500 g suchých těstovinových flíčků 20 g + 1 lžíce sádla 1 velká nebo 2 menší cibule asi 500 g uzeného vepřového masa vcelku (žebra, krkovice, ocásek, nebo i libovější) 6 vajec sůl, mletý černý pepř Uzené maso důkladně opláchneme ve vlažné vodě, abychom je zbavili pozůstatků z udírny. Dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a uvaříme do […]

vařené uzené maso + vývar — viz příprava šunkofleků 2–3 brambory 1–2 hrsti pohanky (nemusí být) na nudličky nakrájená kořenová zelenina (nemusí být) česnek majoránka Zatímco jsme připravovali šunkofleky, na plotně se „volným tahem“ dokonale vyvařily uzené kosti a jiné kousky zbylé po obrání čistého masa. Přes husté síto vývar přecedíme. Máme základ na výtečnou uzenou polévku. […]

olej 1 velká cibule 1 čerstvá červená nebo žlutá paprika 2 stroužky česneku (podle síly, slabšího česneku raději více) podle chuti pálivé chilli – sušené nebo čerstvé pokrájené chilli papričky, jalapeňos atd. Pro opravdu ostrou verzi až vrchovatou lžíci, pro nepálivou verzi naopak úplně vynecháme. 1 lžíce mleté sladké papriky 1 lžíce římského kmínu (lze celý i […]

1 díl rýže 1,5 dílu vody špetka soli (pro asijskou kuchyni se rýže solit nemusí vůbec) voda Rýži několikrát propereme ve studené vodě, aby se odplavil škrob (rýže by se pak příliš slepila). Doplníme vodu, aby jí bylo 1,5× víc než rýže a dáme vařit. Když začne voda vřít, stáhneme plotnu na minimum, rýži přikryjeme pokličkou […]

celá kuřecí stehna sůl máslo Troubu rozpálíme na 220 °C. Stehna z obou stran osolíme a naskládáme do pekáčku kůží nahoru. Podlijeme trochou vody a na každé položíme plátek másla. Můžeme přidat i čerstvé bylinky, např. pár snítek tymiánu. Teplotu trouby snížíme na 180 °C a vložíme pekáč s kuřetem. Pečeme cca 50 minut. Obrátíme stehna […]

papriky — „bílé” zeleninové, ne tlustostěnné kapie (při kupování pozor, aby nebyly pálivé!) mleté maso — nejlépe mix vepřové+hovězí sůl pepř podle chuti koření nebo bylinky olej nebo máslo Rozehřejeme troubu na 180 °C. Vydlabeme papriky. Nejsnazší způsob je zatlačit stopku dovnitř papriky, s mírným zaroucením vytáhnout ven i se semeníkem, vyklepat ven zbylá semínka a případně prstem vydloubnout […]

rostlinný olej (k rajčatům nejraději dávám olivový) 2 lžíce másla 2 cibule – jemně pokrájené 2 bobkové listy 4 kuličky nového koření pár kuliček celého pepře 2 lžíce hladké mouky na jíšku rajský protlak nebo pasírovaná rajčata (passata) 1 lžíce cukru (nejlépe hnědý třtinový) dobrý vývar (přinejhorším voda s kostkou kvalitního inst. bujónu bez glutamátu) sůl půl lžičky tymiánu špetka […]

1 hrnek rýže — kulatozrnná, nejlépe Arborio 1 l vývaru — kuřecí, příp. i jiný (je-li bujon z instantní kostky, tak aspoň nějaký kvalitní a bez glutamátu!) 1 šalotka nebo menší cibule olivový olej sklenka bílého vína strouhaný parmazán – asi hrst cca lžíce studeného másla Na oleji se osmaží nadrobno nakrájená šalotka nebo cibule, pak […]

½ kg (500 g) hladká mouka 2 vejce — jen žloutky, bílky nechat na potření 2 dl (200 ml) mléka – trocha, podle potřeby; vlažné 1 citron – nastrouhat kůru, lze přidat i trochu šťávy 5 dkg (50 g) cukru 20 dkg (200 g) tuku – máslo, hera; rozpustit 1 bal. droždí mandle – vařené, oloupané, […]

750 g cuket (nejlépe malé) 4 vejce 150 g sýra (eidam apod.) 80 g másla sůl Rozehřát troubu na 200 °C. Cukety nakrájet na jemné plátky, pořádně prosolit a nechat pořádně vypotit. Plátky cukety pustí vodu, zgumovatí a zmenší objem. Dokud jsou křehké, nejsou dost vypocené. Pořádně vymačkat vodu, opláchnout od soli, nechat okapat. Smíchat s vejci, […]