Ryba s fazolemi na thajský způsob [příspěvek v archivu]
Stačí myslet na základní poučku, že do thajské kuchyně patří všechny základní chutě současně: slaná, sladká, kyselá a ostrá. U vědomí toho a s použitím vhodných surovin se dá krásně svobodně tvořit. A dnešní nápad dospěl do naprosto skvostného výsledku.
Tři stroužky česneku jsem nakrájel na jemné plátky a vybral si dvě pekelně rudé chilli papričky. Chci-li místo plamenné ostrosti jen příjemně pikantní chuť, odstraním z nich jadérka – ale to jsem dnes rozhodně v úmyslu neměl. Nakrájel jsem je celé na tenounká kolečka a spolu s česnekem hodil na rozpálený olivový olej. Přidal jsem dvě kostky krásného rybího filé (už jsem se smířil s tím, že kvalitní filé bez kostí je obvykle nejlepší mraženou rybou, kterou v běžném českém supermarketu koupím – ty hroudy ledu vydávající se za noname rybí filety už nikdy kupovat nebudu). Na rybu jsem vymačkal šťávu z celé limetky, a žádný drobeček malý to nebyl, to bych dal i dvě. Když se ryba začala rozpadat, přidal jsem plechovku bílých fazolí (ty z Biosféry jsou velká dobrota), lžičku třtinového cukru a asi dvě lžičky rybí omáčky. Nakonec trochu zeleného koriandru (není-li čerstvý, U Antonína už prodávají i sušený) a nechat asi minutu povařit.
Lahodně kyselá chuť limetky, pekelná řež chilli papriček, slanost rybí omáčky a třinová nasládlost kolem kousků jemné ryby ponořené v máslové konzistenci fazolí, to je Pražské jaro pro všechny chuťové pohárky, co je v puse najdete, a možná obbjevíte i pár nových, o kterých jste dosud neměli ani tušení. A omamná vůně jasmínové rýže, která je k tomu ideálním doplňkem, vás pak oklikou přes nos dorazí úplně.
Volba Chardonnay k tomu byla na první pohled pravda trošku netypická, ale nakonec se ukázala docela zajímavou. Nicméně pro příště bych – byť se jedná o rybu – sáhnul raději po červeném, a to dokonce po nějakém silnějším a plnějším. Myslím, že třeba s nějakým shirazem bych moc neminul. Ale každému, co jeho jest, neříkám, že by to tak muselo vyhovovat každému.
Štítky: asie, exotika, luštěniny, ryba, rýže, smažení, vaření
Petr Staníček, 8. 7. 2007 000 14.11 • Rubrika: Od plotny • 6 komentářů u textu s názvem Ryba s fazolemi na thajský způsob
6 komentářů k článku »Ryba s fazolemi na thajský způsob«
[1] Vložil(a): rushid 9. 7. 2007 v 21.06
Velmi podivny recept, osobne bych na to nesahl ani metrovym klackem, ale vy to popisujete s takovym zanicenim, ze jsem nakonec dostal hlad. Takze vlastne diky :)
[2] Vložil(a): MiPo 10. 7. 2007 v 9.59
Ja by som sa do toho hneď pustil, mňam!
[3] Vložil(a): DolceVita 18. 7. 2007 v 20.55
Vážně zajímavý recept! Kombinaci ryby a fazolí bych asi nevymyslela, ale v zásadě to nezní špatně. Jemná duše jasmínové rýže a hutná podstata fazolí se mi zdá obtížně kombinovatelná, ale posoudit může jen ten, kdo ochutná! Věřím tomu, že to bylo „labůžo“ Do „Chardonnay“ bych šla střemhlav taky, je to mé nejoblíbenější bílé víno. Thajská kuchyně je přitažlivá: zde je jeden můj rybí experiment
http://dolcevita.blog.cz/…minovou-ryzi
[4] Vložil(a): Pixy 18. 7. 2007 v 21.06
Souhlasím, že to je nezvyklé, ale rozhodně doporučuji k vyzkoušení. Ale určitě doporučuju nějaké jemné bílé „máslové“ fazole – žádné hutné červené ledviny nebo dokonce něco naloženého v tomatě…
[5] Vložil(a): Roj 30. 7. 2007 v 17.08
Moc, moc se bojim. Kdyz jsem se dozvedel o tom straslivem nestesti v Poldovce, krve by se ve mne nedorezal…
Pixy, ozvi se! Zijes? Nenechavej nas v nejistote…
[6] Vložil(a): pixyho kamoš 1. 8. 2007 v 12.43
Ja mu řikal že, ten sloup nemá podřizavát ! Že ale prej to udržy řikal ať nepiskuju !!
Váš komentář
Upozornění: Pokud vás téma tohoto příspěvku nezajímá, nebaví, dotýká se vás či vás dokonce uráží, tak prosím odejděte a pokud možno se nadále ve vlastním zájmu dalším podobným vyhýbejte. Hlavně se to prosím nesnažte autorovi sdělovat v komentářích, takové příspěvky nikoho nezajímají a budou nejspíš vymazány. Totéž platí pro vaše názory na osobu autora, na jiné přispěvatele, mluvení z cesty, ze spaní či pod vlivem omamných látek a další podobné výlevy nesouvisející s tématem článku. Jinými slovy, toto je prostor soukromého blogu určený pro komentování příspěvku publikovaného výše, nikoli k chatování a volné diskusi. Děkuji za pochopení.
Abyste mohli komentovat, musíte se přihlásit.