Tak ještě jednou, polopatičtěji. Proč nepoužíváte Operu? [příspěvek v archivu]

Minulý spot se opravdu nevyvedl. Ale můžu si za to sám – když ani jeden čtenář komentující článek nepochopí, o čem je řeč, a všichni vehementně sdělují něco úplně jiného, než na co se autor ptá, je to jednoznačně chyba autora. Asi jsem byl málo polopatický.

Takže ještě jednou a precizněji: vy, kteří nepoužíváte Operu, proč ji nepoužíváte? Zajímá mě to, chtěl jsem si zmapovat příčinu jejího neúspěchu (upřímně: mně její malé zastoupení trochu vadí, mám raději pestrost). Je to určitě výborný prohlížeč – ale lidi ho prostě nepoužívají. A mě zajímá: proč. Proč ho nepoužívám já a co se mi na Opeře nejvíc nelíbí, jsem už řekl. Ale zajímají mě ty ostatní důvody. Kde udělali soudruzi z Norska chybu.

A prosím, vážení. Vaše důvody, proč Operu používáte, mě nezajímají. Nechci vědět, co se vám na ní líbí. Stejně jako vaše vysvětlivky toho, co jsem kde pochopil/udělal špatně já, vaše rozbory mé inteligence a další argumenty dokazující, jak je Opera skvělá a Staníček blbej. To si laskavě nechte od cesty a držte se tématu. Zajímá mě pouze, co se komu na Opeře nelíbí a proč se rozhodl ji nepoužívat. Komentáře mimo téma budu nemilosrdně mazat.

Petr Staníček, 10. 9. 2007 000 20.32 • Rubrika: IT, Všeobecné, Webdesign82 komentářů u textu s názvem Tak ještě jednou, polopatičtěji. Proč nepoužíváte Operu?

32 komentářů k článku »Tak ještě jednou, polopatičtěji. Proč nepoužíváte Operu?«

[1] Vložil(a): Honza M. 11. 9. 2007 v 19.16

Ták na Operu jsem přešel kvůli rychlosti, postupně si zvykal na všechny fičury a dnes jsem spokojen. Na FF bych už zpátky nepřešel zejména kvůli subjektivně nedokonalým tabům (nové okno v novém okně, někdy se nedá měnit velikost) a myším gestům (kdo to má nastavovat). Ale začal jsem používat Thunderbird :-)

K věci – zápory Opery

  • při nainstalování vypadá divně (ale to už si nepamatuju, u mě Opera vypadá skoro jako FF)
  • mail je fajn, ale příšerně nespolehlivej (filtry – nápad výtečný, ale dělají si co chtějí)
  • hledání má Firefox lepší, ale zkuste zmáčknout v Opeře tečku.
  • widgety jsou zcela zbytečný, ale nemusim si jich všímat
  • torrent je moc pomalý, ale nemusim si ho všímat
  • hnusný výchozí skin (mám nějakej systémovej s vista obrázkama)

Vykreslovacím jádrem mě naštve FF stejně často jako Opera. Že někteří webmajstři pro Operu neladí, to je věc jiná. Webdesignérské nástroje používám ve FF, protože stejně ladim pro celou svatou trojici.

Moc jsem se rozepsal, konec. Šmitec.

[2] Vložil(a): Honza M. 11. 9. 2007 v 19.21

dgx – díky za 4). Ale ještě nevim jestli se s tim budu nastavovat.

Ještě jsem zapoměl na jednu věc.

  • Když zavřu tab, otevře se ten který byl otevřen naposledy. Firefox to má lepší. Ale řešim to gestem :-D

[3] Vložil(a): Martin 11. 9. 2007 v 19.41

  • Mám rád open source
  • Ve Firefoxu mám asi 20 addonů. Hledat nějaké náhrady pro Operu nebudu (jsou-li vůbec)

[4] Vložil(a): kk 11. 9. 2007 v 19.47

[49] diky za tip – vim, ze takhle rucne to funguje, ale porad ty reklamy musis minimalne jednou stahnout, abys je zablokoval… Ve FF s filterset.g updater se automaticky stahuje udrzovany seznam reklamnich serveru a reklamy se tak nezobrazuji temer nikde (ani kdyz nejaky server prijdu poprve). Kdyby to umela Opera, bylo by to super…

Dalsi prijemna extension je re-pagination href=„http://­addons.mozilla­.org/cs/firefox/ad­don/2099“ rel=„nofollow ugc“>http://ad­dons.mozilla.or­g/cs/firefox/ad­don/2099 – umoznuje naskladat na jednu stranku „rozstrankovany“ obsah (napr. forum,vysledky vyhledavani apod.) – staci kdyz se na kazde strance opakuje stejny link pro pokracovani… Lze dosahnout totez v Opere?

[5] Vložil(a): gimli2 11. 9. 2007 v 21.11

Celkem me prekvapuje, ze jeste nikdo nepsal o tomto (co vadi me):

  • pri nastaveni pamatovani si 10000 zadanych URL, to obcas trochu tuhne pri zadavani url…
  • ma kes v 1 adresari a pri nasteveni 500MB (a vic) diskove kese a aktivnim kazdodennim pouzivanim se casem v danem adresari nakupi klidne 45000 souboru, pak tuhne nacitani, kdyz se chudak opera pokousi pracovat s kesi, i windows ma pak problem slozku nacist, natoz smazat obsah (experimentalne zjisteno ze unosnych je v winXP (ntfs) max 15000 souboru na dresar kese – v linuxu (ubuntu – FS: ext3) netestovano, ale zatim se tam nezasekava, ale to bude mene intenzivnim pouzivanim linuxu)
  • widgety jsou pro prakticke pouziti k nicemu

Zdravi fanaticky denodenni uzivatel opery ;-)

[6] Vložil(a): Charlie 11. 9. 2007 v 21.33

Na Operu jsem zkoušel přecházet několikrát, ale vždy bezúspěšně. Sice mě těšila její rychlost, ale nemohl jsem si na ní zvyknout. Důvodů bylo hned několik. Zaprvé se mi uživatelské rozhraní Opery nelíbílo. Ok, to by se dalo vyřešit použitím jiného vzhledu. Pak ale nastaly ty skutečné problémy – nastavení. Opera se nedá nastavit, aniž bych si o ní nenastudoval megabajty manuálu. Konfigurace mi přijde hodně neintuitivní a těžkopádná, po hodinách zápasení jsem to vždy (opakovaně) vzdal. Nikdy nebylo možné dosáhnout výsledku, který jsem si představoval.

No a pak tu máme stále diskutované rozšíření – přiznejme si to, Opera je v tomhle směru hodně omezený prohlížeč. Tady uživatelé Opery jistě namítnou, že Opera má již vše v sobě – něco možná má, možná to dokonce i stačí pro každodenní prohlížení internetu, ale je to jistý limit. Svazován tímto limitem, nechal jsem Operu Operou a vrátil jsem se zpět v Firefoxu.

[7] Vložil(a): Malis 11. 9. 2007 v 21.37

Mě také celkem mrzí, že Opera není rozšířenější, určitě to není špatný prohlížeč. Ale není pro mně. Některé důvody tu již byly zmíněny, ale pro mně je hlavním ten, že se pomalu spouští (na mém počítači).
Ale nakonec není to jedno? Pokud děláš stránky aspoň trošku dobře (a v tvém případě o tom moc pochybností asi nepanuje), tak se to stejně všude zobrazí ólrajt a důležitějšími tématy se stávají otázky: Jsou ty stránky k věci. Je to hezky namalováno? A tak dále.
V čem si to člověk prohlédne je ve výsledku špekáček.

[8] Vložil(a): Limonádový Joe 11. 9. 2007 v 22.41

Problém Opery je, že se snaží být všechno ostatní, jen né dobrý internetový prohlížeč (že existuje třeba něco jako JavaScript si vývojáři měli všimnout už dávno). Že nemusím třeba emailového klienta používat? Vadí mi už to, že tam je nainstalovaný, zabírá místo na disku a nevím, na co všechno má vliv. Né ze srandy se kdysi balík Mozilla rozdělil na zvlášť emailový klient Thunderbird a zvlášť prohlížeč Firefox a právě odříznutí emailu umožnilo tak raketový nárust uživatelů Firefoxu. Druhý problém je armáda pubertálních propagátorů Opery na každém kroku, kteří svými neustálými řečmi o zázračných pohybech myší dokáží odradit i pořádného flegmatika. Stejně až vyrostou a začnou se počítačem živit, nebo ho budou používat v práci, zjistí, že na takový blbosti, stejně jako na tuning Firefoxu a používání spousty rozšíření, nemají čas. Prohlížeč musí mít adresní pole, tlačítka zpět, dopředu, refresh, stop a domů, panely a stavový řádek. Zbytek obstará klik levým tlačítkem, nebo klik rolovacím kolečkem (otevření odkazu v panelu/zavření panelu). Cokoliv navíc je jen nepotřebný balast, který ubírá na efektivitě práce a zdržuje, včetně těch zázračných pohybů myší.

[9] Vložil(a): Lukas 13. 9. 2007 v 20.05

Nikdy jsem si ji ani nenainstaloval, vyhovuje mi výchozí prohlížeč, nemám s ním žádné problémy.


(A teď popravdě: platí to jen doma, na pracovním počítači ji nainstalovanou mám, protože občas musím prohlédnout některý z námi tvořeného software, zda korektně pracuje v Opeře. Jinak ale platí první souvětí mého příspěvku. Není důvod.)

A ještě jedna poznámka. Pár let jsem učil počítače dospělé lidi a dodnes se občas nachomítnu k nějakému běžnému uživateli a pozoruji ho. V prohlížeči používají toto: Adresní řádek, Enter, Zpět. Pokročilí uživatelé pak také Vpřed, Stop, Domů a Načíst znovu. Guruové mezi běžnými uživateli pak Oblíbené položky.

[10] Vložil(a): Radek 13. 9. 2007 v 23.50

Já používal Operu velmi dlouho, vyhovuje mi po všech stránkách (samozřejmě po chvilce nastavování), ale pak jsem objevil … http://www.getfirebug.com/

Pro mě je to od té doby killer-app, nebo jak se tomu říká, takže jsem vynaložil podstatně větší úsilí na to najít a postahovat ostatní pluginy a předělat nastavení FF, aby se choval jak jsem zvyklí z Opery. Přešel jsem na FF, i když jsem uronil slzičku :'-)

[11] Vložil(a): myf 14. 9. 2007 v 0.39

Před dvěma lety jsem si ublogl žlučovitý remc na dané téma. Myslím (doufám), že pro aktuální verzi už jsou moje tehdejší námitky irelevantní, ale moje subjektivní averze úspěšně přetrvává.
http://myf.blog.cz/…perni-bruska

[12] Vložil(a): ortiga 14. 9. 2007 v 16.06

Neprehledne nastaveni. Jine zkratky na prehazovani tabu v OSX. Divne ikonky. Jejich pojeti ergonomie mi nesedi. Verze jeste cca pred pul rokem permutovala pri renderovani obrazky, z nejakeho duvodu prehazela jejich poradi. Ted jsem hodne delal v XHTML + Voice (implementuje jen Opera) a tam se jevi jako dost nestabilni. Na X+V strance pravidelne spadne pri reloadu.

[13] Vložil(a): mi0 14. 9. 2007 v 19.04

Otázočka – bude niekedy článok „Proč nepoužíváte Firefox?“? Nech aj Operáci vyzerajú hlúpo pri niektorých odpovediach ako tu diskutujúci.. :) (pri niektorích dôvodoch som sa fakt pobavil :)

[14] Vložil(a): cynan 14. 9. 2007 v 19.09

Protoze nejde(mozna jen nejvim jak) preskladat toolbary, konkretne chci mit rychly bookmark (bookmark tool folder, nebo jak se to jmenuje) hned vedle roletky „Help“ vedle ktere je mraky mista. A nemuzu tam najit „recently closed tabs“.

[15] Vložil(a): Lokutus 14. 9. 2007 v 19.25

Nepoužívám Operu, protože jsem nikdy neměl důvod, nikdy se mi nelíbila a protože jsem zvyklý na něco jiného. Subjektivní.
http://lokutus.bloguje.cz/…-maxthon.php

[16] Vložil(a): Lunruj 14. 9. 2007 v 21.31

No, můj důvod tu zmiňovalo nejmíň 40 lidí přede mnou. Prostě jsem ji nainstaloval, spustil, koukl, lekl, odinstaloval. Vadí mi, když 40% tvoří obsah a 60% různé lišty, tlačítka, panely a jiný hovadiny.

[17] Vložil(a): rony 14. 9. 2007 v 22.59

[63] velky chural schvalil, ze ho mozes napisat ty sam. teda pokial vyznavas autoritu velkeho churalu.

pixy ho neuznava a pravdepodobne sa nedockas ani „Preco nepouzivate Safari“ :-)

velky chural povoluje kazdemu napisat aj „Preco nepouzivate mozog?“

[18] Vložil(a): Petrjr 15. 9. 2007 v 1.07

Na stejnou otázku jsem nedávno odpovídal v diskusi na rootu. Nebudu to zbytečně duplikovat, dávám jen odkaz:

http://www.root.cz/…zory/158808/

[19] Vložil(a): Peterix 15. 9. 2007 v 8.57

Operu jsem zkusil nedávno, mylím že jednu z devítkových verzí.
Pouze v bodech:

  • Není to svobodný software
  • Nepodařilo se mi vůbec najít většinu nastavení – a to jsem se snažil.
  • Nejde vypnout hlavní menu(nebo jsem to nenašel).
  • Je v ní spousta věcí navíc které by měly smysl jako samostatné programy, ale ne jako části prohlížeče – torrenty, RSS, a tak podobně (to mi vadí u jiných prohlížečů).

[20] Vložil(a): advis 15. 9. 2007 v 12.33

  1. Momentálne najnovšia verzia 9.23 ešte nezobrazí korektne Google Reader.
  2. V celom OS používam offline prekladač s klávesovou skratkou Win+F12. V Opere mi to nefunguje. Pri surfovaní je to pre mňa veľmi užitočné. Možno sa to dá v Opere niekde vypnúť ale nechce sa mi v tom rýpať.

[21] Vložil(a): cvm 15. 9. 2007 v 13.07

Co sa mi na Opere nepaci?
Tie ruzove a bledozelene polia funkcionality Opery v porovnani FF na tejto adrese:
http://storage9.myopera.com/…ensions.html
Pekny den! ;)

[22] Vložil(a): Petr Simandl 15. 9. 2007 v 15.40

Ahoj,
Operu nepoužívám protože mi stačí, na to co zobrazuji, firefox. Je to tedy u mě asi založené na zvyku od dob Netscape a Mozilly.
Před rokem jsem si nainstaloval Operu a spustil jí kvůli webu, který ve firefoxu nešel, a v Opeře se taky zobrazoval špatně (web switche od linksysu funkční jen na IE). Od té doby jsem Operu nezkoušel.
hezký den

[23] Vložil(a): teekey 15. 9. 2007 v 16.12

operu nepouzivam, ikdyz ji mam na nekolika stanicich pro obcasne nahledy nekterych webu, obecne:

  • komplexnost

kdyz chci fotak, koupim si fotoaparat, rozhodne ne minikameru s funkci fotoaparatu, stejne tak si nekoupim mobil s 3MPx optikou. Opera nabizi mnoho funkci (integrovany email, BT klient apod.) tyhle funkce jsou mi zbyztecne. Kdyz www browser, tak proste prohlizec…

  • nenazranost

stejne jako mam rad Mirandu namisto ICQ klienta, tak radsi vezmu Firefox namisto Opery. Moznosti v rozsierenich a navyky hraji ve prospech produktu o Mozilly

  • funkcnost?

nektere weby se mi (v7.5 a v8) nechtely vubec nacitat a nebo se nacitaly nekorektne (a pak ze IE je ***), neslo o nijak velky vzorek webu, ale kdyz na ty weby chodite, tak je zrejme, ze vas to nenadchne

  • propagace

sveho casu az prehnana propagace „kvalit“ Opery nad jine prohlizece

  • cena

drive shareware, zobrazovani reklamnich banneru apod. tohle ve me urcite dobry pocit nezanechalo, v dobe kdy bylo dost jinych kvalitnich klientu zdarma jsem nemel potrebu platit za Operu

  • kvalita

vzpominam si, jak se jednoho casu propiralo zobrazovani nejakeho smajla, ktereho koreknte zobrazila jenom Opera = jakoby to v koncovem dusledku nekoho zajimalo…

[24] Vložil(a): Havran 17. 9. 2007 v 18.31

Tiež prispejem svojou troškou do mlyna. Svoj názor som spísal na svojom weblogu.

http://www.fem.uniag.sk/…versus-opera

V skratke: Operu nepoužívam preto lebo obsahuje veci (alebo inak povedané má funkčnosť), ktorú od nej nevyžadujem a nepotrebujem.

[25] Vložil(a): Radek Novák 18. 9. 2007 v 1.20

Protože to, co mi nabízí Opera, mi nabízí i Internet Explorer 7 (samozřejmě doplněn o IE7Pro a roboform) a je mi sympatičtější jednoduchý IE7 než složitá Opera…

[26] Vložil(a): DJDaca 24. 9. 2007 v 10.28

Proč nepoužívám operu:

  1. Možná nechut z prapůvodních verzí, kdy opera zobrazila správně jen nějakejch 60% stránek, dnes jich bude tak 95%, nicmene pořád fakt že Firefox jich zvládně 99.9% včetně mnohých bank které jsou k firefoxu oficialně přívětivější.
  2. Další výhodou je rozšiřitelnost firefoxu a množství pluginů které opera nemá (widgety v Opeře nepovažuji za rozšíření) Nikdy jsem pořádně nepochopil uživatelské rozhaní v menu, shaněl jsem třeba něco jako web developer toolbar pro operu a měl sem smůlu.
  3. Firefox se v zakladnim nastavení více podobá Internet Exploreru a tudiž je pro člověka intuitivnější, opera je podle mě se svými malími tlačítky chaotičtější.
  4. Protože mi prostě nezáleží na rychlosti ale spíš na spolehlivosti, mě je vážně uplně jedno že firefox mi žere 200 z ramky že se načítá dýl – opeře prostě nevěřím, nema navic nic co firefox, ba naopak, firefox je v mnoha směrech mnohem rozšiřitelnější jak opera, spousta komfortu co mam ve firefoxu nenajdu v opeře.
  5. Operacka komunita mi opravdu neni simpatická s kecama tipu „fijefox je pomavej bastl“

No určitě bych tady mohl psát dál dál dál a dál a vy mi to budete stejně vyvracet vyvracet a vyvracet.

Je to prostě tak firefox mi plně vyhovuje a odmítám se z něj přesouvat na operu, nemam duvod a učit se operu je podle mě stráta času.

Kdo ma rad operu, používá operu a bude ji používat, kdo používá firefox, bude i nadále používat firefox, kdo má rád IE přejde na jinej prohlížeč jedině tehdy až se mu zhroutí nebo až se mu začnou na ploše oběvovat taková divné ikonky a skákat pop up okna v míře větší než velkém :)) a nic na světě to nezmění ani tento článek, ani tento komentář ;)

PS: nezapomente mě označit za totálního idiota nebo gramatického negramota co se neumí vyjadřovat :))

[27] Vložil(a): obda 24. 9. 2007 v 21.27

Operu jsem používal od r. 2001, kdy jsem (zadarmo!) dostal na koleje v UK takovou šunku, že mi na ni nic jiného nejelo. Používat jsem přestal nedávno, neboť ji nejela/zlobila leckterá aplikace od Googlu. Zejména pro mne nepostradatelný Google Notebook, který mi nahradil bookmarky a který je mojí nejoblíbenější webovou aplikací. Přešel jsem na FF, který mám ovšem nakonfigurovaný jako Operu. Spousta věcí jako taby mi přijde v Opeře logická – bodejť by ne, když jsem je používal ještě před tím, než o FF někdo slyšel.

[28] Vložil(a): Josika 3. 10. 2007 v 14.19

Když jsem svého času usoudila, že jsem drsná počítačová odbornice (protože umím dvě klávesové zkratky, HTML a vím, co je to CSS) a že bych tudíž měla přestat používat odporný IE (a navíc jsem zjistila, že vzhledem k tomu kolik oken mám průměrně otevřeno, bych taky brzo mohla začít používat psychiatra), zachovala jsem se zodpovědně a hledala jsem informace. O Opeře toho nejvíc psal Radek Hulán. Napřed se mi to zdálo jako móc super software a pak jsem si přečetla jeho ostatní články. Navíc Opera si nerozuměla s mým tehdejším oblíbeným diskusním fórem. Skončila jsem u FireFoxu, protože mi ničím nevadil (a co vadilo, dalo se snadno přenastavit) a navíc má spoustu skvělých rozšíření, která mi sice k ničemu nejsou, ale můžu si s nimi spokojeně hrát. S klidem se přiznám, že dobrá polovina mých důvodů byla čistě emocionální.

[29] Vložil(a): bahara 10. 10. 2007 v 21.55

  1. v době, kdy jsem Operu zkoušel, byla buď s reklamou nebo placená. Prvním mínus. Nesnáším blikající reklamu.
  2. mám rád jednoduchost a Opera byla po instalaci strašně přeplácaná. Sice to šlo upravit a poměrně dobře, ale komu se do toho pokaždé chce.

Tak jsem skončil u FF, není dokonalej, ale jsem línej zkoušet něco jiného.

[30] Vložil(a): pa3k 13. 10. 2007 v 17.27

  • neprehľadnosť nastavení
  • menej robustný mailový klient
  • slabé developerské nástroje a rozšírenia
  • niektoré základné nastavenia nie sú možné, napríklad zobrazenie RSS kanálov v spoločnej zložke, premenovanie RSS kanálu
  • pri zatvorení tabu zobrazí iný tab ako očakávam
  • pomalé vykonávanie niektorých JavaScript-ových kódov
  • nekorektné zobrazovanie TITLE (pri odkazoch zobrazuje URL akoby bolo v TITLE) chýba status line
  • pri reloade stránky s POST datami sa nepýta na ich opätovné odoslanie
  • slabá podpora JS (WYSIWYG editory napr. FCKeditor a pod.)
  • iná filozofia používania na akú som zvyknutý

(môj primárny browser je SeMonkey 97%, sekundárny Firefox 1%, Opera 1%, IE6/7 1%)

[31] Vložil(a): krtz 21. 4. 2008 v 23.08

Dobry den, asi jsem tupy „mudrlant“, ktery nepochopil ani polopatisticky podany clanek a srozumnen s timto faktem, prirozene ocekavam nekompromisni smazani tohoto prispevku.
Zaroven je mi zcela jasne, ze pisu do Vaseho blogu, do ktereho si muzete psat clanky a moderovat diskusni fora tak, jak uznate za vhodne.

Nicmene jako letity uzivatel browseru Opera bych povazoval za zajimave umoznit i diskusi na opacnem polu – „proc mam rad Operu“. Domnivam se, ze by to bylo zajimave srovnani. Sam pisete, ze mate rad pestrost; v pripade Vaseho umozneni porovnat opacne nazory na Vasem blogu by vznikl dle meho skromneho nazoru zajimavy material.

Diky za eventualni pozornost.

[32] Vložil(a): Pixy 22. 4. 2008 v 8.09

[81] Nejapně žertujete, nebo jste opravdu nepochopil, že mě tu téma „proč mám rád Operu“ skutečně nezajímá? Já moc dobře vím, proč lidi mají Operu rádi. A krom toho, toto není žádná diskuse. Toto jsou komentáře k článku, resp. prostor pro odpovědi na otázky v článku položené. Máte-li přetlak, založte si vlastní blog „Proč miluji Operu“ a tam si na toto téma vychrlte tři sta stránek včetně obrázků a grafů a tu „diskusi na opačném pólu“ si tam otevřete. Nic vám nebrání, blogovacích systémů otevřených pro veřejnost jsou spousty. Pište, pište, pište.

Ale jinam.

Váš komentář

Upozornění: Pokud vás téma tohoto příspěvku nezajímá, nebaví, dotýká se vás či vás dokonce uráží, tak prosím odejděte a pokud možno se nadále ve vlastním zájmu dalším podobným vyhýbejte. Hlavně se to prosím nesnažte autorovi sdělovat v komentářích, takové příspěvky nikoho nezajímají a budou nejspíš vymazány. Totéž platí pro vaše názory na osobu autora, na jiné přispěvatele, mluvení z cesty, ze spaní či pod vlivem omamných látek a další podobné výlevy nesouvisející s tématem článku. Jinými slovy, toto je prostor soukromého blogu určený pro komentování příspěvku publikovaného výše, nikoli k chatování a volné diskusi. Děkuji za pochopení.

Abyste mohli komentovat, musíte se přihlásit.