Smažená ryba a bramborový salát: vánoce v létě? Ani omylem. [příspěvek v archivu]

Zapomeňte na vánoce. Kapr není jediná ryba pod sluncem a v bramborovém salátu nemusí mít s majonézou a nakládaným hráškem vůbec nic společného.

img_5580.jpg img_5581.jpg img_5582.jpg

Bramborový salát je velmi jednoduchý. Kvalitní brambory jsem omyl a vydrbal kartáčkem. Nakrájel na co možná stejné dílky a rozložil na plech. Posypal třemi najemno nasekanými stroužky česneku, osolil a nešetřil rozmarýnem. Zalil olivovým olejem a dobře promíchal. Peklo se při 210 °C asi 40 minut. Připravil jsem rychle rybu (viz dále), šel dělat něco jiného a na vaření se snažil chvíli zapomenout (což moc dobře nešlo, protože ty brambory s česnekem a rozmarýnou za chvíli velmi intenzivně provoní celý byt a slintají i kolemjdoucí).

Ryba byla protentokrát filet z pangase (Pangas dolnooký, Pangasius Hypophthalmus), který se intenzivně chová ve Vietnamu a k nám se začal v poslední době docela hojně dovážet. Ještě jsem ho nezkoušel, ale musím říct, že jeho jemné bílé a málo tučné maso je velmi chutné a filety byly zcela bez kostí. Rozhodně jsme tuto rybu neměli naposledy. Jen musí člověk počítat s cca 40% hmotnostním podílem ledu/vody v balení, jak je u mražených filet prodávaných u nás už skoro pravidlem. Dva filety jsem pokapal limetkovou šťávou a rybí omáčkou, nakrájel na porce cca 5×5 cm a připravil si marinovací těstíčko. Jedno vajíčko, trocha bílého vína, asi lžíce sojové omáčky (japonské Tamari) a špetka čínského koření pěti vůní – to vše pořádně rozšlehat a zahustit škrobem (třeba solamylem) na kašovitou konzistenci. Do toho jsem ponořil kousky ryby a nechal marinovat po dobu, co se pekly brambory.

Upečené brambory jsem dal chvíli vychladnout na okno a věnoval se zase rybě. Důkladně jsem rozehřál na pánvi vyšší vrstvu oleje a skládal do něj kousky ryby namočené v těstíčku. Než jsem doskládal poslední, byl čas první otočit. Smaží se velmi krátce, těstíčko je za minutku dozlatova a ryba vevnitř zůstane velejemná a krásně šťavnatá. Zbývalo jen nakrájet čerstvou salátovou zeleninu – kousek ledového salátu, kousek okurky, jednu papriku a pár cherry rajčátek. Může být i něco salátových bylinek (oregano, bazalka apod.), ale nemusí. Trocha olivového oleje, přidat vlažné pečené brambory a vše párkát v míse společně prohodit. Hotovo, může se podávat.

Nevím, jestli je to z předchozího popisu patrné, ale celkově s tím bylo snad 10 minut práce a skvělý letní oběd byl přitom opravdu pohlazením na půnebí.

Štítky: , , , ,

Petr Staníček, 18. 8. 2007 000 21.07 • Rubrika: Od plotny4 komentáře u textu s názvem Smažená ryba a bramborový salát: vánoce v létě? Ani omylem.

4 komentáře k článku »Smažená ryba a bramborový salát: vánoce v létě? Ani omylem.«

[1] Vložil(a): honza 19. 8. 2007 v 0.06

No jo, pangasiuse (pangasia?) nám dělají v závodní jídelně 2× měsíčně a vždy si ho rád dám :)

Jinak si zkuste dát do googlu „půnebí“. Nevěděl jsem co to je a nestydím se za to, ale co si myslí google, že si myslím já, to mě dostalo… ;))

[2] Vložil(a): zirafka 19. 8. 2007 v 11.03

Díky za skvělý tip. Už je poledne a já ještě furt nemám vymyšlený, co na oběd. Takže je rozhodnuto. Akorát ta ryba bude jen nějaká obyč, co najdu v mrazáku. Ale i tak mi kapou sliny (-:

[1] ((-;

Jen – aby marně nezahálel -
Pan Bušek máčel zub a pysk
a víno ku půnebí tisk
a po jazyku válel.

[3] Vložil(a): DolceVita 20. 8. 2007 v 14.22

Pangas je chuťově moc skvělá ryba – v těstíčku jsem ho ještě nedělala, tak díky za inspiraci! Kombinace s tímto bramborovým salátem je velmi originální a dokáže rozvášnit chuť. Vaření je po všech stránkách dobrá terapie:-) (Doporučuji příště zkusit čerstvé filety z Pangase, je to úžasné jen na másle a limetové šťávě)

[4] Vložil(a): LK 11. 9. 2007 v 9.00

Moc pěkný recept, jen by mi k jeho poetickému duchu více sedla stará dobrá „dobromysl“ než takové neosobní „oregano“.

Váš komentář

Upozornění: Pokud vás téma tohoto příspěvku nezajímá, nebaví, dotýká se vás či vás dokonce uráží, tak prosím odejděte a pokud možno se nadále ve vlastním zájmu dalším podobným vyhýbejte. Hlavně se to prosím nesnažte autorovi sdělovat v komentářích, takové příspěvky nikoho nezajímají a budou nejspíš vymazány. Totéž platí pro vaše názory na osobu autora, na jiné přispěvatele, mluvení z cesty, ze spaní či pod vlivem omamných látek a další podobné výlevy nesouvisející s tématem článku. Jinými slovy, toto je prostor soukromého blogu určený pro komentování příspěvku publikovaného výše, nikoli k chatování a volné diskusi. Děkuji za pochopení.

Abyste mohli komentovat, musíte se přihlásit.