Vady nových Pravidel přístupnosti [příspěvek v archivu]

Na podobě původních Pravidel přístupnosti pro weby veřejné správy jsem v době jejich vzniku spolupracoval. Každý z bodů jsme tehdy intenzivně diskutovali, precizovali a každý tam měl své místo i nikoli nepodstatný důvod existence. Po čase se ale v EU a na ministerstvu rozhodlo, že jiná pravidla budou víc cool a ta stávající že se tedy předělají.

Tak se tu něco škrtlo, tam něco změnilo, tuhle něco dopsalo a jsou tu Pravidla nová. A bohužel podle mě horší, než ta předchozí. Anebo spíš „horší“ – jak pro koho.

Když se podíváme na zdůvodnění a znění mnoha nových bodů těchto Pravidel, je zřejmé, směrem ke komu byly dělány především vstřícné kroky. Ne k postiženým a už vůbec ne k lidem s technickými omezeními. Úlitby se dělají především pánům webmasterům a úředníkům, kteří mají weby veřejné správy na starosti. Aplikace tohoto pravidla se v řadě případů ukázala být velice složitou, pravidlo bylo různě interpretováno, pravidlo je náročné na implementaci, z hlediska potřeb zrakově postižených se neprokázalo, že je nutné pravidlo aplikovat jako povinné atd. – čteme porůznu ve zdůvodněních. Na jedné straně protežování zrakově postižených (a to již na úrovni WCAG) na úkor všech ostatních postižení a omezení, na straně druhé „veřejnoprávně“ webmasterská lobby. To slepecké čtečce nevadí, to můžeme vyhodit. Ono je to těžké implementovat, to požadovat nebudeme. Co na tom, že tím hážeme klacky pod nohy třeba barvoslepým nebo lidem s minoritním technickým vybavením.

Vybral jsem proto několik nejmarkantnějších bodů, které byly z Pravidel vypuštěny nebo změněny do příliš benevolentní podoby, a vyrobil ukázkovou stránku, která možné důsledky neexistence přísnějších pravidel demonstruje. Třeba si řeknete, že to je přehnané. Jistěže je, na všechny uvedené problémy nakumulované na jediné stránce ve skutečnosti těžko narazíte. Ale se všemi jednotlivě jsem se už někdy – více či méně často – v reálu setkal. A protože co není (Pravidly) zakázáno, je povoleno, nic nebrání tomu, aby se tyto, podobné a mnohé další věci dály a abychom se s nimi potkávali třeba na webech ministerstev, magistrátů a státních úřadů.

Oklestit dobrá a prospěšná pravidla jen proto, že se to někomu nehodí do krámu (protože se to nesnadno implementuje) nebo proto, že se někomu udělal názor, že jiná pravidla budou lepší a tvůrci WCAG jsou nejmoudřejší hlavy na světě, je přinejmenším škoda. Ne-li hůř.

Petr Staníček, 19. 2. 2008 000 13.54 • Rubrika: IT, Všeobecné, Webdesign20 komentářů u textu s názvem Vady nových Pravidel přístupnosti

20 komentářů k článku »Vady nových Pravidel přístupnosti«

[1] Vložil(a): TimJ 19. 2. 2008 v 15.45

Ahoj! Respekt, potlesk. Díky.

[2] Vložil(a): Hanussen 19. 2. 2008 v 16.44

Nevím, čím to je, ale najednou to přestalo blikat. Naštěstí jsem pak sjel dolů a zpátky a veselé blikání zase začalo.

[3] Vložil(a): Brbla 19. 2. 2008 v 16.48

Už dlouho mne tak nebolely oči (to pozadí je kruté, blikání nelítostné, za nepoužití zvuku děkuji). Smekám!jak jsem slíbil href=„http://­blog.h1.cz/fi­nalni-pravidla-pristupnosti/#com­ment-778“ rel=„nofollow ugc“>http://bl­og.h1.cz/final­ni-pravidla-pristupnosti/#com­ment-778, nezapomeň se přihlásit o zaslouženou chmelovou pěnivou odměnu 87).

[4] Vložil(a): Hanussen 19. 2. 2008 v 16.52

Tak teď jsem zjistil, že blikání přestane, když kliknu na odkaz „na předchozí stránku“ a hned se zase vrátím na stránku ukázkovou.

[5] Vložil(a): Arthur Dent 19. 2. 2008 v 18.56

Píšeš: „vybudovat na úřadech bezbariérové přístupy pro vozíčkáře a přitom zcela ignorovat třeba potřeby slepých, barvoslepých, hluchých a němých…“ – a já se ptám: A CO BLBÍ? Proč nejsou jejich specifické požadavky taky zohledněny!? Například navigací ve stylu IE7… ;)

[6] Vložil(a): Pavel Kout 19. 2. 2008 v 21.35

[5] Blbejm nepomůže nic. Kolik jsi třeba viděl ťápot na zábradlí s nápisem „nesahat, čerstvě natřeno“? :-)

[7] Vložil(a): Whitek 19. 2. 2008 v 21.37

Pekne, pekne. Ale treba timto chteli autori pomoci Opere, kde staci na jedno kliknuti vypnout styl a hned je web citelny : )

[8] Vložil(a): Malis 20. 2. 2008 v 0.18

Shodou okolností jsem si „ukázkový příklad“ prohlížel na mobilu a to byla teprve paráda. ;)

Na stranu druhou je ovšem otázne, nakolik mohou být případná pravidla, která toto neumožní použitelná v praxi – existuje jistě mraky webů, které tak nějak slouží, nicméně předělat je opravdu k obrazu dokonalosti by bylo ekonomicky velice neefektivní.

Na stranu třetí je ale nutno dodat, že takové weby budou prasácké pravidla nepravidla – a pokud mají pravidla sloužit jako vodítko (sankce typu „neuposlechnutí se trestá zastřelením webdesignera, úředníka i uklízečky v příslušném oddělení“ jsem neviděl), pak nevidím příliš důvodů proč polévku ředit a ředit, až z ní zbyde jen homeopatická polévka, česky voda.

[9] Vložil(a): Pixy 20. 2. 2008 v 1.04

[8] Hele, Michale, víš kolik stojí všechny ty bezbariérové vstupy, plošiny a výtahy na úřadech? Ekonomická efektivita rozhodně není cílem Pravidel přístupnosti – je to spíš její protimluv. Stojí to víc peněz a víc práce, to nikdo nepopírá. Smysl a zamýšlený přínos je ve zcela jiné rovině. Proto zde taky intervenuje stát, neboť jsou to zcela netržní a obecně drahé požadavky, stejně jako ty bezbariérové koridory pro vozíčkáře.

A co se týče sankcí – on je ten zákon, na který jsou Pravidla navázána (víceméně na úrovni prováděcí vyhlášky) zatím jen spíš v zahřívacím režimu. Rozhodně není úmyslem, aby ta Pravidla „sloužila jako vodítko“. Naopak, mají to být striktní pravidla, jejichž nedodržením je porušen zákon, což má příslušné konsekvence. To, že je nyní jejich dodržování spíše volné, kontrola patrně benevolentní a následky spíše smírné, je jen (dávno proklamované) přechodné období, které ale nemá trvat věčně. Přinejmenším i proto, že se do toho už vložila i EU/EK (což se už tehdy, když se připravovala první verze Pravidel, předpokládalo a očekávalo) a lze čekat, že Pravidla se postupně stanou direktivnější a striktněji vyžadovaná. Jestli s tím úředníci a webmasteři veřejné správy nepočítají a mají to stávající tolerantní přechodné období za trvalý stav, pak si možná zadělávají na problém.

[10] Vložil(a): Malis 20. 2. 2008 v 2.02

[9] No to máš a) pravdu a b) obrovskou dávku víry, kterou postrádám.

Osobně si nedělám moc velké iluze, že by nějaké ministerstvo, neřku-li konkrétní úředník, dostal pokutu za zmršenou webovou prezentaci. A taky je pravda, že weby, o kterých se tu bavíme, jsou opravdu solidními investicemi.

Jakkoliv se nepovažuji za nejlevnějšího řemesníka, sumy, které se točí v těchto velkých webech (ministerstva, státní úřady atd.) jsou vskutku olbřímí. Nejsem dostatečným optimistou na to, abych věřil, že by se nějakému úředníkovi za další olbřímí částky chtělo předělávat něco, na co jsou „všichni“ zvyklí, jen proto, aby to bylo v pořádku jen podle nějakých Pravidel, o kterých víš ty, já, David, pár podobných šílenců a tím to asi tak končí.

Ale rád se budu mýlit.

[11] Vložil(a): Arthur Dent 20. 2. 2008 v 12.28

[10] Pokutu nedostane úředník, nýbrž úřad, a zaplatí ji z… a tady můžete všichni hádat z čeho zaplatí úřad pokutu za nedodržení pravidel. Bude to:

  1. z rozpočtu úřadu
  2. z platových složek webmastera a dalších, co se na chodu webu podílejí
  3. z peněz, které získává úřad svou prací a vytvářením hodnot.

[12] Vložil(a): Hanussen 20. 2. 2008 v 14.52

Tipuju 1/3 a, 1/3 b a 1/3 c.

[13] Vložil(a): Malis 20. 2. 2008 v 17.20

A já tipuji, že v praxi žádné pokuty nebudou. A pokud náhodou nějaký exemplární případ bude, pak to myslím bude a).
BTW: něco jako c) existuje? ;)

[14] Vložil(a): Pixy 20. 2. 2008 v 19.06

[11] Proboha, Arthure?! Co ty tady s ironií? Vždyt jsou tu lidi, neblbni.

[15] Vložil(a): Abulafia 23. 2. 2008 v 9.56

No zajímavá ukázka humusu :-)

[16] Vložil(a): roj 23. 2. 2008 v 19.36

Uuuuuzasny :-)

[17] Vložil(a): bukaj 24. 2. 2008 v 0.19

Pane Staníčku, jste příšerný HNIDOPICH.

A proto Vám fandím!

[18] Vložil(a): filosof 26. 2. 2008 v 8.12

[17] hnidopich? Víš kolik tahle legrace stála? 1 770 tis. Kč.. a to je dobrý důvod pro otázku, jestli to byly dobře investované peníze..

[19] Vložil(a): bukaj 2. 3. 2008 v 2.53

[18] A není?
To nebyla urážka, ale lichotka. Kdyby Pixy nebyl takový fantastický hnidopich, nikdy by mi jeho publikace netížily poličku v mé knihovničce.

[20] Vložil(a): dave 26. 6. 2008 v 12.59

Velice pěkná ukázka (byť při 1. prohlídce v Lynxu vypadala celkem normálně :-)
Jen bych rád věděl co s tím vším dál. Ony jsou to totiž spojené nádoby. Po uřadu se chce, aby pořizoval vše pokud možno co nejlevněji, takže zaměstnanci často neumí používat ani základní programové vybavení, které na svém PC mají. Nikdo jim neřekl, že to co tvoří už dávno není tisk, který tvořili na psacích strojích, tito lidé nic netuší o metainformacích uložených třeba ve stylech v dokumentech pořízených kancelářským balíkem a už vůbec netuší, že existuje třeba nezlomitelná mezera nebo rozdíl mezi koncem bloku a tvrdým řádkovým zlomem. BTW – a ruku na srdce, kolik z nás diskutujících ví, jak se třeba správně píše datum, podle kterého vzoru se skloňuje slovo práce nebo zda se správně píše oběma či oběmi? Asi by to byla zajímavá anketa :-)
Webmaster (myslím tím člověka, který ví, že existuje W3C, WAI, WCAG, k čemu je HTML/XHTML, CSS atd.) má pak v takovém případě dvě možnosti buď rezignovat a nebo všechny materiály, které se mají dát na web opravdu uvést do stavu, který je skutečně k něčemu, což dá hodně práce, vyžaduje to znalosti problematiky, o které dokument hovoří, a hlavně hodně času a to jsou peníze, takže se opět bude tlačit na to, aby to netrvalo tak dlouho a jsme zase na začátku příběhu.
Současnou právní úpravu už teď mnoho úředníků „těžko rozdýchává“, protože to začíná vypadat, že se budou muset naučit opravdu pracovat s počítačem, takže to co se dříve běžně na web dostávalo lehce bariérově se tam teď prostě raději nedá, aby s tím náhodou nebyl problém.
Jo, jo, každá mince má dvě strany – tohle je o kultuře a ještě dlouho bude trvat, než se lidi naučí, co a k čemu vlastně web je.
Přeji všem mnoho úspěchů a příjemný den.

Váš komentář

Upozornění: Pokud vás téma tohoto příspěvku nezajímá, nebaví, dotýká se vás či vás dokonce uráží, tak prosím odejděte a pokud možno se nadále ve vlastním zájmu dalším podobným vyhýbejte. Hlavně se to prosím nesnažte autorovi sdělovat v komentářích, takové příspěvky nikoho nezajímají a budou nejspíš vymazány. Totéž platí pro vaše názory na osobu autora, na jiné přispěvatele, mluvení z cesty, ze spaní či pod vlivem omamných látek a další podobné výlevy nesouvisející s tématem článku. Jinými slovy, toto je prostor soukromého blogu určený pro komentování příspěvku publikovaného výše, nikoli k chatování a volné diskusi. Děkuji za pochopení.

Abyste mohli komentovat, musíte se přihlásit.