Krůtí kapsa s rajčátky a modrým sýrem [příspěvek v archivu]

Poslední dobou máme trochu usnadněné rozhodování, co uvařit, neboť se nám před měsícem v mrazáku uhnízdil krocan. Asi 10 kilo prsou a stehen naporcovaných v úhledných balíčcích. Máme nadlouho co dělat. Dnes jsme vybrali pro změnu prsa a takto autor připravil dnešní oběd.

Pěkný kousek krůtích prsou prořízl a udělal v nich krásnou velkou kapsu. Osolil a opepřil. Hrst červených a hrst žlutých cherry rajčátek nakrájel na čtvrtky, k nim přidal hrst čertvých žampionů nakrájených nahrubo a nadrobil asi 15 dkg modrého sýra (nic speciálního, ten nejobyčejnější z Delvity). Směs promíchal a napěchoval k prasknutí do té krůtí kapsy. Otvor zajistil naostřenou špejlí. Naducanou kapsu potřel olejem a zprudka ze všech stran osmažil na rozpálené pánvi, aby se maso zatáhlo. Přendal na pekáček, obložil zbylou nádivkou, kterou doplnil o trochu bazalky, navrch položil kousek másla a podlil malinko vodou. Peklo se hodinu při 180 °C a rozvonělo se to celým domem od samého začátku. Upečené nakrájeno na plátky, které na talíři přelity sýrovo-rajčatovou šťávou z pekáčku. K tomu se podávala bylinková bramborová kaše (bohužel jen instantní – neboť až poslední chvíli zjistil, že došly brambory, které měl v plánu k tomu připravit s bylinkovým máslem – leč ve výsledku dobrá; do horké vody v rámci přípravy kaše přidány sušené bylinky nemalou měrou, libeček, petržel, požehnaně pažitky, troška máty a pro vůni i špetka sušeného česneku; nechalo se řádně namočit a uvolnit aromata a chuti a teprve pak se vmíchala sušená směs).

Vůně rozpečených rajčat, bazalky a sýra smíšená s vůní bylinek doznívá ve vzduchu a zvolna ji překrývá závoj vůně arabiky z horkého poobědového espressa. A v tomhle stavu se má člověk vrátit k práci.

Štítky: , , , , ,

Petr Staníček, 19. 4. 2007 000 13.39 • Rubrika: Od plotny16 komentářů u textu s názvem Krůtí kapsa s rajčátky a modrým sýrem

16 komentářů k článku »Krůtí kapsa s rajčátky a modrým sýrem«

[1] Vložil(a): Arthur Dent 19. 4. 2007 v 16.34

Platí „modrý sýr = sýr s modrou plísní“? Jinak díky – já si totiž podobného veleptáka před časem uhnízdil do mrazáku taky a už jsem zkusil všechno možné na téma „závitky“, „plátky“, „nudličky“ a „řízky“, tak mě napadá, že bych ještě kousek pojednal tímhle způsobem. A protože jsem větší kamarád s pánví než s troubou, tak díky za tip, vezmu to coby základ vlastního experimentu.

Mimochodem – když jsem dělal ty závitky, tak jsem si je taky spíchnul špejlí. Jenže ta se pak silně bránila při vytahování. A tak se manželka velmi divila, k čemu potřebuju v kuchyni u vaření kombinačky :)

[2] Vložil(a): pixy 19. 4. 2007 v 18.30

Špejle i jehly mi vždycky šly spolehlivě vytáhnout po předchozím zakroucení.

[3] Vložil(a): Arthur Dent 19. 4. 2007 v 19.06

[2] Zakroutit po zabodnutí, nebo před vytáhnutím? (Já zkoušel kdeco, ale mastnou špejli se mi zakroutit nepovedlo.)

[4] Vložil(a): pixy 19. 4. 2007 v 20.08

Před vytažením. Neříkám, že to musí fungovat, jen že to vždy fungovalo mně.

[5] Vložil(a): zirafka 19. 4. 2007 v 20.09

Taky vždycky bojuju se špejlí nebo s párátkem na závitkách. Celkem se mi osvědčili kovové jehly href=„http://www.e-nadobi.cz/info/Jeh­la-na-zavitky–TESCOMA-10-cm-2843/“ rel=„nofollow ugc“>http://www.e-nadobi.cz/info/Jeh­la-na-zavitky–TESCOMA-10-cm-2843/ a na závitky svorky href=„http://www.e-nadobi.cz/info/Skri­pec-na-spanelske-ptacky-a-zavitky–2848/“ rel=„nofollow ugc“>http://www.e-nadobi.cz/info/Skri­pec-na-spanelske-ptacky-a-zavitky–2848/.

[6] Vložil(a): Roj 19. 4. 2007 v 21.11

Pockejte pockejte, Arthur blafuje. Z dobre informovanych sdRoju vim, ze Arthur ma v ruce spejli velmi casto a umi s ni dobre zachazet!
Tady:
http://www.dgx.cz/….-samozrejme.
je dukaz!

[7] Vložil(a): Arthur Dent 20. 4. 2007 v 0.33

[4] Mně se ji nepovedlo zakroutit, páč byla mastná a krátká.
[5] Svorky pěkný, ale asi bych se je bál použít na něco, co připravuju na teflonové pánvi. Ale do trouby jsou určitě dobrý. Já se asi vrátím k tomu nejklasičtějšímu způsobu své babičky: Omotat to nití.

[8] Vložil(a): Roj 20. 4. 2007 v 10.16

[7] Navic takova nit krasne klouze do krku. Hluboko a dlouho. ;-)

[9] Vložil(a): Arthur Dent 20. 4. 2007 v 12.47

[8] Když to neumíš jíst… :) Ale my, věci dbalí, ty nitě ještě v kuchyni odmotáme, víš?

[10] Vložil(a): Arthur Dent 20. 4. 2007 v 21.36

Takže k věci:

Uvařeno podle receptu, žádné výrazné změny (jen ta kaše byla z brambor). Potvrzuji úžasnou chuť. Použil jsem čerstvou zelenou bazalku utrženou z keříčku, nikoli sušenou, sýrem byla obyčejná Niva, pepřil jsem barevným pepřem z mlýnku. A špejle jsem si nechal delší, takže šly po zakroucení opravdu krásně vytáhnout…

Pekl jsem při 180 stupních hodinu, posledních 20 minut jsem přepnul z horkovzdušné na gril a nechal grilovat, zároveň jsem kapsu otáčel.

[11] Vložil(a): zirafka 20. 4. 2007 v 22.43

[7] Nite jsou taky fajn. ale od te doby, co jsem jednu hooodne dlouhou (kdo by na niti na zavitky setril, ze?!) tahala ze svoji kocky, ktera ji predtim vystarala z kose, tak se radeji poohlizim po jinych zpusobech zpevnovani zavitku. Navic delam vse v troube (i rizky), takze me kovove svorky vyhovuji. Fascinuje me, jak delaji zavitky profici. Motaji to jednou rukou v primem prenosu, pritom si povidaji s redaktorkou a jen tak mimochodem jim z toho vznikne zcela pevny zavitek bez pouziti jakychkoliv pomucek.

[12] Vložil(a): Varexil 21. 4. 2007 v 16.10

A kde je jako fotka? Hm?

[13] Vložil(a): pixy 21. 4. 2007 v 16.31

A jako proč, he? Jsem se nenarodil v kopřivách, abych u svého dennodenního vaření pobíhal s foťákem a nedejbože ještě něco aranžoval (a bez aranžování takové fotky lepší ani nevidět). A pak zapojoval foťák, stahoval fotky, upravoval, uploadoval… Jsem rád že jsem.

[14] Vložil(a): Lokutus 22. 4. 2007 v 20.57

Špejle, jehly, svorky, kombinačky… Jste si jisti, že se bavíte o vaření? Já tomu sice tak moc nerozumím, ale vzhledem k převaze těchto termínů začínám mít dojem, že k vaření potřebuju nejdřív odmaturovat na strojní průmyslovce. :-)

[15] Vložil(a): Arthur Dent 22. 4. 2007 v 21.30

[12] Si to uvař a nepotřebuješ fotku.

[16] Vložil(a): boni 2. 5. 2007 v 11.43

Včera (1.5.2007) bylo ve zprávách na Nově pěkné nadívané kuřátko. Někdo se asi inspiroval…

Váš komentář

Upozornění: Pokud vás téma tohoto příspěvku nezajímá, nebaví, dotýká se vás či vás dokonce uráží, tak prosím odejděte a pokud možno se nadále ve vlastním zájmu dalším podobným vyhýbejte. Hlavně se to prosím nesnažte autorovi sdělovat v komentářích, takové příspěvky nikoho nezajímají a budou nejspíš vymazány. Totéž platí pro vaše názory na osobu autora, na jiné přispěvatele, mluvení z cesty, ze spaní či pod vlivem omamných látek a další podobné výlevy nesouvisející s tématem článku. Jinými slovy, toto je prostor soukromého blogu určený pro komentování příspěvku publikovaného výše, nikoli k chatování a volné diskusi. Děkuji za pochopení.

Abyste mohli komentovat, musíte se přihlásit.