Těstoviny s kaštany [příspěvek v archivu]
Asi dvě hrsti jedlých kaštanů jsem naříznul nožem do kříže a dal péct 15 minut asi na 200 °C. Ještě horké oloupal – jak vystydnou, loupají se špatně – a pak je nakrájel na plátky. Na olivovém oleji osmahnul dvě nadrobno nasekané chilli papričky a pár stroužků česneku nakrájených na plátky. Hned za nimi následovaly kaštany a dva hříbečky, co holky včera našly na procházce. Když se vše trochu osmahlo, přihodil jsem ještě hrst rukoly (tentokrát nahrubo pokrájené), párkrát prohodil a zalil asi deci bílého vína a zastříknul trochou rybí omáčky. Tekutina se vyvaří velmi rychle, je ideální mít v tuto chvíli hotové těstoviny (ale nesmí ani dlouho čekat a osychat). To načasování je náročné, ale vyplatí se. Naše penne byly právě al dente, takže stačilo slít, přidat do pánve a lehce prohodit, přendat do misky a zastrouhnout parmezánem (Gran Moravia taky dobrý). Chuťově explozivní zážitek. Vřele doporučuji a zařazuji do zlatého fondu.
Petr Staníček, 6. 10. 2007 000 15.40 • Rubrika: Od plotny • 12 komentářů u textu s názvem Těstoviny s kaštany
12 komentářů k článku »Těstoviny s kaštany«
[1] Vložil(a): splite 6. 10. 2007 v 17.46
PiXy, nějak ti to buguje… Tenhle článek je i v food-porno-nechci-děkuji rss kanále, i když v kategorii jako takové ne :-/
Vím že s tím asi nic moc neuděláš páč WordPress, že, ale přece jsem dostal neodolatelnou chuť tě na to upozornit
[2] Vložil(a): splite 6. 10. 2007 v 17.47
Jo, a ono to vůbec nezní špatně, možná to někdy zkusím, akorát to má moc ingrediencí – nic pro začátečníky
[3] Vložil(a): Pixy 6. 10. 2007 v 19.33
[1] No nevim, já to ani v RSS ani v Atoms („vše kromě vaření“) nevidím.
[2] Moc ingrediencí? Olivový olej, česnek, (feferonka volitelná), kaštany, (houby úplně nepovinné, jen byla potřeba se jich zbavit), troška vína, sůl (nebo rybí omáčka – ale sůl by stačila) a těstoviny. Kéž by bylo víc jídel, které by měly tak málo ingrediencí a byla hotová za pár minut…
[4] Vložil(a): daeltar 6. 10. 2007 v 20.21
Jdu sehnat kaštany ;)
[5] Vložil(a): Freeman 7. 10. 2007 v 19.57
.. chjo .. zase jsem si poslintal klávesnici ..
.. takže .. kde sehnat nepečené jedlé kaštany ????
[6] Vložil(a): HanysRR 7. 10. 2007 v 21.17
jezis to vypada dobre – navic konecne nekdo, kdo ji testoviny al dente. kdyz to reknu v praci, divaji se na me tak nejak divne, maji pocit, ze mam nejaky flashback, a pak si daji v globusu testoviny, ktere pojem „al dente "a vlastne i pojem "testoviny“ brutalne znasilnuji…
[7] Vložil(a): roj 9. 10. 2007 v 16.43
Plantaz na jedle kastany jsem zalozil loni, takze za dvacet, maximalne PADESAT let si dam poradne do nosu!
Snad do te doby bude fungovat archive.org
Jeste mi nekdo musi rict, co je to ta rukola.
[8] Vložil(a): Pixy 9. 10. 2007 v 18.12
To nic, to je taková tráva, co se žere, nelam si s tím hlavu, roji.
[9] Vložil(a): roj 10. 10. 2007 v 8.19
[8] Diky, v pripade nouze to nahradim jinou travou. Stejna barva a ver mi, ze po ni chutna COKOLIV primo bozsky
Ted jeste vymyslet, kde sehnat ty kastany. Obcas to prodava v Nerudovce takova ukrutne sympaticka prodavacka. Pece to tam na rostu. Obcas to tam KVULI NI chodim kupovat. Ale je to tak drahe, ze jestli pres leto neztloustla a nezosklivela, zruinuje me to
Taky jsem zkousel normalni kastany, co rostou v parku, ale vubec to nejde oloupat a kdyz se domlatim dovnitr, je to vyjimecne hořke a vyjimecne nedobre. Jeste mi zbyvaji zaludy a bukvice
[10] Vložil(a): Cat In A Hut 10. 10. 2007 v 13.45
Roji, bukvice zkus, jsou docela dobré. Oloupeš šlupičku a tam je jadýrko, které chutná jako oříšky. (Ovšem obsahuje nějaké hořčiny či co, takže jich nikdy nesním hromadu, protože mi z toho malinko dřevění jazyk.) Variantou je bukvice předem opražit. Určitě by se našla i nějaká kombinace „al dente“. Počkáme si, třeba Pixy opět přijde s originálním receptem
[11] Vložil(a): zirafka 10. 10. 2007 v 18.00
[10] jojo. bukvice jsou moc dobre. Kdyz nehodou zbydou z prochazky az domu a nesnim je po ceste, tak si je davam spolu s hrozinkama do ovesne kase na snidani…
[12] Vložil(a): lida 27. 11. 2007 v 18.26
předminulý víkend jsem plna nadšení nad něčím novým nezvyklým jsem tento recept vyzkoušela..popravdě musim říct že mě to nijak neohomilo a co víc,,, kaštany které jsem koupila..pro jistotu treochu víc .. co kdyby to bylo dobrý.. tak z nich jsem pres polovinu vyhazela protože byly plesnivé a staré..tzv..vysušené…no ale recept jsem trochu upravila a přidala tam ještě vlašské ořechy,,,a víc těch hub..ale stejně… nic moc
Váš komentář
Upozornění: Pokud vás téma tohoto příspěvku nezajímá, nebaví, dotýká se vás či vás dokonce uráží, tak prosím odejděte a pokud možno se nadále ve vlastním zájmu dalším podobným vyhýbejte. Hlavně se to prosím nesnažte autorovi sdělovat v komentářích, takové příspěvky nikoho nezajímají a budou nejspíš vymazány. Totéž platí pro vaše názory na osobu autora, na jiné přispěvatele, mluvení z cesty, ze spaní či pod vlivem omamných látek a další podobné výlevy nesouvisející s tématem článku. Jinými slovy, toto je prostor soukromého blogu určený pro komentování příspěvku publikovaného výše, nikoli k chatování a volné diskusi. Děkuji za pochopení.
Abyste mohli komentovat, musíte se přihlásit.