Malý úspěch české teoretické kybernetiky (aktualizováno) [příspěvek v archivu]

S tímhle se prostě člověk nemůže nepochlubit. Některé z prací věnovaných aplikované kybernetice a teorii stavových strojů, které jsme s několika kolegy prezentovali během posledních let bez výraznějšího zájmu odborníků, se konečně dočkaly pozornosti. A dokonce rovnou na MIT, kde byly publikovány v prestižním časopise Science Generation (1, 2, 3) a tým tamější Laboratory for Information and Decision Systems (LIDS) se o aplikaci našich teorií začal velmi zajímat, a aby toho nebylo málo: jak někteří z vás už možná vědí, hned příští týden, 10. dubna o nich budeme s Peterem Glynnem přednášet na kolokviu LIDS přímo na MIT, Cambridge, MA.

Za projevené gratulace předem děkujeme a o dalším vývoji budeme určitě co nejdřív informovat.


Doplnění: Tak první apríl je zase za námi a je tu čas uvádění věcí na pravou míru. Žádná přednáška se nekoná, žádný „prestižní časopis Science Generation“ MIT nevydává. SciGen je ve skutečnosti Computer Science Research Paper Generator, který vytvořili srandisti na MIT. Je vážně dobrý, vygenerovaná díla vypadají velmi věrohodně a velmi „vědecky“. Ostatně se jim s nimi dokonce svého času podařilo úspěšně přihlásit na vědeckou konferenci.

Omlouvám se za tuhle aprílovou mystifikaci. Nemělo jít o nějaký třeskutý žert, spíš jen takový jemný interní vtípek a taky pokus, kam až a jak snadno lze s takovouto mystifikací zajít. Pro náhodného čtenáře je to zpráva patrně poměrně důvěryhodná a nakopnutíčka, která jsem tam zanechal, jsou poměrně nenápadná, aby trkla skutečné vědce a extrémně pozorné čtenáře – kromě data a času publikování jsou to i jména spoluautorů oněch „vědeckých prací“. Avril Primo a Zeno Dubniansky jsou poměrně přímočaré nápovědy, pro hungarofily tu pak je Elsöa Prilis (elsö aprilis = první duben) a japanologům jistě leccos řekne i jméno Shigatsu Tsuitachi… O tom, že samotný obsah vygenerovaných prací musí nakopnout každého alespoň průměrného kybernetika, nemluvě – ostatně jen to, že v seznamu použité literatury na konci těch elaborátů občas objevíte autory jako A. Einstein nebo I. Newton, může vzbudit jisté podezření.

Nicméně se ještě jednou omlouvám a děkuji vám všem za spolupráci. I za ty projevené gratulace, vážím si toho. ;-)

Petr Staníček, 31. 3. 2008 000 23.59 • Rubrika: IT, Všeobecné4 komentáře u textu s názvem Malý úspěch české teoretické kybernetiky (aktualizováno)

4 komentáře k článku »Malý úspěch české teoretické kybernetiky (aktualizováno)«

[1] Vložil(a): video 1. 4. 2008 v 21.39

Páni, sám píšu několikastránkový aprílový článek, a pak se málem nachytám na takovouhle jednoduchou věc. Ještě že jsem si vzpomněl, jak jsem kdysi všem tento generátor doporučoval :-) Dáš v updatu vědět, kolik lidí jsi nachytal?

[2] Vložil(a): verisof 1. 4. 2008 v 23.52

Dostal jste mě dokonale, fakt jsem uvěřil! A ten čas odeslání…brilantní!

[3] Vložil(a): ehmo 2. 4. 2008 v 6.33

keby nebolo v komentaroch ze je to aprilovy zart, tak tomu aj uverim. neznasam tieto clanky, lebo nikdy pri nich nie je, ze sa jedna o zart. tvoj je neskodny, ale ked niekto napise, ze sa ide vypustat priehrada a napise to na celostatne sledovanom mediu, to je uz celkom pruser. no co, asi si budem musiet zvyknut

[4] Vložil(a): Whitek 2. 4. 2008 v 21.16

Ja nevim, ale ja jsem clanek precetl, podival se na datum a hned jsem vedel, na cem jsem : ) To by totiz byla ale nahodicka, se omylem trefit zrovna do takoveho pekneho casu.

Váš komentář

Upozornění: Pokud vás téma tohoto příspěvku nezajímá, nebaví, dotýká se vás či vás dokonce uráží, tak prosím odejděte a pokud možno se nadále ve vlastním zájmu dalším podobným vyhýbejte. Hlavně se to prosím nesnažte autorovi sdělovat v komentářích, takové příspěvky nikoho nezajímají a budou nejspíš vymazány. Totéž platí pro vaše názory na osobu autora, na jiné přispěvatele, mluvení z cesty, ze spaní či pod vlivem omamných látek a další podobné výlevy nesouvisející s tématem článku. Jinými slovy, toto je prostor soukromého blogu určený pro komentování příspěvku publikovaného výše, nikoli k chatování a volné diskusi. Děkuji za pochopení.

Abyste mohli komentovat, musíte se přihlásit.