Mac OS X: Font Book ještě lépe použitelný [příspěvek v archivu]

Systémový nástroj pro správu písem Font Book v Mac OS X doznal v novém systému 10.5 Leopard mnoha vylešení. Krom výborných možností tisku a automatického třídění podle zvoleného systémového jazyka poskytuje nyní o třídu lepší správu písem použitelnou teď už i v profesionální praxi. Jednak funguje automatická aktivace fontů – pokud si aplikace o nějaký font řekne, Font Book jej sám dočasně aktivuje (do vypnutí aplikace). To jsem sice ještě podrobně netestoval, ale zdá se, že to platí jen pro „slušné“ aplikace, používající systémové API. V prasáckých programech, které leccos obcházejí a všechno si dělají samy (např. bastard Adobe Fireworks CS3), to těžko bude kdy fungovat.

Ale to hlavní, pro mě vůbec nejhlavnější: konečně se mi daří pracovat s vlastní velkou kolekcí fontů přímo v systému. Je docela možné, že to fungovalo i v Tigerovi, ale teď a tady jsem to konečně pochopil a rozchodil ke své spokojenosti. Jde o to, že máte fonty uspořádané na disku v nějaké vlastní hierarchii a logice. Někdo je má rozdělené do složek podle výrobce, někdo raději po projektech, někdo (včetně mě) dává přednost rozdělení podle typu (antikvy, grotesky, kaligrafie apod.). Kdykoli jsem takovou kolekci písem svěřil Font Booku, udělal mi v nich ve finále leda obrovský hokej a pokud se mi náhodou povedlo ho i přinutit, aby soubory s písmy nikam nekopíroval, stejně to nedělalo dobrotu. Až teď jsem objevil možnost, o které jsem dosud neměl potuchy: nepřidávat kolekce (složky) písem jako kolekce Font Booku, ale přidat každou jako novou knihovnu (File > New Library). Tyto uživatelské knihovny mají tu skvělou vlastnost, že fonty do nich načtené můžou být kdekoli (v libovolné složce, na externím či síťovém disku, na CD, kdekoli), Font Book s nimi nijak nemanipuluje, nikam nekopíruje ani nepřesouvá, používá je přímo z jejich umístění, jen je podle potřeby aktivuje a deaktivuje.

Font Book Libraries

Následně vytvořené kolekce (které se pak zobrazují jako kategorie při výběru písma v aplikacích) mohou kopírovat strukturu těchto knihoven – např. já mám knihovnu „Grotesky“ a současně kolekci „Grotesky“, které mají téměř stejný obsah (kolekce obsahuje všechny fonty z té knihovny, plus je tam pár bezpatkových fontů, které jsou uloženy přímo v systému) – ale taky nemusejí. Můžu mít knihovny třeba rozdělené podle výrobců (Adobe, URW, Střešovická atd.) a kolekce už sdružené přes všechny knihovny a rozdělené podle typu písma a/nebo podle projektů. Jak je komu libo.

Tímto postupem je velmi jednoduché přidat do systému složku s písmy nějakého projektu, na kterém právě pracuji. Dostanu třeba CD s podklady pro zlom plakátu, složku s písmy si přidám do Font Booku jako novou knihovnu a systém bude pracovat s písmy tam, kde jsou uložena. A až zakázku dokončím, knihovnu zase z Font Booku vyhodím. Je to jednoduché a hlavně to funguje. Žádný Font Explorer, Suitcase, ATM nebo jiné molochy odporné už snad nebudu nikdy potřebovat. Aspoň doufám.

Petr Staníček, 28. 11. 2007 000 18.42 • Rubrika: Apple, IT, Všeobecné3 komentáře u textu s názvem Mac OS X: Font Book ještě lépe použitelný

3 komentáře k článku »Mac OS X: Font Book ještě lépe použitelný«

[1] Vložil(a): Finwe 28. 11. 2007 v 18.57

Tohle mi ve Windows hrozně chybí. Nástroje pro správu písem jsou neohrabané, nedokonalé a hlavně drahé. Marně slintám nad dělením fontů do skupin, které by se, nedej Bože, projevilo i v aplikacích.
Font Book jedna z věcí, která bezpochyby posunuje Mac k profesionálnější práci s grafikou a DTP a písmem obecně, jakkoliv se mi další body do seznamu toho, co můžu na Macu lépe a pohodlněji než ve Windows hledají těžko.

[2] Vložil(a): Pixy 28. 11. 2007 v 21.02

Sice si zadělávám bezpochyby na flamewar, ale to fakt nemůžu pominout. „… posunuje Mac k profesionálnější práci s grafikou a DTP…“. To je obzvláště povedené :-)

Ale vážně: asi napíšu příspěvek o tom, co mně se teď na macu vlastně nejvíc líbí (a nepovolím u toho pochopitelně komentáře), třeba tě tam ještě něco zaujme. A i kdyby ne, taky dobře – nejsem žádný macovský evangelizátor, jsem spokojeným uživatelem minoritní platformy a netoužím ani trochu po tom, aby se to nějak měnilo.

[3] Vložil(a): Finwe 28. 11. 2007 v 21.36

Ne, že by tam nebyl, u tý profesionální práce, a ne, že by posunout potřeboval. To zas ne :)

Nepochybně mě něco zaujme. Sice jsem měl možnost několik momentů s Macem pracovat, ale neoslovil mě celkově, takže pochybuju, že bych měnil platformu, ale rád si rozšířím obzory.

Je těžké psát komentář o Macu tak, aby nevybízel k flamewaru a ani na něj nevypadal. Přepsal jsem to asi třikrát a nakonec polovinu vypustil ;)

Váš komentář

Upozornění: Pokud vás téma tohoto příspěvku nezajímá, nebaví, dotýká se vás či vás dokonce uráží, tak prosím odejděte a pokud možno se nadále ve vlastním zájmu dalším podobným vyhýbejte. Hlavně se to prosím nesnažte autorovi sdělovat v komentářích, takové příspěvky nikoho nezajímají a budou nejspíš vymazány. Totéž platí pro vaše názory na osobu autora, na jiné přispěvatele, mluvení z cesty, ze spaní či pod vlivem omamných látek a další podobné výlevy nesouvisející s tématem článku. Jinými slovy, toto je prostor soukromého blogu určený pro komentování příspěvku publikovaného výše, nikoli k chatování a volné diskusi. Děkuji za pochopení.

Abyste mohli komentovat, musíte se přihlásit.