Vejcézar – salát s vajíčky na způsob Caesara [příspěvek v archivu]

Salát Caesar zná skoro každý, ale ten pravý jen ochutnal málokdo. Ani já ne – měl jsem sto a jednu variantu od hospodských „je tam kuře a zelenina a asi ještě něco“ přes prefabrikované plastové misky na benzínkách a fastfoodech až po poměrně zdařilé aproximace. Ale na toho správného a jediného pravého Caesara jsem ještě štěstí neměl. A nejsem si vlastně ani jistý, jestli o ten orignál tak nezbytně stojím: původní zálivka je kyselejší a výraznější, než se mi zamlouvá. Purista ale rozhodně nejsem a recepty chápu obvykle jen jako vodítko. Cézar je natolik zajímavý nápad, že si tu tisíc a jednu variaci na stejné téma zaslouží. Třeba tu vajíčkovou, kterou už nějaký čas dělávám.

Uvařím 4 vejce natvrdo (ale lze i na hniličko nebo dokonce naměkko, tekutý žloutek je zde skvělou surovinou), vystydlá oloupu a rozpůlím. Žloutky vyloupnu do misky, bílky nakrájím na nudličky a dám stranou. Nakrájím na kostičky bílé pečivo – pro sebe beru tak 1–2 plátky bílého bezlepkového chleba, pro ostatní tak půl rohlíku nebo odpovídající množství jiného pečiva – a osmažím na pánvi na trošce dobrého oleje. Je třeba hodně přehazovat, aby se krutony osmažily rovnoměrně a do zlatova. Křupavé krutony vysypu na papírovou utěrku, aby nezůstaly mastné, a ještě za horka lehce posypu sušeným česnekem (přidávání čerstvého česneku do pánve jsem opustil, protože přinejmenším ten bezlepkový chleba se smaží poměrně dlouho a zprudka a česnek se vždy připálil a krutony byly nahořklé).

žloutkům v misce přidám dvě lžičky dijonské hořčice, jednu ančovičku nebo lžičku rybí omáčky, šťávu z půlky citronu, lžičku balzamikového octa a lžičku medu. Vidličkou žloutky rozmačkám a vše dobře zpracuju na hladkou pastu. Pak přiliju pár lžic dobrého olivového oleje a rozmíchám. Tím je krémový dresing na salát hotov.

Do mísy natrhám římský salát (je asi nejlepší), případně nakrájím salát ledový anebo použiju libovolnou jinou kombinaci čerstvých zelených salátů. Naliju na něj tu zálivku a důkladně promíchám, aby byly rovnoměrně obaleny všechny lístky. Nahoru přehodím nakrájené bílky, nastrouhám trochu parmazánu a přidám malinko čerstvě namletého pepře. Lehce zastříknu olivovým olejem a nahoru přidám ty křupavé krutony.

Kdo chce může si přidat i nějaké to maso – opečené kousky kuřete, uzeného lososa, plátky parmské šunky nebo jamón serrano. Původně jsem to taky plánoval, ale pak jsem zjistil, že tam žádné maso není potřeba a s tím vajíčkem je salát akorát vyvážený a jediné, co potřebuje, je vidlička.

Štítky: , ,

Petr Staníček, 9. 3. 2009 000 17.25 • Rubrika: Od plotny, Všeobecné3 komentáře u textu s názvem Vejcézar – salát s vajíčky na způsob Caesara

3 komentáře k článku »Vejcézar – salát s vajíčky na způsob Caesara«

[1] Vložil(a): video 11. 3. 2009 v 22.34

Tak jsem Váš Vejcézar vyzkoušel, s menšími obměnami, pochopitelně. Vynechal jsem cokoli rybího (původně jsem chtěl nahradit Worcesterskou omáčkou, tu jsem nenašel, tak jsem místo toho dodal trochu česneku a soli). Hořčice jsem dal mnohem méně a přidal jsem medu. Každopádně, abych to neprodlužoval: výborná záležitost. Děkuji za tento i další recepty. Chtěl jsem navrhnout – nechtěl byste je doprovázet fotkami? Ať už svými, nebo fotkami čtenářů… Tedy myslím fotkami připravených pokrmů, pochopitelně :-)

[2] Vložil(a): janicepalice 13. 3. 2009 v 20.59

Tahle vaječná verze zní dobře, děkuji za nápad.
Taky se podělím – česnekový trik, který funguje: do teplého (ne rozpáleného) oleje hodíme pár nahrubo nakrájených stroužků česneku a pomalu necháme zezlátnout, pak vyndáme pomocí děravé lžíce. Převzato z kuchařky Hot Wok (Ken Hom).Krutony smažené v tomhle oleji mají jemnou česnekovou chuť, do Cézara perfektní.

[3] Vložil(a): Pixy 15. 3. 2009 v 0.15

[1] U několika receptů tady fotky jsou. Ale moc se mi do toho nechce, protože poskakovat kolem plotny s foťákem je pěkná otrava (nemluvě o nešťastné kombinaci věčně umaštěných či upatlaných rukou a fototechniky). Občas se sice přemůžu, ale moc často to fakt nejde.

Váš komentář

Upozornění: Pokud vás téma tohoto příspěvku nezajímá, nebaví, dotýká se vás či vás dokonce uráží, tak prosím odejděte a pokud možno se nadále ve vlastním zájmu dalším podobným vyhýbejte. Hlavně se to prosím nesnažte autorovi sdělovat v komentářích, takové příspěvky nikoho nezajímají a budou nejspíš vymazány. Totéž platí pro vaše názory na osobu autora, na jiné přispěvatele, mluvení z cesty, ze spaní či pod vlivem omamných látek a další podobné výlevy nesouvisející s tématem článku. Jinými slovy, toto je prostor soukromého blogu určený pro komentování příspěvku publikovaného výše, nikoli k chatování a volné diskusi. Děkuji za pochopení.

Abyste mohli komentovat, musíte se přihlásit.