2.8 je podle mě ideální low cost makro objektiv, který si kvalitou nezadá s „legendárními“ Nikkory Micro 105.

Skvělé makro fotky nemusí být nutně dělané objektivem za 15 tisíc – v pohodě ti může stačit i tvoje otočená 50mm (redukce v řádu $15) nebo čelem sešroubovaná 135mm (lépe 200mm) a 50mm (macro coupling) v řádu $5–10.

Nějaké odkazy:
http://www.photo.net/learn/macro/
http://homepages.tig.com.au/…o/macro.html
http://www.alanwood.net/…-lenses.html
http://www.ephotozine.com/…-photography
http://www.livingroom.org.au/…tography.php
http://www.kevinwilley.com/l3_topic05.htm

[6] Vložil(a): Pixy 22. 6. 2007 v 20.26

[5] Díky moc. Poslednímu odstavci sice ani za mák nerozumím a odkaz na článek jsem měl na mysli spíš v češtině, ale zkusím to nastudovat a přelouskat to i v té angličtině. ;)

[7] Vložil(a): nikonman 22. 6. 2007 v 20.34

Promiň, pokusím se to napsat trochu srozumitelněji.

Jako makro objektiv se dá velmi dobře použít i (nejen) 50mm fixní objektiv, pokud jej na foťák nasadíš obráceně. K tomuto slouží zmiňovaná redukce která stojí pár šupů. Zjednodušený princip je, že zatímco v normální poloze nacpeš veliký obraz na malou plochu, tak v opačné poloze děláš pravý opak – malé viditelné pole nacpeš na „velkou“ plochu čipu.

Samozřejmě přijdeš o vymoženosti jako autofokus (u makra stejně většinou nevyužitelný) a automatické měření – expozici musíš nastavovat sám a než si zažiješ korekce pro otočený objektiv, tak metodou pokus-omyl.

Ale je to velmi levná cesta k velmi použitelným výsledkům.

Jinak ještě doporučím fóra na dpreview.com, já čtu zejména Nikon SLR Lens Talk Forum href=„http://­forums.dprevi­ew.com/forums/fo­rum.asp?forum=1030“ rel=„nofollow ugc“>http://fo­rums.dpreview­.com/forums/fo­rum.asp?forum=1030 snad má i Canon SLR Lens Talk Forum href=„http://­forums.dprevi­ew.com/forums/fo­rum.asp?forum=1029“ rel=„nofollow ugc“>http://fo­rums.dpreview­.com/forums/fo­rum.asp?forum=1029 stejnou, poměrně slušnou úroveň.

[8] Vložil(a): karf 22. 6. 2007 v 20.42

Osobně makro nefotím, ale co vím, tak dost mých známých, kteří se tím zabývají, používá pevnou 100 macro (http://www.fotografovani.cz/…00macro.html), to je takový standard. Pro makro je vhodná myslím spíš trochu delší zaostřovací vzdálenost kvůli rušení fotografovaného hmyzu a stínění si objektivem. Mezikroužky mají své nevýhody: zhoršují světelnost a zkracují zaostřovací vzdálenost. Jinak doporučuji ještě stránky http://fotoroman.cz/techniques2.htm , sekce objektivy. A další články o makru, včetně volby techniky: http://www.fotoaparat.cz/…ubcat/1015/1

[9] Vložil(a): nikonman 22. 6. 2007 v 21.10

Neodolal jsem a vyštrachal svoji redukci ze skříně.

Je to jen ukázka, jen jsem hodil eurocent na prkýnko a na kuchyňské lince vyfotil. Celá fotooperace byla včetně hledání redukce 5 minut, není to foto do soutěže, spíš jen ukázka co umí otočená 50ka na redukci za 3 stovky.

Eurocent náhled href=„http://­photos.gdi.cz/cen­t_small.jpg“ rel=„nofollow ugc“>http://ph­otos.gdi.cz/cen­t_small.jpg

Originální fotka (3,5MB) href=„http://­photos.gdi.cz/cen­t.jpg“ rel=„nofollow ugc“>http://ph­otos.gdi.cz/cen­t.jpg

Pracovní vzdálenost tak 15–20 cm, hloubka ostrosti jak je vidět minimální (clona 1.4, v kuchyni je tma). Ostřeno na Oslo.

[10] Vložil(a): Pixy 22. 6. 2007 v 21.19

Už se mi povedlo najít i české články, klíčové je klíčové slovo „makrofotografie“, předtím jsem hledal blbě.

Nicméně hned jsem se v jednom z nich dočetl, že u objektivu může přestat fungovat clona a zacloní se na maximum. Já na něm clonový kroužek nemám, cloní výhradně foťák, takže když po otočení odpojím kontakty, soudím, že skutečně nezacloním, ne?

Takjaktak jsem stejně rozhodnutý pro objektiv a ne toto méně praktické řešení – zvlášť někde v přírodě podle mě to musí být docela na pytel ;)

[11] Vložil(a): nikonman 22. 6. 2007 v 21.39

No je to řešení odpovídající ceně :-), ale i s pár výhodama. Máš jen jeden objektiv a k němu 44g redukci místo 500g druhého skla. Navíc to není „jen“ 1:1 ale víc:1 (kdysi bych to i spočítal, teď už bohužel ne).

Ale jak píšeš, obzvlášť venku to není příliš praktické ani šetrné k objektivu. Je to dobré na domácí hraní, když je venku hnusně a žena s dětmi pryč :-). Na ven může stačit trošku delší tele.

Navíc makro je pro ty co neumí fotit, protože vyfotit jednu věc dokáže každý ;-). Opravdová výzva pro kreativce je široký záběr, kde je všechno a to všechno musí mít nějaký smysl, důvod.

Jinak rybí oko je zajímavá varianta, nikdy jsem se k němu neodhodlal – nelíbí se mi výsledné zkreslení. Ale poté co jsem zjistil, že se to dá docela pěkně narovnat, budu muset přehodnotit svůj názor.

Viz Ken Rockwell a DxO Software href=„http://­www.kenrockwe­ll.com/tech/dx­o/optics-pro.htm“ rel=„nofollow ugc“>http://ww­w.kenrockwell­.com/tech/dxo/op­tics-pro.htm

(pozor na Kenovy články, jsou všechny lehce RH pozitivní).

[12] Vložil(a): nikonman 22. 6. 2007 v 21.43

[9] Obych ještě rychle odpověděl – pokud nemáš clonový kroužek, tak je otáčení objektivu dost na houby. Ale jak v tom článku píšou, nic ti nebrání si za pár stovek pořídit starý MF nikon objektiv, záleží jen na předním závitu…

[13] Vložil(a): Pixy 22. 6. 2007 v 21.51

[8] karf > Díky moc za odkazy.

[14] Vložil(a): Votok 25. 6. 2007 v 9.45

Ahoj, vloni jsem si naškudlil na Canon EF 16–35mm L F2.8, od té doby jsem ho nesundal. Mám v záloze ještě objektivy zhruba co ty a stejné tělo, ale v podstatě jen jednou jsem litoval, že nemám s sebou dlouhý sklo a to, když jsem chtěl fotit obličeje cizích lidí na ulici. V budoucnu až koupíš tělo s čipem 1:1, budeš mít super širokáč.

[15] Vložil(a): Štěpán Binko 25. 6. 2007 v 11.21

A co Canon EF-S 10–22mm f/3,5–4,5 USM? Tak nějak bych se držel té série EF-S a značky. Objektiv 28–135 USM IS mám taky ještě z klasické zrcadlovky, ale nahradil ho EF-S 17–85, který odpovídá těm 28–135 po započtení crop faktoru. Ono těch 28 je opradu téměř nutností a Vaši touhu po širokoúhlém objektivu chápu. Otázkou je, jestli tak trochu nebojujete s 350D s větrnými mlýny, protože cokoli x 1,6 není moc ideální.
Co zkusit sehnat použitý full frame Canon 5D?

[16] Vložil(a): pixy 25. 6. 2007 v 11.30

[14] [15] No dík. Sice jsem říkal, že podobné rady si máte nechat od cesty, ale nechám to tu ještě jako odstrašující příklad, další podobné už fakt smažu. Ne, opravdu ani objektiv za 45 tisíc, ani foťák za 70 tisíc prostě NECHCI.

[17] Vložil(a): Roj 25. 6. 2007 v 12.56

Je to mozne ne uplne k tematu, ale ja mam problem makra vyresen nejprakticteji. Na makro ven nosim malou minoltu Dimage Z6. Nez se prendavat s objektivama, zapatlat si cocky i kontakty, je stokrat praktictejsi proste vytahnout druhy fotak! A dokonce je to levnejsi a da se pucovat treba manzelce nebo milence :-)
A konkretne ta Minolta dela makra velice slusne, objektiv je maly, nestini, vejde se, da se strcit mezi travu…

[18] Vložil(a): Štěpán Binko 25. 6. 2007 v 12.59

Chtěl jsem dobře poradit. Ten objektiv stojí bez daně 18tis., žádných 45, je na něj akce cash back v hodnotě asi 2tis., takže se ještě pohybuje v přijatelné cenové relaci (soudě i podle objektivků které máte). Mám ho zafixován z nějaké recenze jako skvělý objektiv. Tak se za ten tip teda omlouvám.

S tím 5D jsem chtěl hlavně upozornit, že s běžnou digitální zrcadlovkou se těžko spojuje požadavek na ultraširoké ohnisko, protože brutální násobek 1,6 udělá i z 10mm drahého objektivu to co udělá.

[19] Vložil(a): bahara 25. 6. 2007 v 14.21

1. ze zkušenosti Sigma 10–20 vychází pěkně poměrově cena výkon. To už tu bylo ale řečeno, jen na co upozorním, že je to EF-S sklo (tedy sklo určeno – vyladěno – je pro fotoaparáty digitální s crop faktorem – na modely fullframe nepoužitelné – ale to jen do budoucnosti).

2. ber jak vrchol objektiv od canonu EF 100mm USM macro, ač to není L-řada, je jeho kvalita parádní. s cenou u nás, ale i například na www.megafoto.cz href=„http://­www.megafoto.cz“ rel=„nofollow ugc“>http://ww­w.megafoto.cz okolo 15k s DPH. Tamron 90/2.8 má jednu velkou nevýhodu, a to že při zaostřování vysouvá skla a tedy ruší objekty focení. Jinak je to právě ta levnější varianta, kterou asi hledáš, i když já nedám na stovku od canona dopustit. Někto také chválí canona 50/2,5 ale tam už musíš být moc blízko a broučky už třeba rušíš.

3. ač jsem četl i o objektivu kombinujícím makro a tele (Sigma AF 70–300mm f/4–5.6 APO DG macro), kde ho lidi chválili i v diskusi (beru za ty pěníze). Tak bych ho být tebou zatím nesháněl, protože jak vidím, tak ti chybí taková ta reportážní ohnisková vzdálenost a to je 100–200mm, tak to je teprve šrumec jak v cenách, tak v nabídkách.

Osobně preferuji pevná skla (levnější, ale více práce s kompozicí obrázku), v součastnosti mám Sigmu 10–20 a Tamrona 17–50 – oba EF-S, tamron jako záklaďák. C50/1,8 jako portréťák (levný ale za svoji cenu výborný – někdo ale používá 80mm, které je lepší ale už s je s crop faktorem někde jinde). Pak C100/2,8makro a součastnosti šetřím na pevnou 200mm. (další variantou byla a je sigma 70–200/2.8 ale je trochu někde jinde finančně. K tomu mám konvertor Kenko SHQ 1,6. Foťák mám 30D, ale to je buřt, je to samé jako tvoje 350D

Jinak pár odkazů:
přehled skel pro canony href=„http://­www.photozone­.de/8Reviews/“ rel=„nofollow ugc“>http://ww­w.photozone.de/8Re­views/
pěkné české stránky o výběru skel a fotopostupech, ale asi znáš href=„http://­www.fotoroman­.cz/“ rel=„nofollow ugc“>http://ww­w.fotoroman.cz/

omlouvám se za tak dlouhý text

[20] Vložil(a): pixy 25. 6. 2007 v 14.23

[18] Odkazoval jsem na váš, i na předchozí komentář, to vám asi ušlo. 45 tisíc stojí ten Canon EF 16–35mm L F2.8 nad vámi – ten váš jsem nijak nekomentoval, vím o něm, ale protože je prakticky stejný jako ta Sigma (jen dražší), nezmiňoval jsem ho. Jinak já znám nevýhody menšího snímacího prvku, ale opravdu nehodlám do svého amatérského, nepodstatného koníčka vrážet takové peníze. To je jako si pořídit na nákupy do hypermarketu za městem 4×4 offroad.

[21] Vložil(a): pixy 25. 6. 2007 v 14.29

[17] Teda Roji, nějak by mě ani nenapadlo vůbec srovnávat třeba svůj Olympus (na kompakt poměrně slušný) s 8Mpix zrcadlovkou s tááákovoudle ďourou, sklem za 15k a 10× lepším čipem… Ale přinejmenším přístup je to rozhodně zajímavý ;)

[22] Vložil(a): Pixy 25. 6. 2007 v 14.33

[19] Bahara, ty neomlouvat, já děkovat!

[23] Vložil(a): bahara 25. 6. 2007 v 14.51

[22] njn, češtin by z mého slohu asi zvracel, ale já se spíše snažil psát správně v texy než česky :)

jinak s těmi clonami to budeš mít špatné. Univerzální použití clony 58mm a vysoké světelnosti objektivů nejde dohromady (fyzikálně. Já ti to osobně nezakazuji) Spíše si vytipuj nejčastější objektivy a kupuj pak clony na ně. Rozhodně potřebuješ UV filtry. Ne pro svoji funkci, ale jako univerzální ochranu objektivu před poškozením (dnes už objektivy UV filtr mají nanesenou na jednom z členů objektivu).

ad Fotobazar doporučuji bazar Fotoškoda href=„http://­online.fotosko­da.cz/cgi-bin/wbcgi.exe/fo­toskoda/ebazar/vstup­.htw“ rel=„nofollow ugc“>http://on­line.fotoskoda­.cz/cgi-bin/wbcgi.exe/fo­toskoda/ebazar/vstup­.htw
někdy maj úplnou kulovou, ale někdy fakt pěkné věci a za pěkný peníz. Nebo bazar Paladixu:http://www.paladix.cz/bazar/ .

To jen na dodatek, když se ti můj prvním příspěvek líbil. Pěkné světlo

[24] Vložil(a): Roj 25. 6. 2007 v 15.06

[21] No vidis, ja svuj Nikon jo ;-)
Jasne, ze kdyz se cely den pripravujes, jak za svitani pujdes do rosy fotit broucky, prendas si na telo patnactilitrove makrodelo.
Jenze kdyz tam mas zrovna ten sirokac a delas panoramata a najednou si to prisvisti vzacny brouk celedi „phallus erectus“ a sedne ti k noze, urcite ty svy dela nestihnes vymenit tak rychle, jak ja vytahnu malou minolticku.
A phallus erectus ti zmizi v nenavratnu.

Krome toho to delo obcas nestrcis do mista, odkud je na macro nejlepsi vyhled. K tomu jsou mensi fotaky idealni. Jde jen o to, aby ten maly dobre fotil.

[25] Vložil(a): dond 27. 6. 2007 v 12.51

[19].3 Jenom dodám k té Sigmě 70–300 APO DG macro, že ji mám ve verzi pro Nikona a jsem s ní zatím celkem spokojen. V horších podmínkách má trochu problémy s rychlostí doostřování, je trochu hlasitá, ale za ty peníze je to asi to nejlepší, co se dá koupit.

Na D70, D80 i F65 zatím produkovala samé velmi slušné obrázky – pohříchu teď asi žádný nemám po ruce, takže nemohu doložit.

[26] Vložil(a): Votok 29. 6. 2007 v 14.45

[16] No neva, cítím to jinak. Když jsem začal fotit, chtěl jsem mít x objektivů a vybavení, peníze nebyly, tak jsem koupil levnější kusy. Časem jsem zjistil, že mi stačí vlastně jen jeden objektiv a že s ním vyfotím 99% věcí. Nakoupené vybavení dávám právě do bazaru. Sehnal jsem ho za něco málo přes třicet tisíc, což je i cena, pokud ho můžeš dovézt z USA. To jen na vysvětlení a jinak ti dovoluji naložit s příspěvkem jak uznáš za vhodné :)

[27] Vložil(a): bh 28. 7. 2007 v 14.59

ad canon 16–35 – za ty penize mi neprijde az tak skvely – viz test

http://www.photozone.de/…28/index.htm

(podobne je na tom 17–35).

Ve srovnani s tamronem 17–50/2.8 za 10 tisic –

http://www.photozone.de/…28/index.htm

[28] Vložil(a): che 10. 9. 2007 v 23.55

Na makro se mi osvědčil Canon EF-S 60mm f/2.8, za deset tisíc zvládá 1:1 při zaostřovací vzdálenosti 23 cm, je relativně malý a docela dobře funguje i na portréty.

Váš komentář

Upozornění: Pokud vás téma tohoto příspěvku nezajímá, nebaví, dotýká se vás či vás dokonce uráží, tak prosím odejděte a pokud možno se nadále ve vlastním zájmu dalším podobným vyhýbejte. Hlavně se to prosím nesnažte autorovi sdělovat v komentářích, takové příspěvky nikoho nezajímají a budou nejspíš vymazány. Totéž platí pro vaše názory na osobu autora, na jiné přispěvatele, mluvení z cesty, ze spaní či pod vlivem omamných látek a další podobné výlevy nesouvisející s tématem článku. Jinými slovy, toto je prostor soukromého blogu určený pro komentování příspěvku publikovaného výše, nikoli k chatování a volné diskusi. Děkuji za pochopení.

Abyste mohli komentovat, musíte se přihlásit.