Dýňový (zeleninový) krém

Následující recept je konkrétně na dýňový krém, ale postupy se dají použít pro jakoukoli zeleninu. Pár konkrétních variací je na konci článku.

Suroviny

  • zralá dýně, nejlépe hokkaidó nebo máslová
  • 2 cibule
  • kousek libovější slaniny (prosciutto, pancetta, pršut, uzený bok, přinejhorším anglická)
  • olivový olej
  • koriandr (semínka), příp. mletý koriandr
  • sladká paprika, příp. i chilli
  • sůl
  • šalvějové lístky
  • smetana nebo kokosový krém
Dýně hokkaido
Máslová dýně

Postup

Dýni rozkrojit a vydlabat dužinu se semínky. Může se oloupat, ale stačí nakrájet třeba na měsíčky a loupat netřeba.

Pokud nemáme mletý koriandr, tak v hmoždíři roztlouct (či v mlýnku na koření nahrubo umlít) dvě lžičky koriandrových semínek, přidat k nim lžičku sladké papriky (kdo rád ostřejší, může dát chilli) a směsí bohatě posypat dýně. Pokropit olivovým olejem a dát na 20–30 minut do trouby rozpálené na 200 °C (nejlépe rozložené na plechu s pečicím papírem). Dýně musí být dostatečně opečená, začít tmavnout, ale neměla by být spálená úplně do černa. Ale když se to stane, nevadí — případné spálené kousky raději odstraníme, polévce by kazily vzhled i chuť.

Než se dýně upeče, oloupat a nakrájet dvě cibule a osmažit s kouskem nějaké slaniny nakrájené na nudličky. Tady je lepší nějaká libovější: kousek prosciutta nebo pancetty je ideální, dobře poslouží i krájené uzené apod. Má-li být krém zcela vegetariánský, slaninu vynecháme.

Když cibulka začne hnědnout, přidá se upečená dýně. Pokud nebyla loupaná, vydlabe se ze slupky lžící, je krásně měkká. Je-li slupka pěkná a měkká, loupat se ani nemusí (ale já ji raději dávám pryč, někdy může dát polévce nepříjemnou chuť nebo z ní zůstanou hrubší kousky, které se zcela nerozmixují). Přidat pár lístků šalvěje (ta tam udělá divy!) a zalít asi litrem vody a osolím. Stačí jen chvilku povařit a pak to rozmixovat na jemný krém.

Na konec se přidá smetana (nebo kokosový krém), která to zjemní a krásně spojí. Můžeme podávat i s trochou šlehačky či zakysané smetany a osmaženým lístky šalvěje.

Jako varianta se k dýni do trouby může přidat i další zelenina (mrkev, pastinák, celer apod.), do hrnce se může přidat i nějaká brambora (pak se musí vařit déle, aby se brambory rozvařily) — ale vždycky by měla dýně převažovat, aby její vůni a chuť jiná zelenina nepřebila.

Tip: Jako skvělá varianta se ukázal tip od Florentýny: místo přidání smetany na závěr se přidá (tučná!) smetana úplně na začátku a spolu s krémem se celou dobu vaří. Nakonec se při rozmixování našlehá a krém současně krásně zahustí a nadýchá.

Jiné zeleninové krémy

V podstatě stejný postup se používá pro jakékoli jiné zeleninové krémy. Surovinu můžeme ji předem opéct nebo osmažit, nebo ji rovnou vařit. Povaříme ve vodě, vývaru, mléce, se smetanou, přidáme nějaké chutě, rozmixujeme dohladka. Do spousty krémů se hodí i sýr, třeba strouhaný parmazán, pecorino nebo třeba gorgonzola. Experimentujte!

  • brokolicový – do základu osmažíme cibuli a česnek, můžeme přidat i řapíkatý celer a nakrájený košťál brokolice, zalijeme vodou a přidáme brokolici rozebranou na růžičky. Vaříme krátce, cca 10–15 minut.
  • květákový – kvůli zachování barvy v základu používáme jen bílé suroviny (bílá cibule), na dochucení se hodí muškátový květ.
  • pórkový – malý díl bílé části pórku osmažit do základu na másle (ale nenechat ztmavnout) a zbytek pórků vařit nakrájený nejlépe na drobhno. Nebát se opravdu velké haldy, třeba ze dvou pórků. Ono se to smrskne.
  • špenátový, mangoldový nebo jiná křehká listová zelenina – do základu cibuli a česnek, vařit jen opravdu krátce. Hromada ještě větší než už pórku – přidávat do hrnce postupně, čerstvé listy v horku rychle zavadnou a splihnou.
  • celerový, petrželový, pastiňákový, mrkvový a jejich kombinace – podobně jako dýně. Můžeme předem opéct, nemusíme, kořenová zelenina snese výrazné dochucení
  • bramborový – bramborový krém se spoustou česneku je velká dobrota, brambory se dají kombinovat se spoustou další zeleniny, hlavě s tou kořenovou

A další, co vás jen napadne. Dají se tak zpracovat všelijaké zbytky zeleniny, použít se dá i zelenina mražená (mnohdy lepší než „čerstvá“ z obchodu).