Rýže v mikrovlnce, jednoduchost sama [příspěvek v archivu]

Až mě překvapuje, jak moc narážím na problémy s vařením rýže a kolik lidí jen proto, že jinak neumí, je ochotno konzumovat vyvařenou bezchutnou hrůzu zvanou „varný sáček“. My už léta neděláme rýži jinak než v mikrovlnce, a to k všeobecné spokojenosti. Klasickou přílohovou dlouhozrnnou, jasmínovou, basmati, kulatou lepivou na suši – vše snadno, rychle, bez práce, se skvělým výsledkem.

Na 1 dl rýže dáme 1,5 dl vody a špetku soli, vaří se zakryté ve varném skle 2 minuty na maximum a pak 12 minut na polovinu. To je celé. Úměrně množství rýže se násobí vše ostatní, a to i čas – jen ten druhý, dojížděcí, se nenásobí tolik (pro exaktnachtivé je to asi 10 minut plus 2 minuty na každý dl rýže). Příklad:

  • 2 dl rýže, 3 dl vody, necelá lžička soli, 4 minuty naplno + 14 minut napůl
  • 1 hrnek rýže (2,5 dl), 1,5 hrnku vody, lžička soli, 5 minut naplno + 15 minut napůl
  • 4 dl rýže, 6 dl vody, 1,5 lžičky soli, 8 minut naplno + 18 minut napůl
  • 2 hrnky rýže (0,5 l), 3 hrnky vody, 2 lžičky soli, 10 minut naplno + 20 minut napůl

Jasmínovou rýži k číně nesolím vůbec. Když chci rozvařenější/le­pivou (kulatou) třeba na suši nebo jiné tvarování, nedám 1,5násobek, ale dvojnásobek vody. Časy jsou spíše orientační, každý rýži rád jinak měkkou, výkon mikrovlnek se taky liší. Stačí pár kalibračních pokusů a napříště už bude rýže vždy ideální a pokaždé stejně skvělá.

Pozn.: Prosím, nedávejte sem k dobrému, jak zrovna vy vaříte rýži v hrnci, páře, papiňáku, v troubě, remosce nebo třeba v popelu, a především si nechejte pro sebe své názory na to, který způsob přípravy je lepší. To si necháme na jindy, zde v komentářích nestojím o dohadování, kdo dělá rýži nejlépe. A důležité upozornění: každý komentář obsahující slovo „parboiled“ nemilosrdně zastřelím.

Štítky: , ,

Petr Staníček, 27. 2. 2008 v 0.26 • Rubrika: Od plotny14 komentářů u textu s názvem Rýže v mikrovlnce, jednoduchost sama

14 komentářů k článku »Rýže v mikrovlnce, jednoduchost sama«

[1] Vložil(a): Arthur Dent 27. 2. 2008 v 7.01

Mno, tak já si nechám od cesty řeči o přípravě rýže v Číně a napíšu to, co jsem chtěl: Díky, teď už mám kam odkázat, až se mě zas sestra bude ptát, jaký že je ten „Pixyho vzorec na mikrovlnnou rejži“ a nebudu to muset lovit v archivech Neškodnýho ;)

[2] Vložil(a): purportex 27. 2. 2008 v 17.18

Docela by me zajimalo, jak moc je usporne pouzivat mikrovlnku na vareni. Uz leta si neuvarim vodu na caj nebo cappuccino jinde nez v mirkovlnce, ale jen tak me napadlo jak moc je vyuziti mikrovlnky na delsi vareni usporne? Mate nekdo tuseni zalozene na realnych faktech?

[3] Vložil(a): Pixy 27. 2. 2008 v 17.50

[2] Efekt bych viděl právě jen v tom delším vaření a schopnosti mikrovln dostat se rychleji ke středu vařeného. Protože jinak to moc rozdíl není – rychlovarná konvice uvaří hrnek studené vody při příkonu 2200 W cca za 1:10 (~ 40,33 Wh) a 800W mikrovlnka při příkonu 1250 W za 2:00 minuty (~ 41,67 Wh), tedy energeticky prakticky shodně.

Ale zaujalo mě nco jiného – jak se proboha v mikrovlnce dá uvařit capuccino? Nedokážu si to ani představit… :-o

[4] Vložil(a): wiki 28. 2. 2008 v 18.01

[3] LOL, boze s tim kapucinem me to dorazilo

alexi prozrad jak?

[5] Vložil(a): braggart 28. 2. 2008 v 23.09

Já bych to i zkusil, ale nás je doma pět žroutů a obávám se, že se do mikrovlnky tolik rýže nevejde… No, popravdě nemáme žádnou velkou nádobu do mikrovlnky…
Nicméně mi tu chybí informace, jestli se ta rýže zakrývá, či nikoliv. Předpokládám, že ne, ale raději se zeptám…

[6] Vložil(a): Pixy 28. 2. 2008 v 23.17

[5] Přehlédnutí, první věta ve druhém odstavci: vaří se zakryté. A je to dost důležité, odkrytá by se rýže jednak rychle vysušila, jednak při varu dost pění (někdy se stane, že překypí i přes poklici varného skla a na talíři mikrovlnky je „načvachtáno“ – ale to se dobře a snadno myje).

A jinak: taky občas vařím rýži pro pět, šest lidí, vezmu pouze větší mísu. Ta má sice větší ucha a v naší mikrovlnce už se nemůže otáčet, ale to ničemu nevadí.

[7] Vložil(a): braggart 29. 2. 2008 v 12.04

[6] Díky. Omlouvám se za svoji slepotu a sypu si popel na to místo na krku…

[8] Vložil(a): Yuhu 29. 2. 2008 v 17.40

Úskalí Tebou navrhovaného postupu je v tom, že musíš po pěti minutách přepínat výkon. Možná máš mikrovlnku, která umí přepnout sama, ale to je přesně ten typ mikrovlnky, kterou já neumím ovládat.

Takže vyzkoušená doba vaření pouze na střední výkon je 28 minut. Ostatně už jsem o tom psal:
http://dusan.pc-slany.cz/…2006-05.html#…

[9] Vložil(a): Martin Blatný 1. 3. 2008 v 13.22

Dnes jsem vyzkoušel, díky! Přepínání výkonu není problém, nejdřív nastavím 10 minut naplno a až to doběhne, dám 20 minut na polovinu. Jedinou nevýhodou bylo, že voda opravdu přetekla… Nicméně rýže byla skvělá, i když jsem nesolil.

[10] Vložil(a): purportex 2. 3. 2008 v 21.46

[3]+[4] Uz ze zacinam v nekterych smerech smirovat s instantnim svetem. K tomu snad neni potreba nic dodavat a nakonec, je to rozhodne lepsi nez treba v automatech…

[11] Vložil(a): purportex 2. 3. 2008 v 21.47

*se

[12] Vložil(a): Pixy 2. 3. 2008 v 22.44

Jo taaaak, tys myslel tohle „capuccino“…

[13] Vložil(a): ZanetaS 9. 11. 2014 v 20.39

Vřele doporučuji si pořídit něco na způsob tohohle : http://www.bavimevarit.cz/…-vareni-ryze místo varného skla…

[14] Vložil(a): Tamara 27. 3. 2017 v 11.09

Rýži vařím v mikrovlnce již několik let, osolenou, kousek másla, ve stejném poměru rýže/voda 1/1,5 14 minut, nemá to chybu, je měkká, sypká a dobrá. Ostatně v mikrovlnce vařím i jiná jídla.

Váš komentář

Upozornění: Pokud vás téma tohoto příspěvku nezajímá, nebaví, dotýká se vás či vás dokonce uráží, tak prosím odejděte a pokud možno se nadále ve vlastním zájmu dalším podobným vyhýbejte. Hlavně se to prosím nesnažte autorovi sdělovat v komentářích, takové příspěvky nikoho nezajímají a budou nejspíš vymazány. Totéž platí pro vaše názory na osobu autora, na jiné přispěvatele, mluvení z cesty, ze spaní či pod vlivem omamných látek a další podobné výlevy nesouvisející s tématem článku. Jinými slovy, toto je prostor soukromého blogu určený pro komentování příspěvku publikovaného výše, nikoli k chatování a volné diskusi. Děkuji za pochopení.

Abyste mohli komentovat, musíte se přihlásit.